Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 2. 2012,
16.18

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

razstava

Četrtek, 16. 2. 2012, 16.18

7 let, 12 mesecev

James Powderly in Eun-Jung Son o slikoliznikih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Umetnika James Powderly in Eun-Jung Son sicer delujeta v Južni Koreji, trenutno pa sta na rezidenčnem umetniškem bivanju v Ljubljani.

Rezultate svojega dela, tokrat sta se posvetila "slikoliznikom", bosta ljubljanskemu občinstvu predstavila na razstavi v Kulturnem centru Tobačna 001, ki jo bodo odprli 23. februarja.

Umetnika predlaga nevladna organizacija Direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljane Blaž Peršin je na novinarski konferenci poudaril pomen izmenjave in pretoka umetnikov znotraj rezidenčnih programov za poznavanje dogajanja na svetovni umetnostni sceni. Rezidenčni program Kulturnega centra Tobačna 001 po njegovih besedah odpira vrata tudi slovenskim umetnikom v drugih rezidenčnih centrih.

Po besedah kustosinje Muzeja in galerij mesta Ljubljane Alenke Treburšak je omenjeni program doslej gostil že šest umetnikov. Enkrat letno vanj vključijo umetnika, ki ga predlaga nevladna organizacija. Letos sta bila to James Powderly in Eun-Jung Son, ki ju je predlagal Ljubljanski laboratorij za digitalne medije Ljudmila.

Neformalna skupina posameznikov z drugačnim pogledom na slike Umetnika sta se, kot je povedala likovna kritičarka Ida Hiršenfelder, v okviru rezidence lotila raziskave fenomena "slikoliznikov". V Kulturnem centru Tobačna 001 bosta pripravila predstavitev dokumentarnega filma, ki nastaja na podlagi njune raziskave. V njej se posvečata "slikoliznikom", ki so neke vrste alternativna oziroma neformalna skupina posameznikov, ki je zavzela drugačen pogled na slike. Teh namreč ne gleda, ampak jih okuša.

Kot je povedal Powderly, sta v okviru rezidence obiskala pet evropskih mest, kjer sta si ogledala približno deset galerij in muzejev. Tam je nastajal material za njun film, ki obsega zemljevide, eseje in intervjuje z "lizalci", varnostniki oziroma čuvaji, konservatorji in drugimi strokovnjaki. Kot je še dejal Powderly, je pri projektu najbolj zanimivo prav to, da poteka dogodkov nikoli ni mogoče predvideti vnaprej, kot enega od muzejev, v katerem je bilo vzdušje najbolj sproščeno, pa je izpostavil pariški muzej d'Orsay.

O Jamesu Powderlyju James Powderly je oblikovalec, ki že od leta 1996 deluje na področjih odprte kode, kreativnega tehnološkega oblikovanja, vesoljske robotike in medijskih umetnosti. Njegovo umetniško in oblikovalsko delo je bilo razstavljeno na šestih celinah, dve izmed njegovih umetniških del sta vključeni v stalno razstavo newyorškega Muzeja modernih umetnosti (MoMA). Prejel je vrsto nagrad na pomembnih svetovnih festivalih. Trenutno je asistent na univerzi Honigk. Živi v Seulu, kjer je ustanovil oblikovalski atelje Nasa Factory.

O Eun-Jung Son Eun-Jung Son je diplomirala iz vizualnih komunikacij na ženskem kolidžu Soongeui in na področju izobraževanja na Korejski univerzi. Poučevala je in vodila izobraževalne delavnice v Koreji, Maleziji in Afriki. Je soustanoviteljica mednarodno priznanega izobraževalnega programa Dream Move ter izvršna direktorica in soustanoviteljica Nasa Factory.

Ne spreglejte