Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 1. 2012,
18.57

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

festival

Četrtek, 19. 1. 2012, 18.57

8 let, 1 mesec

Festival Bobri letos mladim približuje še likovno vzgojo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na različnih prizoriščih po Ljubljani bo med 28. januarjem in 11. februarjem potekal četrti ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri.

Med mladim občinstvom dobro sprejeti festival se iz leta v leto programsko širi, poleg gledališkega, glasbenega, filmskega in literarnega programa letos obiskovalcem približuje še likovno vzgojo.

Letos na voljo skoraj 16.000 brezplačnih vstopnic Kot je na novinarski predstavitvi dejal načelnik oddelka za kulturo Mestne občine Ljubljana Uroš Grilc, festival iz leta v leto ponuja več dogodkov in brezplačnih vstopnic tako za otroke kot starše in druge obiskovalce. Lani jih je bilo 13.000, letos bo na voljo skoraj 16.000 vstopnic.

Po njegovih besedah festival želi ponuditi najboljšo kulturno in umetnostno produkcijo za otroke, zaščitni znak Bobrov pa je tudi priprava mladega občinstva pred dogodki in refleksija po njih. S pogovori o umetnosti in s sodelovanjem otrok organizatorji festivala poglabljajo znanje in zavedanje o pomenu kulture, pa tudi veselje do nje. "To je tisto, kar razumemo kot kulturno-umetnostno vzgojo," je poudaril Grilc.

Festival letos ponuja nov sklop likovne vzgoje z delavnicami in razstavami. Pester program so pripravili v Mednarodnem grafičnem likovnem centru, Muzejih in galerijah mesta Ljubljane in Pionirskem domu, v okviru katerega bodo izvedeni tudi skupni projekti teh zavodov. V galeriji Kresija bo obujena Bobrova knjižno pot, v Trubarjevi hiši literature bodo potekale ustvarjalne delavnice, otroci in mladi pa bodo lahko s Stripburgerjem izdelovali stripe, s KD Codeep urbani zemljevid Ljubljane, v stari tiskarni tipoRenesansa pa snežaka iz lesenih črk.

Direktorica Slovenskega mladinskega gledališča (SMG) Uršula Cetinski staršem priporoča, da pred prijavo na delavnice in obiskom dogodkov pregledajo programsko knjižico, v katerem so navedena priporočila glede starostnih skupin obiskovalcev. Dostopen bo tudi Bobrov dnevnik, ki ga pripravlja Kinodvor, da bi otroke dejavno vključil v festivalsko dogajanje.

V sklopu festivala kar 134 prireditev Največje povpraševanje je za dogodke ali delavnice za predšolske otroke oziroma šolarje prve triletke. Kot dodaja Grilc, so lani po evalvaciji ugotovili, da je potrebno tudi več vstopnic za šole in vrtce. Vse to so upoštevali v letošnjem programu, ki bo ponudil 134 prireditev.

Festival letos povezuje 43 institucij. Dopoldanski program bo namenjen šolam in vrtcem, popoldanski pa pa individualnim obiskovalcem. Za te bodo vstopnice na voljo v ponedeljek, 23. januarja, v Festivalni dvorani na Vilharjevi 11 med 11. in 18. uro. Če jih bo kaj ostalo, bodo tam na voljo še naslednji dan, potem pa na blagajni SMG na Trgu francoske revolucije.

Festival se bo odprl s Pekarno Mišmaš Festival se bo odprl 28. januarja v SMG s predstavo Pekarna Mišmaš Svetlane Makarovič v režiji Roberta Waltla, sklenil pa s "koncertom presenečenja" v CUK Kino Šiška.

Festival pripravlja Mestna občina Ljubljana v sodelovanju z ljubljanskimi kulturnimi zavodi in nevladnimi organizacijami. Izvršni producent festivala, ki ima letos proračun 90.000 evrov, je SMG.

Ne spreglejte