Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 1. 2009,
10.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 27. 1. 2009, 10.41

8 let

Meryl Streep: Vloge, ki jih igram, mi osebno nekaj pomenijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
''Ko izbiram vloge, ne razmišljam o oskarjih in drugih nagradah. Menim, da noben pravi igralec pri izbiranju vloge ne razmišlja o priznanjih in nagradah.''

Meryl Streep že desetletja velja za eno najbolj cenjenih igralk svetovnega formata, mnogi pa jo imajo celo za največjo. Neštetokrat se je že dokazala v popolnoma različnih vlogah in žanrih, zbrala je že preko sto petdeset raznih nominacij, priznanj in nagrad, prav tako pa tudi rekordnih štirinajst nominacij za oskarja, od katerih je osvojila dva. Zato ni nobeno presenečenje njena zadnja, petnajsta nominacija za briljantno vlogo sestre Aloysius Beauvier v hvaljeni drami Dvom (Doubt) ki se pravkar vrti v naših kinih. Zgodba se odvija 1964. leta v katoliški šoli St. Nicholas v Bronxu, ki jo s trdo roko vodi sestra Beauvier in med učenci vzdržuje strogo disciplino. Težave nastanejo, ko posumi v duhovnika Flynna (Philip Seymour Hoffman), ki po njenem mnenju ''preveč pozornosti'' posveča edinemu temnopoltemu učencu Donaldnu Millerju. Sproži zasebno preiskavo in ga obtoži ''nemoralnega ravnanja'', čeprav za to nima pravih dokazov.

Z veliko ameriško igralko smo se srečali prejšnji teden v Parizu. Meryl Streep se je kot vedno izkazala za zelo družabno in prijateljsko osebo, ki kljub svojemu zvezdniškemu statusu in slovesu morda največje igralke našega časa, ostaja preprosta, topla in skromna. Čeprav bo junija dopolnila šestdeset leta, je Meryl videti sijajno: mladostna, polna energije in življenja, nasmejana in optimistična, spodobna in prava dama.

Za vami je velika in uspešna kariera, vrsta nagrad in priznanj. Je igranje za vas še vedno razburljivo, vam je še vedno v izziv?

Zagotovo. Še posebej, če gre za dober scenarij in vlogo, kot recimo v tem filmu. Presrečna sem če dobim gradivo ki me sili k razmišljanji in vlaganju velikih naporov, ker imam rada izzive. Poleg tega redko dobim vlogo, ki bi jo nekdo že odigral. Kot veste, je bila ta zgodba že prikazana na broadwayskem odru, kar me je malo skrbelo, saj sem nagnjena k temu, da posnemam druge. (smeh) Igranje je zame še vedno velik izziv pa tudi veliko zadovoljstvo in zabava.

Vsak vaš novi film in vsaka vaša nova vloga zbudi velika pričakovanja. Ste zaradi tega pod pritiskom?

Iskreno - ne razmišljam o tem, to pa zato, ker so razlogi za izbor vloge osebni. Vloge, ki jih igram, mi osebno nekaj pomenijo; želim si jih upodobiti, ker me privlačijo in me zanimajo. Ko izbiram vloge, ne razmišljam o oskarjih in drugih nagradah. Menim, da noben pravi igralec pri izbiranju vloge ne razmišlja o priznanjih in nagradah.

Verjetno ste navajeni na nominacije za oskarja. Vam ta nagrada, ki ste jo dvakrat osvojili in bili zanjo velikokrat nominirani, še kaj pomeni?

Danes imate milijon različnih nagrad, vendar je oskar najpomembnejša. To nagrado Ameriške igralske akademije cenim, ker jo podelijo igralci, ki glasujejo zanjo. Vedno ti je v zadovoljstvo, če tvoje delo in trud cenijo tudi tvoji kolegi. Zaradi tega doživljam to nagrado zelo resno in jo imam za veliko pohvalo, ker gre za priznanje moje stroke. To, da je oskar najbolj razvpita, najbolj glamurozna in najbolj rivalska nagrada mi ni pomembno.

Film Dvom je večslojen in med drugim govori tudi o različnih oblikah diskriminacije. Ste v svojem poklicnem življenju kdaj na lastni koži občutili kakšno vrsto diskriminacije?

