Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 9. 2014,
11.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Škotska neodvisnost referendum slavni Eddie Izzard Vivienne Westwood

Četrtek, 18. 9. 2014, 11.06

8 let

Če bi volili samo slavni, se Škotska ne bi odcepila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Škoti danes na referendumu glasujejo o svoji neodvisnosti, o kateri so imeli veliko povedati tudi številni slavni, ki so Škote večinoma pozivali, naj ostanejo del Združenega kraljestva.

Čeprav bodo o tem, ali zakorakajo na samostojno pot zunaj Združenega kraljestva, odločili Škoti sami, so številni zvezdniki, tako tisti, ki se bodo referenduma lahko udeležili, kot tisti, ki niso niti državljani Velike Britanije, izrazili svoje mnenje o tej zgodovinski priložnosti za Škote.

Za odcepitev Škoti in Islandci

Med tistimi, ki podpirajo odcepitev Škotske, je na primer modna oblikovalka Vivienne Westwood, ki je svojo kariero v času punka gradila prav na sovraštvu do kraljice, pa tudi islandska pevka Björk, ki je na Facebooku Škote pozvala, naj uvedejo svojo denarno valuto in zaščitijo svoj jezik. Med Islandci odcepitev podpira tudi skupina Sigur Ros.

Odcepitev podpirata glasbena dvojčka in Škota The Proclaimers, škotski igralec Alan Cumming, James Bond Sean Connery in pevka Annie Lennox.

Proti odcepitvi vsa britanska smetana A precej več zvezdnikov in zvezdnic odcepitvi Škotske nasprotuje. Precej sredstev je kampanji za ohranitev Združenega kraljestva, kakršno je zdaj, namenila pisateljica J. K. Rowling, z njo pa se strinja tudi upokojeni nogometaš David Beckham. Irec Bob Geldof je proti odcepitvi pozival celo na trgu Trafalgar, približno 200 oseb pa se je podpisalo pod odprto pismo, v katerem so Škote pozvali, da ostanejo z njimi.

Med podpisanimi so med drugim tudi Helena Bonham-Carter, Alain de Botton, Simon Cowell, Tom Daley, Richard Dawkins, Judi Dench, Bryan Ferry, Stephen Hawking, Eddie Izzard, Mick Jagger, Anish Kapoor, Andrew Lloyd Webber, James May, Cliff Richard, Tony Robinson, Sandie Shaw, Patrick Stewart in Sting, ti pa so zapisali, da jih s Škoti združuje več, kot jih razdružuje. "Ostanimo skupaj".

Ne spreglejte