Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 2. 2013,
12.05

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

YouTube nasilje

Sreda, 20. 2. 2013, 12.05

8 let, 1 mesec

Na YouTubu bistveno manj nasilja kot na televiziji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Raziskava univerze v Indiani kaže, da je YouTube postal prava oaza v medijsko vedno bolj nasilnem svetu.

Raziskava objavljena v reviji Journal of Communication namreč kaže, da je na YouTubu ne samo bistveno manj nasilja kot na televiziji, ampak je to večinoma manj glamurozno in trivialno kot na televiziji in v filmih. Andrew Weaver z univerze v Indiani tako ugotavlja, da čeprav je splet manj reguliran medij kot televizija, je precej bolj odgovoren pri prikazovanju nasilja. Pomanjkanje regulative na spletu namreč nadomeščajo smernice in pravila uporabe, kakršne ima na primer YouTube, ki v navodilih prepoveduje nazorno nasilje in objave, ki imajo namen šokirati in vzbuditi gnus.

Sodeč po raziskavi se uporabniki teh navodil držijo, saj je odstotek nasilnih vsebin na YouTubu izjemno nizek. Weaver in sodelavci so pregledali 2407 videoposnetkov (za več kot 176 ur posnetkov), med katerimi je samo 13 odstotkov posnetkov prikazovalo nasilne vsebine.

V primerjavi z raziskavo iz leta 2002, kjer je bilo kar 61 odstotkov televizijskih vsebin nasilnih, je YouTube očitno resnično miroljuben medij, je pa res, da je bilo precej več nasilja v videoposnetkih z velikim številom ogledov kot v tistih, ki so jih izbrali naključno. A tudi med najbolj gledanimi videoposnetki je bilo še vedno samo 16,8 odstotka vsebin nasilnih, večinoma je šlo za posnetke igranja video iger.

Na spletu je drugačen tudi kontekst, v katerem je prikazano nasilje: na YouTubu je tako v primerjavi s televizijo precej manj nasilja, ki bi bilo predstavljeno kot upravičeno, manj je pozitivnih odzivov na nasilje, tudi manj s humorjem obarvanega nasilja. Nasilne vsebine na YouTubu imajo večinoma dodane negativne odzive ali kot ugotavljajo znanstveniki: "Ko uporabniki spletne strani ustvarjajo nasilne videovsebine, več časa namenijo posledicam nasilja in vključevanju negativnih odzivov nanj. Amaterski ustvarjalci ustvarjajo realistične podobe nasilje, ki vsebujejo sporočila proti agresiji, nekaj, česar osrednji mediji ne počnejo."

Ne spreglejte