Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 4. 2012,
22.10

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 25. 4. 2012, 22.10

7 let, 12 mesecev

Nagrada skupine OHO za leto 2012 Tomažu Furlanu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nagrado skupine OHO, osrednjo nagrado za mlade vizualne umetnike, je za leto 2012 prejel Tomaž Furlan.

Dobitnika so razglasili nocoj v galeriji Vžigalica, kjer so obenem odprli razstavo letošnjih nominirancev. Najbolj izrazite značilnosti Furlanovih del so absurdnost, humor in vzvišena banalnost, se je strinjala mednarodna žirija.

Intermedijski umetnik Tomaž Furlan, diplomant kiparstva na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, je prepričal z dvema deloma iz serije "Wear". Ti po mnenju žirije kažeta na konsistentnost in kontinuiteto njegovega umetniškega opusa.

"Delo ni enoznačno, ni zgolj ilustracija ideje" "Avtor izpostavlja vdiranje družbenega okolja v privatni prostor in na izviren način razkriva in problematizira družbene razmere. Posebni so tudi postopki njegovega dela, saj služijo za zapis ideje v video formatu, ki je neke vrste dokumentacija avtorjevega absurdnega performansa," je nagrajenčevo ustvarjanje opisala žirija.

Delo ni enoznačno, ni zgolj ilustracija ideje; paradoks, obrat, kompleksnost in absordističen konflikt s svojim lastnim objektom je vsekakor tisti del njegove prakse, ki delo naredi specifično in prepoznavno, so svoj izbor utemeljili kustosinja Katerina Mirović, profesor na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani Jože Barši, zagrebški umetnik Dalibor Martinis ter umetnik Miran Mohar.

Kot je povedal nagrajenec, je s svojimi deli skušal poiskati neko vsebino oziroma najbolj absurdne plati te vsebine in jih projicirati skozi videoprojekcijo v galerijski prostor, v javnost. "Tu je zame zgodba končana," pravi Furlan in dodaja, da je sporočilo oziroma interpretacija prepuščena gledalcu.

Na vprašanje, kaj ga v umetnosti najbolj zanima, odgovarja, da ga trenutno najbolj zanima preživetje. Kar se tematike tiče, pa je delovni proces vedno razumel "kot nekaj, kar delaš, in ne kot nekaj, kar iščeš". "Vedno sem skušal proizvajati in skozi proizvedeno videti, kaj je tisto, kar me išče." Po njegovih besedah se tako vedno znova izkaže, da so prisotni neka socialna problematika, družbena kritika, določeni anarhizmi.

Osnovni vodili nagrade sta odprtost in javnost Namen nagrade je podpreti mlade ustvarjalce, jim olajšati nadaljnjo ustvarjalno pot in jih z marginalnega družbenega položaja pospremiti k osrednji družbeni vlog s poudarkom na pozitivnem kontekstu, ki temelji na kreativnosti in inovativnosti. Osnovni vodili nagrade sta odprtost in javnost, je pojasnil Tadej Pogačar iz Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E., ki je nagrado ustanovil skupaj s partnerji.

Zmagovalec bo odpotoval na šesttedensko umetniško rezidenco v ateljeje ISCP v New Yorku, sponzor KD Group bo zagotovil odkup dela, Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. pa samostojno predstavitev v Ljubljani.

Izmed 26 vlog, prispelih na razpis, so se v ožji izbor uvrstile še umetnice Vesna Bukovec, Alja Piry in Tina Smrekar. Njihova dela bodo v galeriji Vžigalica na ogled do 13. maja.

Ne spreglejte