Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 12. 2012,
8.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 28. 12. 2012, 8.06

8 let

Cirkopolis – umetniško dognan cirkuški magični realizem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kanadska umetniška skupina Cirque Éloize že v tretje navdušuje na odru Cankarjevega doma, kjer bo v scenskem spektaklu Cirkopolis z dovršenimi akrobacijami žela občudovanje vsak večer do konca leta.

Cirque Éloize, spoj umetniške dognanosti in tehnične dovršenosti Umetniška skupina Cirque Éloize že od ustanovitve leta 1993 postavlja visoka merila pri reformaciji cirkuške umetnosti, v sodobnih vodah katere si prizadeva za umetniško dognanost in tehnično dovršenost. Slovensko občinstvo zvesto sledi ustvarjalnosti cirkuškega ansambla, ki je v slabih dveh desetletjih na oder postavil devet odmevnih izvirnih predstav, s katerimi je na štiri tisoč nastopih gostoval v več kot 436 mestih 36 držav.

V zadnjih izdihljajih leta 2012 je Cirque Éloize v Sloveniji že tretjič: po hvaležno sprejetih predstavah Nomade (2005) in Nebbia/Megla(2007) so se sodobni cirkuški ustvarjalci na kraj srečnega imena vrnili s scenskim spektaklom Cirkopolis.

Čarobno zlitje akrobatike, plesa, glasbe in gledališča Cirkuška umetnost v izvedbi Cirque Éloize je čarobno zlitje dih jemajočih cirkuških akrobacij, sodobnega plesa, avtorske glasbe in dramskega gledališča z vložki situacijske komedije. S prepletanjem vsakdanjosti in čudežnosti, realnosti in mitološkosti, fantazije in stvarnosti bi jo pod svoje okrilje lahko vzel magični realizem.

"Naše preproste, vendar silovite podobe občinstvo popeljejo na domišljijsko potovanje. Ob spremljavi izvirne avtorske glasbe se pojavljajo eklektični liki, ki lovijo ravnotežje na premici med resničnostjo in fantazijo. Oživijo v kreativnem okolju, kjer je mogoče vse," je napovedal umetniški vodja Cirkopolisa Jeannot Painchaud in obvezujoče besede s predstavo svojih varovancev na slovenski premieri 27. decembra le še podčrtal.

Nepretrgan tok vratolomnih akrobacij Izbrana dvanajsterica umetnikov gledalca popelje v svet domišljije, ki vdahne življenje industrijskemu prizorišču, na sivini katerega zasijejo v današnjem svetu žal pogosto na rob odrinjene odlike, kot so človečnost, skupinski duh in srčnost.

Izvajalci z zavidljivim spektrom umetniških talentov elegantno odrsko predstavo obogatijo z nepretrganim tokom akrobacij, ki v scenografski uradniški sivini požene kri po žilah – ne le akrobatom, tudi gledalcem. Mojstrsko žongliranje in žonglersko obvladovanje diabola podajata roko dih jemajočim akrobacijam na vrvi, drogu in trapezu, cela vrsta poskočnih človeških piramid pa se po osupljivosti lahko kosa s trojnim saltom na rokah soakrobatov ali stoji na eni roki na soizvajalčevi glavi.

Dovršene vragolije z gimnastičnim obročem in kontorzijo zavrtijo kolesje predstave v vilinske dimenzije, vratolomni skoki z odskočne deske pa ob vse živahnejši glasbeni spremljavi pripeljejo do velikega finala večera, ko se akrobati zazdijo kot kobilice, neranljivi, nezmotljivi, že skoraj nadčloveški. Le kakšen droben spodrsljaj na odru občinstvo spomni, da so izvajalci kljub svojim skorajda nadnaravnim sposobnostim krvavi pod kožo.

Zaslužen huronski aplavz Slovensko gledalstvo je dihalo z nastopajočimi in njihove vratolomne mojstrovine že med poldrugo uro trajajočo predstavo radodarno nagrajevalo s ploskanjem, ki se je na koncu izteklo v huronski aplavz – nedvomno zaslužen.

Domišljijski svet Cirkopolisa, kjer nemogoče postane mogoče, bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma zaživel še štirikrat, vsak večer do konca decembra.

Ne spreglejte