Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 3. 2012,
12.34

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 26. 3. 2012, 12.34

7 let, 12 mesecev

Izbire pogleda

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Galeriji Kresija je trenutno na ogled kiparsko slikarska razstava. Bodoči likovni ustvarjalci s svojimi deli vstopajo na vidno prizorišče zunaj izobraževalne institucije.

Pogled v likovni umetnosti igra pomembno vlogo. Ta vedno izbira in izbrane zaznave med seboj povezuje in smiselno nadgrajuje v vsebinske kontekste vidnega polja. Del spregledanih pogledov in resničnih izpovedi so tudi pričujoča študentska dela, ki so jih ustvarili študentje ALUO, slikarstva in kiparstva, ki v tem letu zaključujejo svoj študij pod okriljem institucije, v dialogu z mentorji izr. prof. Alenom Ožboltom, doc. Marjanom Gumilarjem in doc. Žigom Karižem. Študentje četrtega letnika starega učnega programa s to razstavo predajajo štafetno palico bolonjskim študentom, ki bodo nadaljevali izročilo ljubljanske akademije v novih in drugačnih, posodobljenih likovnih vsebinah, novih znanjih in tudi problemih, resnicah in projektih, ki se razpenjajo in vpenjajo med negativne in pozitivne forme, v čas minljivo neminljivega, med izbire pogledov in resnice ter resnice, ki to le želijo biti. Izbrane vsebine v "enem" pogledu Špela Oblak prek svojega platna ponuja pogled v kulturni prostor narave z mrežo vzorcev. Repeticija ornamenta z razpršenostjo po celotni slikovni površini ponuja mnogo izbranih pogledov, ki pa so si med seboj enakovredni. Navidez enakovredne pa so tudi dlani Vida A. Batiste v vosku, ki v različnih položajih in pozah asociirajo na različne živosti, ki se odvijajo pred očmi gledalca. Eva Lucija Kozak v slikarstvu raziskuje odnos vsakdanje realnosti in virtualnega sveta ter njuno prekrivanje. Percepcija realnosti na platnu se združuje z imaginarnim filtrom virtualnega sveta in spreminja dojemanje njunih meja.

Sara Jean Peterson je v kompoziciji surovega železa, nadgrajenega z barvo, ustvarila portret sodobne železne ženske v visokih petah. Ta kleče dviga roke v smeri doseganja višjih idej o človeškosti. Klemen Zupanc resnico upodablja s pomočjo Renault barve, ki jo v sliki naslavlja kot DNK podobe oziroma avtomobila. Adrijan Praznik za delo trdi, da vzdrži včeraj, danes in jutri in da s pomočjo podobe ideologij in mitologij ruši mit fikcije, kjer so junaki iz otroštva, kljub formalni nespremenjenosti, vseeno drugačni. Brina Ivanetič v svojem projektu raziskuje, kaj se zgodi, ko se soočiš s svojimi iracionalnimi strahovi. Jako Vatovca pa pri umetnostnem delu zanima družbena kritičnost, ki jo združuje z lepoto v grdih stvareh.

Čeprav se zdi, da v naše okolje vstopa vse preveč "resnic", ki to le želijo biti, se dela zoperstavljajo laži in kljub iluzornosti slikarskega prostora ali kiparskega mišljenja dajejo razmislek o prepovedi slišanega, povedanega, spregledanega. Odgovorna so do strasti, sodb do samega dela in se ogibajo skrajnih mej obsesije. Kakovost študentje ne iščejo le v formalni likovnosti, idejah, konceptih ali zgodbah. S pre(d)stavitvijo v samem likovnem sistemu jo želijo preveriti tudi zunaj delovnega okolja in tako utrditi zavedanje, da gre pri študiju umetnosti "zares". Odkrite skrivnosti v likovnih delih, znamenjih, navideznih akcijah, v impulzih so vidne in jih kot takšne ni mogoče spregledati ali zanikati, torej obstajajo in so resnica.

Suveren in profesionalen vstop na prizorišču Razstava v nekreativnem, vse prehitro zastaranem, vsakdanjem prostoru išče "globine" in ne egoističnih, dnevno spremenljivih odločnosti posameznikov, ki živijo v bivanju iskanja parcialnih interesov. Projekt se tako prek koncepta kaže v realizaciji sami in ne zadeva zgolj same umetnosti, ampak sproža razmislek tudi o študentski produkciji in trenutni umetnosti, ki vpliva na vse nas. Razstava bo v Galeriji Kresija na ogled do 16. aprila 2012.

Ne spreglejte