Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 5. 2017,
13.56

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Zavarovalnica Triglav

Foto: Klemen Korenjak

Video: Dean Gostimirovič

Natisni članek

Vozimo pametno Na dopustu kolesarji advertorial Varna vožnja Zavarovalnica Triglav kolesarjenje kolesarska oprema Na kolo Sprosti čas

Četrtek, 18. 5. 2017, 13.56

2 meseca, 1 teden

S kolesi in avtomobilom gremo na dopust ali na izlet

Ali znate poskrbeti za varen prevoz koles z avtomobilom? #nasvet

Vsebino omogoča Zavarovalnica Triglav

Foto: Klemen Korenjak

Video: Dean Gostimirovič

Varen prevoz koles - Opel zafira | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Na varen prevoz kolesa ali več koles na avtomobilskem prtljažniku moramo gledati z dveh zornih kotov. Prvi vključuje skrbno namestitev oziroma pravilno pritrditev koles, drugi pa način naše vožnje z avtomobilom, kadar smo na tak ali drugačen način pritrdili kolesarski tovor. Bližnjic ni. V videu si oglejte, kaj vse gre lahko narobe.

Video: Prevoz koles na avtomobilu - previdno in dosledno, napake so lahko drage in nevarne

10 praktičnih nasvetov za varen in udoben prevoz koles:

Varen prevoz koles - Opel zafira | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak Foto: najpogostejše napake pri prevozu koles ...

Teža koles in prtljažnih elementov ne sme presegati največje dovoljene obremenitve strehe, ki je zapisana med tehničnimi podatki vozila.

Pred namestitvijo koles na nosilce preverimo, ali sta prečni palici trdno pritrjeni na streho vozila oziroma na vzdolžni letvi.

Iz koles odstranimo števce, zračne tlačilke, torbice in košare, ki ustvarjajo dodaten zračni upor in lahko med vožnjo odpadejo.

Pri nameščanju koles na streho vozila naj po možnosti sodelujeta dve osebi, saj za pritrditev prav prideta dodatni dve roki.

Varen prevoz koles - nasvet | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak Nosilno konzolo trdno pritrdimo na okvir kolesa in ne pozabimo na zanki za utrditev obeh kolesnih obročev. Zaklenemo osnovni prtljažnik in nosilce koles.

V avtomobil naložimo vso kolesarsko opremo, nepotrebne predmete pa pustimo doma, da ne bodo med parkiranjem vabili nepridipravov.

Vozne lastnosti vozila se zaradi višjega težišča spremenijo, z vozilom ne moremo zapeljati pod vsak nadstrešek, podvoz, drevesno krošnjo, računajmo na večjo porabo goriva.

Vožnja s kolesi na strehi naj bo umirjena, brez sunkovitega zaviranja in zavijanja. Na avtocesti vozimo počasneje od prometnih tokov, zato se umaknemo na skrajno desni prometni pas.

Na začetku kolesarske poti parkirajmo vozilo na varnem mestu, dokumente vzamemo s seboj. Vse elemente prtljažnika, ki jih ni mogoče zakleniti, pospravimo v avtomobil.

Vaše mnenje | Nasvet glede zavarovanja v primeru nesreče ali kraje | Sprosti čas - kolesarski izleti

Pri izbiri avtomobila upoštevajte svoj življenjski slog. Kolesa bo težko namestiti in varno prevažati, če avtomobilsko telo za to ni primerno. Pri višjih enoprostorcih in športnih terencih je pametno imeti v prtljažniku tudi pomožne stopnice (majhno A lestev s tremi prečkami) zaradi lažje in varnejše, manj naporne montaže koles na streho. | Foto: Klemen Korenjak Pri izbiri avtomobila upoštevajte svoj življenjski slog. Kolesa bo težko namestiti in varno prevažati, če avtomobilsko telo za to ni primerno. Pri višjih enoprostorcih in športnih terencih je pametno imeti v prtljažniku tudi pomožne stopnice (majhno A lestev s tremi prečkami) zaradi lažje in varnejše, manj naporne montaže koles na streho. Foto: Klemen Korenjak

Dejstvo: prtljažnik ponavadi izberemo po nakupu vozila

Družina, ki rada kolesari, bi pravzaprav morala že pred nakupom novega avtomobila odgovoriti na eno vprašanje več kot vsi drugi kupci, in sicer: "Kako pa bomo v izbranem avtomobilu prevažali svoja kolesa?" Bi morala, smo zapisali, v praksi pa se o načinu prevoza koles odločamo šele po tem, ko smo vozilo že kupili.

Fotogalerija: Ko se očitno zalomi ...

Fotogalerija
1 / 16

Na strehi ali za zadnjim odbijačem?

Način prevoza koles na ostrešju enoprostorca je pravzaprav primeren le za višje postave, pri vozilih običajne višine okoli metra in pol pa ga lahko izbere vsakdo. Prednosti prevoza na strehi so v cenejši opremi, preprosti pritrditvi prtljažnih elementov, nespremenjeni dolžini vozila, neoviranem odpiranju petih vrat, kolesa se med vožnjo ne umažejo tako kot za zadnjim odbijačem.

