Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 4. 2023,
22.16

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,71

10

Natisni članek

denar bogastvo Združeno kraljestvo kralj Karel III. kraljeva družina

Torek, 18. 4. 2023, 22.16

1 leto

Jasno je, koliko ima pod palcem britanski kralj Karel III.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,71

10

Kralj Karel III. | Britanski kralj Karel III. naj bi bil zelo zgleden pri ugašanju luči. | Foto Reuters

Britanski kralj Karel III. naj bi bil zelo zgleden pri ugašanju luči.

Foto: Reuters

Po poročanju uglednega britanskega časnika The Sunday Times ima britanski kralj Karel III. 600 milijonov funtov (679 milijonov evrov) zasebnega bogastva. To so izračunali s pomočjo poglobljene analize, ki je pokazala, da je novi kralj bogatejši od pokojne kraljice Elizabete II., ki je pod palcem imela 370 milijonov funtov (419 milijonov evrov).

Eden od nekdanjih pomočnikov britanskega kralja Karla III. je za The Sunday Times povedal, da je Charles glede denarja postal preudaren šele po ločitvi od princese Diane. "Obstajajo tudi namigovanja, da mu je veliko bogastva prinesla Camilla, vendar to ni res," je pojasnil. 

Sicer velja, da kralj zaradi njegove ljubezni do okolja živi varčno in skromno življenje, saj pogosto nosi obleke in čevlje, ki jih je kupil pred več leti. "Sem eden tistih ljudi, ki sovražijo karkoli metati stran," je pred leti povedal za revijo Vogue. Zelo zgleden naj bi bil tudi pri ugašanju luči.

Bogastvo britanskega kralja tako presega premoženje Davida in Victorie Beckham, sira Eltona Johna in pekarske dinastije Warburton. 

Nataša Pirc Musar
Novice Pirc Musarjeva s falconom na kronanje britanskega kralja

Bogastva vojvodine Cornwall mu ne moremo pripisati

Kralj Karel III. je leta 2011 prevzel nadzor nad vojvodino Cornwall, vredno eno milijardo funtov (1,13 milijarde evrov), ki jo je vodil vse do smrti svoje mame leta 2022. V času njegovega nadzora naj bi glede na analizo letni dobiček povečal za 42,6 odstotkov na 25,4 milijonov funtov (28 milijonov evrov). Za skoraj 50 odstotkov je povečal tudi bogastvo vojvodine, ki zdaj znaša 1,04 milijardo funtov (1,17 milijardo evrov).

Obstajata sicer dve kraljevi posesti, znani kot vojvodini. Vojvodino Cornwall tradicionalno nadzira prestolonaslednik (zdaj princ William), medtem ko vojvodino Lancaster (zdaj kralj Karel III.) nadzira vladajoči monarh. Nepremičnine, ki so povezane z aktualnim kraljem, pa ne pripadajo njemu osebno, tako da mu bogastva vojvodine Cornwall ne moremo pripisati.

"Veliko ljudi je zmedenih glede financ kraljeve družine. Napačno mislijo, da imajo osebna posestva in vojvodstva," je v biografiji pokojne kraljice Elizabete, ki izide v tem tednu, zapisal avtor Robert Hardman. "Po pravici povedano, njihove finance niso tako zapletene kot od kraljevih družin in vladarjev v drugih državah. Tiste se bolj nepregledne. Naša monarhija ni tako bogata, kot si mislijo številni. Vsekakor mislim, da kralj ni milijarder," je pojasnil Hardman.

Kralj Karel III. in njegov prestolonaslednik princ William. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Kralj Karel III. in njegov prestolonaslednik princ William. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Kaj je v njegovi lasti?

Med njegovo zasebno bogastvo, ki je bilo prej v lasti pokojne kraljice, pa lahko uvrstimo posestvi Sandringham in Balmoral. Lastniško podjetje McCarthy Stone je vrednost glavne rezidence v Sandringhamu ocenilo na 55 milijonov funtov (62 milijonov evrov), nepremičninska agencija Strutt & Parker pa je vrednost celotnega posestva ocenila na 245 milijonov funtov (277 milijonov evrov). Posestvo Balmoral, ki ga je princ Albert leta 1852 pridobil za kraljico Viktorijo, pa je ocenjeno na 210 milijonov funtov (237 milijonov evrov).

Kralj je od pokojne kraljice podedoval tudi številne delnice, katerih vrednost je trenutno ocenjena na sto milijonov funtov (113 milijonov evrov). Kraljica je imela v lasti tudi več dirkalnih konj, ki jih je začela prodajati pred smrtjo, preostanek pa naj bi bil vreden vsaj 27 milijonov funtov (30 milijonov evrov). Del svojega bogastva je Charles pridobil tudi z linijo izdelkov Duchy Originals.

V zgodbi pa manjka del, ki ga je Charles podedoval od pokojnega očeta, princa Filipa. Njegova oporoka namreč v skladu s konvencijo, staro več kot stoletje, ni bila objavljena. Vse oporoke od leta 1910, povezane s kraljevo družino, so sicer shranjene v londonskem sefu, katerega lokacija pa ostaja skrivnost.

Charles, pokojna kraljica Elizabeta in pokojni princ Filip leta 2006 na uradnem odprtju Nacionalne skupščine Walesa. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Charles, pokojna kraljica Elizabeta in pokojni princ Filip leta 2006 na uradnem odprtju Nacionalne skupščine Walesa. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Preberite tudi:

Planet 18
Planet TV Takšno bo letošnje kronanje Karla III. #video
Harry in Meghan
Trendi Princ Harry se bo udeležil kronanja očeta brez žene Meghan
princ Andrew, kralj Karel III., Camilla
Trendi Kralj Karel III. jezen, ker princ Andrew ne želi zapustiti dvorca
Ne spreglejte