Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 4. 2011,
8.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 1. 4. 2011, 8.09

8 let

Bodo knjigo o Gandiju prepovedali, ker namiguje na njegovo biseksualnost?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V indijski deželi Gujarat so prepovedali še neizdano knjigo Josepha Lelyvelda, ker naj bi namigovala na to, da je imel Mahatma Gandi homoseksualno razmerje.

Čeprav knjiga v Indiji še ni izšla, se predstavniki dežele Gujarat že borijo, da bi jo prepovedali po celi državi. Knjiga Josepha Lelyvelda, Great Soul: Mahatma Gandhi and His Struggle With India je dvignila ogromno prahu zaradi recenzij knjige v Veliki Britaniji in ZDA, kjer so zapisali, da avtor v nekaterih delih knjige namiguje, da je Gandi imel homoseksualno razmerje z Nemcem Hermannom Kallenbachom. Homoseksualnost je bila do leta 2009 v Indiji prepovedana, še vedno pa je močno zaznamovana, zato namigovanja, da je oče indijske samostojnosti užival v "prepovedanem" razmerju, v Indiji niso sprejemljiva. Lelyveld zatrjuje, da so bili odstavki vzeti iz konteksta ter da nikjer v knjigi ne obtožuje Gandija, da je rasist ali biseksualec: "Beseda biseksualen ni uporabljena nikjer v knjigi." A nekatere recenzije dokaj natančno popisujejo sporne odstavke. Andrew Roberts je v časopisu Wall Street Journal zapisal, da je bil nasproti Gandijeve postelje samo en portret, Kallenbachov. "Kako celovito si se polastil mojega telesa," pa naj bi Gandi zapisal v enem izmed pisem Kallenbachu.

Britanski Daily Mail je svoj članek o knjigi naslovil: "Gandi je zapustil svojo ženo, da bi živel s svojim ljubimcem, piše v novi knjigi", pri The Mumbai Mirror pa so nato na naslovnico napisali: "V knjigi je zapisano, da je bil Nemec Gandijeva skrivna ljubezen".

Sudhir Kakar, psihoanalitik, ki je veliko pisal o Gandijevi seksualnosti in je tudi pregledal korespondenco med njim in Kallenbachom, pravi, da je malo verjetno, da bi bila ljubimca: "Gre za precej napačno interpretacijo."

Gandijevi veliki cilji so bili nenasilje, celibat in resnica, pravi Kakar: "Hinduistična ideja je, da ima spolnost svojo elementarno energijo; če jo lahko sublimiramo in zadržimo, nam lahko prinese spiritualno moč. Gandi je verjel, da je njegova politična moč prihajala iz njegovega celibata, njegove spiritualne moči."

Gandi naj bi v pismih pogosto uporabljal jezik, nabit s čustvi, tudi v pismih svojim prijateljicam, a to ni nikoli vodilo k fizični intimnosti. "Nič ni bilo med njima. Gandi zgolj opisuje svoja čustva, ki pa so platonska in nikoli niso uresničena."

Politiki v deželi Maharašta, kjer leži indijsko finančno središče Mumbaj, so prav tako pozvali k prepovedi knjige, Lelyveld pa naj bi se moral javno opravičiti, ker je prizadel čustva milijonov ljudi.

Prepoved so že obsodili v društvu indijskih pisateljev. Njihov generalni sekretar Ranjit Hoskote pravi, da so lokalni mediji napačno predstavili tako Lelyveldove namene kot naravo Gandijevega razmerja s Kallenbachom: "Težko bi navedli slabši primer poročanja iz tretje roke. Kako lahko prepovejo knjigo, ki je nihče še ni prebral?"

Hoskote še dodaja, da so bila pisma med Gandijem in Kallenbachom desetletja na voljo v knjižničnih arhivih: "Tu ni skrivnosti in ni škandala."

Ne spreglejte