Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Četrtek,
21. 4. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,23

2

Natisni članek

rojstni dan praznovanje kraljica kraljica Elizabeta II.

Četrtek, 21. 4. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Kraljica Elizabeta II., najdlje vladajoča monarhinja v Veliki Britaniji, praznuje okroglih in častitljivih 90 let

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,23

2

Foto: Getty Images

Zagotovo najbolj znana kraljica na svetu je danes dopolnila 90 let, na britanskem prestolu pa sedi že več kot 63 let.

 

Ne samo da je monarhinja, ki Veliki Britaniji vlada najdlje (septembra lani je presegla svojo praprababico, kraljico Viktorijo), je tudi najstarejša monarhinja na svetu. V svoji dolgi življenjski dobi je doživela in preživela marsikaj. Njena zgodba kraljice se je začela pisati leta 1952, ko ji je bilo komaj 26 let.


Še preden je postala kraljica, je v svojem prvem govoru britanskem narodu, leta 1947, stara 21 let, povedala: "Pred vami se zaobljubljam, da bom svoje celotno življenje, naj bo kratko ali dolgo, posvetila temu, da služim vam in naši kraljevi družini, ki ji vsi pripadamo."


Če stric ne bi kršil pravil, ji krona ne bi pripadla

Krono je prevzela od očeta Jurija VI., vendar ji povsem verjetno ne bi pripadla, če se ji njen stric, Edvard VIII. ne bi odrekel zaradi romance z ločenko, kar je bilo v tistem času povsem nesprejemljivo. Ta zgodba je leta 2010 dobila tudi svoj film, Kraljev govor, v katerem se je v Elizabetinega očeta odlično prelevil Colin Firth (za vlogo je dobil celo oskarja). Kraljica si je film ogledala na zasebni projekciji in pozneje dejala, da ji je všeč.

Veliko zgodovinarjev se je vprašalo, kaj bi bilo, če bi njen stric ostal kralj in bi se lahko poročil s slavno ločenko, Američanko Wallis Simpson. Namiguje se, da Wallis ni mogla imeti otrok, enako se ugiba tudi za Edvarda. Če Edvard ob svoji smrti leta 1972 torej ne bi imel potomcev, bi Elizabeta krono prevzela šele takrat, njen oče, ki je umrl dvajset let prej, pa sploh ne bi bil kralj. Kraljica Elizabeta bi torej do danes vladala 44 let.

Pet let, preden je postala kraljica, se je poročila s princem Philipom, s katerim imata štiri otroke: princa Edwarda, princa Andrewa, princeso Anne in princa Charlesa, ki je naslednji v vrsti za britanski prestol. Ker je star že 67 let, se večkrat namiguje, da naj bi se kraljica odločila, da bi bilo bolje, če bi prestol naslednji prevzel kar princ William, Charlesov najstarejši sin, a tega vladarska hiša Windsor ne komentira.

Kraljica na dan svojega kronanja, 2. junija 1953 s sinom, princem Charlesom. | Foto: Getty Images Kraljica na dan svojega kronanja, 2. junija 1953 s sinom, princem Charlesom. Foto: Getty Images

Kraljica Elizabeta II. (na sredini) leta 1958 s svojo sestro Margareto (levo) in kraljico materjo, Elizabeto. | Foto: Getty Images Kraljica Elizabeta II. (na sredini) leta 1958 s svojo sestro Margareto (levo) in kraljico materjo, Elizabeto. Foto: Getty Images

Veliko tragedij, a veliko potomcev

Poleg smrti očeta jo je pozneje spremljalo še več osebnih tragedij. Leta 1979 je bil umorjen njen svak, lord Mountbatten, leta 1997 ji je v tragični prometni nesreči umrla nekdanja snaha, princesa Diana, leta 2002 pa je izgubila tako sestro kot mamo. A dočakala je tudi mnogo vnukov in tudi pravnukov. Vnukov ima osem, pravnukov pa že pet, od katerih sta javnosti najbolj izpostavljena otroka princa Williama in njegove žene Kate Middleton, princ George in princesa Charlotte.

Elizabeta II. je leta 1977 praznovala srebrno obletnico vladanja, leta 2002 zlato, deset let pozneje pa je celotno Kraljestvo Britanske zveze narodov slavilo njeno diamantno obletnico – 60 let vladanja.

Kraljica s pravnukom, od katerih je princ George prvi v vrsti za prestol. Pred njim sta še njegov oče, princ William (kraljičin vnuk), in dedek, princ Charles (kraljičin sin). | Foto: Getty Images Kraljica s pravnukom, od katerih je princ George prvi v vrsti za prestol. Pred njim sta še njegov oče, princ William (kraljičin vnuk), in dedek, princ Charles (kraljičin sin). Foto: Getty Images

Kraljica in njeni prvi trije nasledniki: princ Charles, princ William in princ George. | Foto: Getty Images Kraljica in njeni prvi trije nasledniki: princ Charles, princ William in princ George. Foto: Getty Images

Kaj je njena skrivnost?

Doseči toliko mejnikov in dočakati 90 let ni kar tako, sploh če je treba vladati kar 16 neodvisnim državam, ki spadajo pod Kraljestvo Britanske zveze narodov. To so: Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske, Kanada, Avstralija, Nova Zelandija, Jamajka, Barbados, Bahami, Grenada, Papua Nova Gvineja, Salomonovi otoki, Tuvalu, Sveta Lucija, Saint Vincent in Grenadine, Antigva in Barbuda, Belize ter Saint Kitts in Nevis.

