Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 6. 2011,
22.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Drago Jančar Kresnik

Četrtek, 23. 6. 2011, 22.37

8 let

Dragu Jančarju že tretji kresnik (FOTO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kresnika za najboljši slovenski roman leta je na kresni večer na ljubljanskem Rožniku prejel Drago Jančar za roman To noč sem jo videl.

Drago Jančar je postal prvi avtor, ki je kresnika v njegovi 21-letni zgodovini prejel že trikrat. Ob prejemu nagrade se je pisatelj med drugim zahvalil Mariji Cvetek, brez katere tega romana ne bi bilo.

Zahvala tudi bralcem Poleg Cvetkovi, ki je napisala poročilo o medvojnih dogodkih, se je avtor zahvalil tudi Vilmi Mlakar, ki je bila pri teh dogodkih udeležena. Obe sta mu namreč dali navdih za nagrajeni roman. Zahvalil pa se je tudi bralcem, ki so roman takoj sprejeli in za katere upa, da jih bo po prejemu nagrade vse več, saj kot je dejal: "Zanje pišemo!"

Žirijo v sestavi Miran Hladnik (predsednik), Vesna Jurca Tadel, Urban Vovk in Miriam Drev je prepričal s svojim pristopom pripovedovanja. Zgodbo o glavni junakinji Veroniki namreč pripoveduje pet oseb, ona pa se v romanu sploh ne pojavi.

"Spoznanje, da je zgodovina nad človekom" "Vse resnice se na koncu zgostijo v spoznanje, da je zgodovina nad človekom, da ga prizadeva s hudim. Toda prav zaradi tega je človek velik v ljubezni in v trpljenju, a tudi v zmotah in idejah. To noč sem jo videl je deveti Jančarjev roman. Razmeroma kratek, prinaša pa eno boljših literarnih besedil o Slovencih, zapletenih v 2. svetovno vojno in med seboj," je zapisala žirija.

Trikratni nagrajenec si ideje zapisuje na listke Jančar je kresnika, nagrado za najboljši slovenski roman, ki jo podeljuje časopisna hiša Delo, prejel že leta 1998 za Zvenenje v glavi in leta 2000 za delo Katarina, pav in jezuit.

Jančar najraje piše v samoti, nekje na Gorenjskem ali na Pohorju, saj pri ustvarjanju novih besedil potrebuje svež zrak in hlad. Ideje pa si zapisuje kar na listke, ki jih piše kjerkoli, je o svojem načinu pisanja povedal za prispevek, ki so ga prikazali pred razglasitvijo nagrajenca.

O romanu To noč sem jo videl je bilo v Bukli mogoče prebrati: "Usodni stavek in dramaturško rastoča razporeditev pripovedovalcev, kjer ve vsak nekaj več od predhodnika, nakazujeta na premišljeno pripovedno strategijo in postopoma razkrivata grozljivo celoto."

V finalni izbor za letošnjega kresnika je žirija uvrstila še dela Na zlati obali Evalda Flisarja, Pobočje sončnega griča Štefana Kardoša, Mož, ki je jahal tigra Sebastijana Preglja in Odličen dan za atentat, ki jo podpisuje Vladimir P. Štefanec.

Prireditev povezovala Koširjeva in Dragojević Podelitev nagrad sta tudi letos povezovala Tina Košir Mazi in Dražen Dragojević. Kulturni program, ki je na Rožniku potekal v času, ko je žirija v klavzuri v Cankarjevi spominski sobi odločala o nagrajencu, so med drugimi oblikovali igralci Janez Škof, Gregor Gruden in Mojca Funkl, kantavtor Boštjan Narat, harmonikar Janec Dovč in skupina Jararaja ter plesalca Rosana Hribar in Gregor Luštek.

Ne spreglejte