Vozila, pri katerih so nosilci skriti v zadnjem odbijaču, imajo svoje prednosti tudi pred tistimi z držali koles na vlečni kljuki. Predvsem, ker ne potrebujete dodatnega prostora za shranjevanje. Obe vrsti sicer zagotavljata preprosto namestitev koles po tem, ko sta nosilca pripravljena, sprememba voznih lastnosti je majhna, poraba goriva je le malo večja, višinske ovire niso težava, zahtevnejša je le vožnja vzvratno, kolesa pa je treba ustrezno prekriti zaradi nesnage, zlasti v slabem vremenu. | Foto: Klemen Korenjak Vozila, pri katerih so nosilci skriti v zadnjem odbijaču, imajo svoje prednosti tudi pred tistimi z držali koles na vlečni kljuki. Predvsem, ker ne potrebujete dodatnega prostora za shranjevanje. Obe vrsti sicer zagotavljata preprosto namestitev koles po tem, ko sta nosilca pripravljena, sprememba voznih lastnosti je majhna, poraba goriva je le malo večja, višinske ovire niso težava, zahtevnejša je le vožnja vzvratno, kolesa pa je treba ustrezno prekriti zaradi nesnage, zlasti v slabem vremenu. Foto: Klemen Korenjak

Kaj pa težja električna kolesa?

Elektromobilnost je vstopila tudi v kolesarski svet, saj električna kolesa, pri katerih kolesarju pomagata elektromotor in energija, shranjena v bateriji, postajajo vse bolj priljubljena. So pa ta kolesa zaradi dodatnih komponent težja in dražja. Za prevoz tovrstnih kolesarskih hibridov avtomobilska streha ni najbolj primerna zaradi nosilnosti in težje kolo je seveda težje dvigniti na streho brez tveganja za poškodbe. Prav tako so težja električna kolesa manj primerni nosilci, ki objemajo okvir zadnjih vrat, saj je pri njih nosilnost bolj omejena kot pa na vlečni napravi oziroma kljuki. Najbolj udoben prevoz koles pa sicer nudijo kolesarske prikolice z nameščenimi nosilci. Je pa pri njih potrebno nekaj več prakse pri vzvratni vožnji, zahtevajo pa tudi skladiščni prostor, ko niso v funkciji.

Težja električna kolesa bolj kot na streho sodijo na nosilec, ki je nameščen na velečno napraevo. Največji tovrstni nosilci sprejemejo tudi štiri kolesa. Je pa potrebno preveriti vertikalno obremenitev vlečne naprave, ki je odvisna od konstrukcije in vlečnih sposobnosti vozila. Praktično vsaka "kljuka" dopušča vsaj 50-kilogramsko vertikalno obremenitev. Pri tovrstnih nosilcih prav pride tudi vzvod, ki sporosti nosilec, da je za voljo zaradi naklonskega kota še vedno mogoče odpreti prtlajažna vrata. Praktična in nadvse uporabna rešitev na poti. | Foto: Klemen Korenjak Težja električna kolesa bolj kot na streho sodijo na nosilec, ki je nameščen na velečno napraevo. Največji tovrstni nosilci sprejemejo tudi štiri kolesa. Je pa potrebno preveriti vertikalno obremenitev vlečne naprave, ki je odvisna od konstrukcije in vlečnih sposobnosti vozila. Praktično vsaka "kljuka" dopušča vsaj 50-kilogramsko vertikalno obremenitev. Pri tovrstnih nosilcih prav pride tudi vzvod, ki sporosti nosilec, da je za voljo zaradi naklonskega kota še vedno mogoče odpreti prtlajažna vrata. Praktična in nadvse uporabna rešitev na poti. Foto: Klemen Korenjak

Zavarovanje: Nedvomno je pametno razmisliti …

Škodo, povzročeno tretjim osebam in stvarem, krije zavarovanje splošne odgovornosti (v sklopu paketa DOM ali posamično) oziroma v primeru škode zaradi kolesa zavarovanje asistence in odgovornosti za kolesarje (v akciji Sprosti čas). Zavarovalna vsota za odgovornost pri slednjem znaša 30.000 evrov. | Foto: Klemen Korenjak Škodo, povzročeno tretjim osebam in stvarem, krije zavarovanje splošne odgovornosti (v sklopu paketa DOM ali posamično) oziroma v primeru škode zaradi kolesa zavarovanje asistence in odgovornosti za kolesarje (v akciji Sprosti čas). Zavarovalna vsota za odgovornost pri slednjem znaša 30.000 evrov. Foto: Klemen Korenjak Pri naši največji zavarovalnici Triglavu so aktivnemu življenjskemu slogu, kamor spada tudi kolesarjenje, namenili precej pozornosti. Ker nesreča res nikoli ne počiva, je pametno razmisliti in si zagotoviti primerno zavarovanje, če …

… na primer zaradi neprimerne pritrditve kolo pade z vozila, se pri tem poškoduje, poškoduje vaše vozilo ali drugo vozilo, predmete ob cesti ali celo osebe.

