Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 10. 2012,
20.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 10. 2012, 20.49

8 let

Festival sodobne glasbe Unicum spet v Ljubljani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
S koncertom italijanskega ansambla Ludus Gravis se bo zvečer ob 19.30 v Slovenski filharmoniji začel festival sodobne glasbe Unicum.

Na bienalnem festivalu, ki bo pod naslovom Vzhodna vrata potekal do 12. oktobra, se bo zvrstilo več koncertov, pripravili pa bodo tudi okroglo mizo na temo Glasba med vzhodom in zahodom. Festival sodobne glasbe Unicum je Slovenska sekcija Mednarodnega združenja za sodobno glasbo pri Društvu slovenskih skladateljev prvič pripravila leta 2004, pozneje pa je organizacijo prevzelo društvo. Festival, ki programska izhodišča spreminja bienalno, pripravljajo v sodih letih.

Ansamblu kontrabasov, ki se posveča izvajanju sodobne glasbe, bo drevi dirigiral Daniele Roccato, ki bo nastopil tudi kot solist. Pod taktirko Roccata, ki velja za enega vodilnih virtuozov-kontrabasistov na sodobni glasbeni sceni, bo zasedba izvedla dela Sofie Gubaidulina iz Tatarske republike, Arva Pärta iz Estonije, nemškega skladatelja Hansa Wernerja Henzeja, slovenskega skladatelja Nenada Firšta, Stefana Scodanibbia iz Italije in kanadskega skladatelja Terryja Rileya. Kakšen je vpliv glasbe vzhodnih dežel na evropsko glasbo? V nedeljo, 7. oktobra, bo mogoče prisluhniti romunskemu ansamblu Traiect, dva dni pozneje pa slovenskemu ansamblu MD7. V četrtek, 11. oktobra, bo nastopil organist Mario Perestegi, dan pozneje pa Trobilni ansambel Akademije za glasbo. V okviru festivala bodo pripravili tudi okroglo mizo o vplivu glasbe vzhodnih dežel na evropsko glasbo.

Podnaslov letošnjega izdaje je Vzhodna vrata, kar pomeni, da bodo poleg slovenskih glasbenih del, ki imajo prioriteto, na sporedu predvsem dela avtorjev iz vzhodnega sveta. Poudarek bo na unikatni programski vsebini, ki bo udejanjala izvirno ustvarjalnost in predvsem izvirne poustvarjalne rešitve - poglede na novo umetnost, je zapisal umetniški vodja festivala Pavel Mihelčič.

Ne spreglejte