Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 10. 2011,
10.08

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 3. 10. 2011, 10.08

8 let, 2 meseca

Kako jemati (njeno) življenje?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vprašanje, ki si ga boste ob gledanju slovenske uprizoritve sodobne drame Martina Crimpa, zagotovo zastavili tudi sami.

Predstava Kako jemati njeno življenje, ki so jo preteklo soboto premierno uprizorili v Prešernovem gledališču v Kranju in je nastala pod režisersko taktirko Jerneja Lorencija, nima čvrste zgodbe in klasičnega dramskega zapleta. Gledalec tako glavno protagonistko spoznava in odkriva prek posameznih dejanj, ki razkrivajo (in ugibajo), kako je živela.

Drama, ki se lahko pohvali z enim od najvznemirljivejših sodobnih besedil in ostaja odprta najrazličnejšim interpretacijam, gledalca pritegne že s prvim prizorom, v katerem ne manjka ljubezni, nasilja, seksa, surovosti, čustev in razuma, ki se vpletajo v zgodbo o Ani.

Zgodbo o njej, ki le živi oziroma je živela in zgodbo o njej, kot jo vidijo oziroma so jo videli drugi. In potem so tu vprašanja o njenem življenju, o njeni smrti. Zgodba o problemu identitete, ki gledalcu ponuja nešteto možnih razlag, in zgodba o svetu, v katerem živimo.

Prikaz kaotičnega stanja sveta in izmuzljivo vlogo posameznika v njem je ansamblu kranjskega gledališča z Vesno Jevnikar, Petrom Musevskim, Vesno Pernarčič, Darjo Reichman, Vesno Slapar, Pavlom Rakovcem in Matjažem Višnarjem na čelu uspel z odliko. K omenjeni peterici dodajmo še mladega Miha Rodmana, ki igralski zasedbi postavi piko na i. Svoje delo je dobro opravil tudi scenograf Branko Hojnik, ki je v celoti izkoristil odrski prostor, z domiselno postavitvijo scenskih elementov pa dodatno poskrbel za ravno pravšnjo dinamiko dogajanja.

Crimpova drama vas ne bo pustila ravnodušne, še več, ko boste zapustili dvorano, se boste ob Anini (bizarno-tragični) zgodbi zagotovo zamislili nad svojim življenjem, nad ideologijami, ki so vam blizu, in tistimi, ki jih prezirate, nad družino, ki vas osrečuje ali duši, nad mediji, ki narekujejo, kako živeti, nad religijo in celo politiko.

Ne spreglejte