Škodo, ki jo povzroči padec kolesa vašemu avtu, krije splošni kasko, če je glede na odbitno franšizo in spremembo bonusa smiselno uveljavljanje.

Škodo, ki jo povzročite drugim zaradi neprimerno pritrjenega kolesa (ob tem pa niti ni nujno, da se zgodi trk z vozilom povzročitelja), krije zavarovanje avtomobilske odgovornosti povzročitelja. Če pa bi bilo ugotovljeno, da vozilo ali nosilec nista bila tehnično brezhibna, tega zavarovanje ne krije, zavarovalnica pa bi od zavarovanca terjala povračilo izplačane odškodnine oškodovancu.

Škodo, povzročeno tretjim osebam in stvarem, krije zavarovanje odgovornosti posameznika (v sklopu paketa DOM ali zavarovanja premičnin ali posamično) oziroma v primeru škode zaradi kolesa zavarovanje odgovornosti in asistence za kolesarje (v akciji Sprosti čas). Zavarovalna vsota za odgovornost pri zadnjem znaša 30 tisoč evrov.

Škodo na kolesu krije zavarovanje koles in kolesarjev.

Strošek popravila dodatne opreme, v tem primeru strešnega nosilca, boste morali poravnati sami, če ni posebej vključen v zavarovalno polico in zavarovan z zavarovanjem dodatne opreme.  | Foto: Klemen Korenjak Strošek popravila dodatne opreme, v tem primeru strešnega nosilca, boste morali poravnati sami, če ni posebej vključen v zavarovalno polico in zavarovan z zavarovanjem dodatne opreme. Foto: Klemen Korenjak Kaj pa v primeru kraje?

V primeru kraje koles z avtomobila pri Triglavu škodo krije zavarovanje prtljage do zavarovalne vsote tisoč evrov, ob pogoju, da je sklenjeno tudi avtomobilsko kasko zavarovanje za krajo. Za povrnitev škode pa mora biti jasno vidno, da je bilo kolo ustrezno zaščiteno in zaklenjeno, priporočljiv je tudi zapisnik policije o kraji.

Strošek popravila dodatne opreme, v tem primeru strešnega nosilca, boste morali poravnati sami, če ni posebej vključen v zavarovalno polico in zavarovan z zavarovanjem dodatne opreme. Enako velja za vso prtljago, nameščeno na nosilcu ali drugje na avtu ali v njem – torej v tem primeru kolo. To škodo do vrednosti tisoč evrov (nosilec in kolo) pa krije zavarovanje prtljage (v akciji Sprosti čas).

Za višje vrednosti kolesa pa pri Triglavu svetujejo, da je smiselno skleniti zavarovanje koles in kolesarjev, sploh če veliko potujete.

Med vožnjo ravnamo pametno, spoštljivo do narave in ljudi, tudi do sebe. Tako se bomo polni lepih vtisov zdravi in nepoškodovani vrnili k avtomobilu. | Foto: Klemen Korenjak Med vožnjo ravnamo pametno, spoštljivo do narave in ljudi, tudi do sebe. Tako se bomo polni lepih vtisov zdravi in nepoškodovani vrnili k avtomobilu. Foto: Klemen Korenjak

Varnemu prevozu koles naj sledi varna vožnja s kolesom

Varen prevoz koles - nasvet | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak Uvodoma smo omenili dva varnostna vidika pri prevozu koles z avtomobilom in oba sta povezana s škodo, ki lahko nastane na stvareh. Kaj pa skrb za naše zdravje? Tudi ta pride še kako na vrsto, ko kolesa snamemo s prtljažnika in se podamo na kolesarski potep.

Med vožnjo ravnamo pametno, spoštljivo do narave in ljudi, tudi do sebe. Tako se bomo polni lepih vtisov, zdravi in nepoškodovani vrnili k avtomobilu.

Po kolesarskem izletu pa čim prej odstranimo kolesarske nosilce, vključno z osnovnim prtljažnikom, saj ta oprema zaradi povečanega zračnega upora znatno povečuje porabo goriva. Ne pozabite, da večja poraba goriva ni zgolj strošek, temveč zaradi izpustov vpliva tudi na okolje.

Na kakšen način pa vi najpogosteje z avtomobilom vozite kolesa?

  • Na strehi
    48,59 %
    155 glasov
  • Na nosilcu nameščenemu na vlečni napravi
    21,32 %
    68 glasov
  • Na nosilcu obešenemu na prtljažnih vratih oziroma na zadnji steni avtodoma ali prikolice
    6,27 %
    20 glasov
  • V posebni kolesarski prikolici
    2,82 %
    9 glasov
  • V prtljažniku karvana ali enoprostorca
    15,05 %
    48 glasov
  • Imam velik kombi in kolesa vozim v njem
    1,57 %
    5 glasov
  • Koles ne vozim na avtomobilu, ker se mi zdi prenevarno
    4,39 %
    14 glasov
Oddanih 319 glasov

Posebna zahvala gre podjetju Opel Slovenija in trgovini A2U, saj sta pomagala pri nastanku videa.

Ne spreglejte