Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Maša Belak

Ponedeljek,
15. 1. 2018,
10.21

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

1

Natisni članek

kraljica Združeno kraljestvo Elizabeta II. kraljica Elizabeta II.

Ponedeljek, 15. 1. 2018, 10.21

6 let, 3 mesece

Elizabeta II.: Krona je tako težka, da ti lahko zlomi vrat

Maša Belak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

1

Kraljica Elizabeta II krona | Foto Reuters

Foto: Reuters

Kraljica Elizabeta II. je v osebnem intervjuju za BBC razkrila tegobe, ki pestijo osebo na njenem položaju in na katere večina navadnih smrtnikov niti ne pomisli. Od teže krone s skoraj tri tisoč diamanti, ki ti lahko zlomi vrat, do neudobnih zlatih kočij.

Kraljica Združenega kraljestva je v enournem dokumentarcu, ki ga je včeraj predvajal BBC, občinstvu prvič razkrila podrobnosti svojega kronanja, ki je potekalo 2. junija leta 1953, ko je bila kraljica stara rosnih 25 let.

Če bi pogledala dol, bi si zlomila vrat

Kraljica je razkrila, da krona, ki jo je nosila na kronanju in na drugih pomembnih dogodkih, tehta 1,28 kilograma. "Ko si jo nosil, nisi smel pogledati dol, saj bi se ti zlomil vrat," je priznala.

Krona je bila narejena za kronanje njenega očeta Jurija VI. Britanskega leta 1937 in je obogatena z 2.868 diamanti, 17 safiri, 11 smaragdi in stotinami biserov. Prav tako je na njej kamen, poznan kot Rubin temnega princa (Black Prince`s Ruby), ki naj bi ga Henrik V. Britanski nosil na bitki v Agincourtu leta 1415.

Neudobna obleka in kočija

Obleka, ki jo je nosila na kronanju, je bila olepšana s svilo in težkimi biseri. "Spomnim se trenutka, ko sem hodila po kupu preproge in se nisem mogla več premikati," je v dokumentarcu povedala kraljica. Tudi vožnjo v zlati kočiji je kraljica opisala kot grozno in ne preveč udobno.

Življenje kraljice ni vedno tako preprosto. | Foto: Reuters Življenje kraljice ni vedno tako preprosto. Foto: Reuters

Nosila je dišavo iz pomaranče in jasmina

Za svoje kronanje je bila nadišavljena s svetim oljem, narejenim iz cvetov pomaranče in jasmina. Celotna sestava olja, ki izhaja iz 17. stoletja, je še vedno skrivnost.

Kronanje je začetek vladavine

Kraljica se v dokumentarcu spomni tudi kronanja svojega očeta, ko je imela enajst let. "Spomnim se, da je oče zahteval, da zapišem, kako se spominjam njegovega kronanja. To mi je veliko pomenilo," trdi kraljica.

Kronanje za posameznika pomeni začetek njegove vladavine. | Foto: Getty Images Kronanje za posameznika pomeni začetek njegove vladavine. Foto: Getty Images

Glede pomena svojega kronanja je dejala, da je to bila neka prestopna točka. "Mislim, da je to nekakšen začetek življenja pravega vladarja," pravi.

Ne spreglejte