V svojem življenju je za portrete pozirala 130-krat. | Foto: Getty Images V svojem življenju je za portrete pozirala 130-krat. Foto: Getty Images

Elizabeta pri 90 letih še vedno opravlja vse dolžnosti kraljice, saj zelo dobro skrbi za svoje zdravje. Ni skrivnost, da se že vrsto let drži stroge diete, zato imajo njeni kuharji v vseh rezidencah podrobna navodila. Prvo pravilo: česen nima v kraljevi kuhinji kaj iskati. "Predvidevam, da zato, ker se ti lahko po njem neprijetno spahuje," je izdal nekdanji kraljevi kuharski šef, ki je naštel še preostala živila, ki na kraljevem meniju niso tako zaželena: "Riž, krompir in testenine se nikoli ne strežejo kraljici za večerjo. Prehrana z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov je del njene stroge diete." Kadar pa si privošči sendvič, ji morajo vedno odrezati skorjico.

Kaj pa v njeni kuhinji ne sme manjkati? Obožuje čokolado, še posebej čokoladni mousse. Zelo rada ima tudi mango, jagode, breskve, še posebej tiste, ki rastejo ob gradu Windsor.

Zlati krožnik, na katerem kraljica za večerjo ne uživa ogljikovih hidratov. | Foto: Zlati krožnik, na katerem kraljica za večerjo ne uživa ogljikovih hidratov.

Za kaj zapravlja svoje milijone

Kraljičino bogastvo je že vsaj 40 let ovito v tančico skrivnosti, saj se je do zdaj o njem zgolj ugibalo, lani pa jo je britanski časnik The Sunday Times uvrstil na 302. mesto najbogatejših Britancev. Pod palcem naj bi imela 340 milijonov funtov (približno 423 milijonov evrov), v kar pa niso vštete nepremičnine in umetnine, ki jih ima v lasti.

In kako zapravlja kraljeve funte? Kraljica je znana po dobrem modnem okusu, a že vrsto let krojenje svojih oblek zaupa eni oblikovalki: Angeli Kelly. Ima tudi svojo najljubšo znamko, ki jo zalaga s škotskimi kilti – to je Kinloch Anderson. Njena omara je upravičeno kraljevska, v njej naj bi imela trideset krznenih plaščev, ki so skupaj vredni več kot milijon funtov, štirinajst nadvse dragocenih tiar, štirinajst ur, štiriintrideset parov uhanov, osemindevetdeset brošk, šestinštirideset ogrlic, sedemintrideset zapestnic in še marsičesa.

Kraljica se najraje vozi v land rover range roverju. | Foto: Kraljica se najraje vozi v land rover range roverju.

Ko pride do avtomobilov, so ji najljubši jaguarji in rolls-roycei, skupno pa ima deset avtomobilov. Od čokolad prisega na znamko Bendicks, hrano in živila pa hrani v enakih posodicah kot navadni smrtniki – v posodah Tupperware. Spodnje perilo ji kupujejo pri Rigby & Peller, glasbo pa menda posluša na iPodu. Tega je leta 2009 prejela v dar od ameriškega predsednika Baracka Obame.

Kraljica in mož princ Philip na državnem odprtju britanskega parlamenta. Kraljica ima na glavi krono z 2.868 diamanti. | Foto: Getty Images Kraljica in mož princ Philip na državnem odprtju britanskega parlamenta. Kraljica ima na glavi krono z 2.868 diamanti. Foto: Getty Images


Ste vedeli?

Muzej voščenih lutk Madame Tussauds je skozi leta zaradi spreminjajoče se podobe izdelal kar 23 voščenih lutk kraljice Elizabete II.

Kraljica nima osebne izkaznice, potnega lista, ne sme voliti in tudi ne pričati na sodišču.

Nima niti vozniškega dovoljenja, njenim avtomobilom pa ni treba imeti registrskih tablic

Med njeno vladavino se je zamenjalo 12 britanskih ministrskih predsednikov, 12 ameriških predsednikov in 7 papežev.

Krona, ki jo vsako leto nosi na državnem odprtju britanskega parlamenta, je sestavljena iz kar 2.868 diamantov.

V svojem življenju je morala pozirati za 130 portretov. Prvič leta 1933, ko ji je bilo sedem let.

Je velika oboževalka TV-serij, nekaj prizorišč snemanj je obiskala celo osebno. Obiskala je snemanje Coronation Street, Eastenders, nedavno pa je prišla pozdravit tudi igralce zelo priljubljene serije Igra prestolov.


V čast kraljičinega 90. rojstnega dne so v Veliki Britaniji izdali šest novih znamk z njeno podobo. | Foto: Getty Images V čast kraljičinega 90. rojstnega dne so v Veliki Britaniji izdali šest novih znamk z njeno podobo. Foto: Getty Images

Praznovanje, ki bo trajalo do junija

Na današnji dan se bodo v vseh državah Kraljestva Britanske zveze narodov odvijala slavja kraljici v čast, še najbolj veselo pa bo seveda v Veliki Britaniji. Dogodki se bodo vrstili čez ves dan in tudi jutri, ko bo kraljico obiskal Barack Obama. S tem pa slavja še ne bo konec, saj še več praznovanj načrtujejo maja in junija – junij je namreč mesec, v katerem je bila Elizabeta okronana za kraljico.

Ne spreglejte