Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 7. 2013,
11.39

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Maribor prenova

Sobota, 27. 7. 2013, 11.39

8 let, 1 mesec

Mariborska Pekarna korak bližje prenovi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Prenova mariborskega Kulturnega centra Pekarna se bo po vrsti sestankov očitno le nadaljevala.

Na občini sicer še proučujejo določene zahteve uporabnikov, a trenutno ne vidijo bistvenih razhajanj v razumevanju prenove in poznejše uporabe objekta. "Odločeni smo prenovo začeti takoj, ko uskladimo vsa odprta vprašanja," so povedali na mariborski občini.

Po koncu prve faze, v okviru katere so prenovili nekdanjo upravno zgradbo, se je prenova Kulturnega centra Pekarna leta 2011 ustavila. Naslednja na vrsti za obnovo sta objekta Lubadar in Hladilnica, za kar ima občina na voljo nekaj več kot 1,8 milijona evrov evropskih sredstev. A skupina uporabnikov omenjenih dveh zgradb sprva ni privolila v načrtovano prenovo, župan Andrej Fištravec pa brez njihovega soglasja ni hotel začeti del.

Po vrsti sestankov so uporabniki Pekarne pred dvema tednoma vendarle sklenili podpreti obnovo Pekarne. Spet so postavili nekaj pogojev glede načina uporabe prenovljenih prostorov, njihove funkcionalnosti in sodelovanja v procesu obnove, ki pa so očitno milejše narave kot prej in zato za občino sprejemljivejši. "Način vključevanja teh pogojev še proučujemo, trenutno pa ne vidimo bistvenih razhajanj v razumevanju prenove in poznejše uporabe objekta," so povedali na občini.

Hladilnica v izmeri 1.200 kvadratnih metrov je bila zgrajena leta 1897 kot skladišče ovsa in konzerv. Po obnovi naj bi obsegala dvorano za uprizoritvene in glasbene dejavnosti z okoli 100 sedišči, okrepčevalnico, večnamenski prostor za plesno produkcijo ali razstave, mobilne pisarne in klet z vadbenim prostorom in skladiščem. Celotno vrednost projekta ocenjujejo na nekaj manj kot milijon evrov.

Lubadar je bil zgrajen leta 1902 kot skladišče za moko. Tudi po obnovi bo objekt z nekaj manj kot 2.000 kvadratnimi metri obsegal štiri etaže, namenjen pa bo predvsem ustvarjalcem vizualnih umetnosti. V njem naj bi bili ateljeji, knjigoveznica, čitalnica in manjši literarni oder. Celoten projekt naj bi stal 1,6 milijona evrov.

Ne spreglejte