Seveda. Ženske so tudi danes pri filmu slabše plačane od moških. Zanimivo, kajne? Ko sem bila mlajša igralka, sem bila večkrat diskriminirana zaradi svojega videza in podobno. Zelo hitro dojamete, da za vsakogar obstajajo meje, ki ga določijo in postavijo na njegovo mesto. Ne vem, koliko je pravzaprav to v mojem primeru sploh pomembno, saj je veliko ljudi diskriminiranih veliko huje: zaradi nacionalne ali verske pripadnosti na primer. Nekdo ne mara Nemcev, nekdo ne mara debelih ljudi, nekdo ne mara starih. Ljudje so plitvi.

Ste religiozni in duhovni? Je bil morda tudi to razlog, da ste sprejeli vlogo v tem filmu?

Sem duhovna oseba in me zanimajo duhovnost in religije, vendar ne hodim v cerkev, če me to sprašujete. Zanimajo me religijska filozofija, vprašanja o smislu življenja in človekovi duhovnosti ter menim, da je naše življenje eno samo iskanje.

Imate vero? Verujete v boga?

V katerega boga? Morda vi veste?

Ne vem, zanima me le vaš intimni odnos do vere v boga. V zaključni sceni filma vaš lik sestra Aloysius Beauvier prizna, da jo muči dvom. Je to dvom v boga ali dvom v njene obtožbe zoper pedofilijo?

Mislim, da je smisel te scene in takšnega konca filma ravno v tem, da je odprt in da nas napelje k razmišljanju in argumentiranemu pogovoru. Sicer film ne bi imel naslova Dvom, pač pa Odrešitev Meryl Streep. (smeh) Film kliče k razmišljanju in iskanju odgovorov. Vsaj upam.

Sestra Aloysius Beauvier je zelo stroga in avtoritativna do učencev. Ste tudi vi taki do svojih otrok?

Če bi imela takšno usodo in značaj kot sestra Beauvier, bi verjetno bila. V vsakem zakonu otroci izberejo enega izmed staršev, na katerega se obračajo, kadar potrebujejo dovoljenje za nekaj – najpogosteje je to oče, vendar ne v naši družini. (smeh) Moji otroci so si izmislili skrivno šifro za komuniciranje z očetom, kadar bi mi radi kaj prikrili: DTM, kar pomeni ''Don’t tell mom.'' (''Ne povej mami.'', op. a.). Hahaha!

Ali otroci še živijo z vami?

Samo še najmlajša hči, vendar bo tudi ona kmalu zapustila dom, ker gre naslednje leto študirat - vsaj upam. Potem bova z možem ostala sama. Za naju bo to velika sprememba in mislim, da jo bo težje sprejel moj mož: ostala mu bom samo še jaz in vso pozornost bo moral posvetiti meni. (smeh)

To leto je za vas zelo uspešno. Poleg Dvoma, ki vam prinaša priznanja in hvalospeve, smo vas videli tudi v filmu Mamma Mia, ki je postal velik hit in pravi fenomen. Vas je to presenetilo?

Mislite to, da je Mamma Mia postal velik hit? Ne ravno. Broadwayski muzikal je videlo po svetu približno trideset milijonov ljudi, kar je dober pokazatelj, da bo imel dobro gledanost tudi film. Nekateri ljudje so bil nad takim uspehom presenečeni, vendar mene to ni preveč presenetilo.

Ste spoznali člane skupine ABBA?

Če sem jih spoznala? Danes so to moji najboljši prijatelji. (smeh) Res so fantastična ekipa. Spoznala sem vse, tudi Agnetho in Frido. Zelo tesno smo sodelovali z Bennyjem in Bjornom pri snemanju glasbe in pesmi za film. Priznati moram, da sem se dobro zabavala in da sem se počutila kot rock zvezda. (smeh)

Zelo pogosto javno izražate svoje mnenje o političnem in družbenem dogajanju v ZDA. Kaj pričakujete od Baracka Obame?

Upam, da bosta dobra volja in pozitivno vzdušje, ki sta se ustvarila okoli Obame, trajali več kot leto ali dve. Upam, da mu bodo mediji, javnost, razni pomembneži in politiki lahko oprostili vse, kar je obljubil in kar verjamem, da želi doseči, vendar v polnosti to ne bo mogoče. To je realnost - ne pozabite, da je kongres ostal bolj ali manj nespremenjen.

Kakšni ste, ko je potrebno pozabiti in odpustiti?

Jaz nikoli ne pozabim! (smeh) Vendar hkrati zelo hitro odpustim.

Ne spreglejte