Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 7. 2013,
8.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Marilyn Monroe dražba

Sobota, 27. 7. 2013, 8.11

8 let

Na dražbi več kot 3.700 fotografij Marilyn Monroe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V avkcijski hiši Profiles in History v Los Angelesu bodo danes na dražbo dali več kot 3.700 fotografij ameriške pop ikone Marilyn Monroe. Te je posnel velik modni fotograf Milton H. Greene.

Dražbena hiša Profiles in History bo danes na dražbo dala zbirko kar 75 tisoč negativov modnega fotografa Miltona H. Greena, vrhunec dražbe pa bo prodaja več kot 3.700 fotografij svetlolase pop ikone Marilyn Monroe.

Greene tako kot Richard Avedon, Cecil Beaton, Irving Penn in Norman Parkinson velja za enega tistih fotografov, ki je modno fotografijo z izjemnim čutom za skrito lepoto popeljal v svet umetnosti. Njegov arhiv vključuje fotografije zvezd, kot so na primer Steve McQueen, Paul Newman, Kim Novak, Susan Sarandon, Barbara Streisand, Elizabeth Taylor, Natalie Wood, Richard Burton, Peter O'Toole, Joan Crawford, Bette Davis, Faye Dunaway, Farrah Fawcett, Jane Fonda, Ava Gardner, Cary Grant in Audrey Hepburn.

Večina njegovega dela, za katerega si je prislužil mnogo priznanj, sega v 50. in 60. leta, mnogo fotografij je bilo objavljenih v publikacijah, kot so Life, Look, Glamour, Harper's Bazaar, Town&Country in Vogue.

Green naj bi sicer Marilyn Monroe prvič fotografiral za revijo Look leta 1953, ko je imel 26 let. Kot so zapisali v dražbeni hiši, je zvezdnica, ko je videla fotografije, Greenu poslala vrtnice in mu sporočila, da so to najlepše fotografije, kar jih je kdaj videla. Zatem sta postala tesna prijatelja, ki sta sčasoma skupaj ustanovila skupno produkcijsko hišo. Ko si je igralka leta 1955 vzela premor, je nekaj časa živela z Greenom in njegovo družino na kmetiji v Connecticutu – v tem času je nastalo nekaj najbolj znanih fotografij in ravno te bodo vrhunec omenjene dražbe.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, nekatere izmed fotografij Monroejevo prikazujejo v črnem puloverju pred črnim ozadjem, kar poudari njeno golo kožo. Druge, bolj nedolžne fotografije starleto prikazujejo v belem plašču pred belim ozadjem.

Ne spreglejte