Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
30. 4. 2016,
18.40

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,83

Natisni članek

spomladansko čiščenje Nataša Gliha čiščenje

Sobota, 30. 4. 2016, 18.40

6 let

Spomladansko čiščenje

Preprosti triki, ki bodo spremenili vaš pogled na čiščenje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,83
Čiščenje | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Nataša Gliha se je z rojstvom otrok in podrobnejšim spremljanjem svojega zdravstvenega stanja poglobila v bolj naravno, enostavno, manj agresivno, a še vedno učinkovito obliko čiščenja. Zakaj ne verjame reklamam in zakaj je soda tako pozabljena in vendarle tako dragocena?


Nataša Gliha je turistična delavka, ki je napisala knjigo, ki bo spremenila vaš pogled na čistila in čiščenje nasploh. V knjigi Zeleno in varčno, ki je izšla pri založbi Mladinska knjiga, je strnila kopico nasvetov za naravno čiščenje, ki je učinkovito, ne povzroča zdravstvenih težav in ne onesnažuje okolja.


Kako je prišlo do nastanka knjige Zeleno in varčno?
Knjiga je bila posledica vsega, kar se je dogajalo. Začelo se je z mislijo na boljše in bolj enostavno življenje, na zdravje otrok. Vsake toliko se zgodi malenkost, ki ti odpre oči.

Na primer?
Na primer, da greš v trgovino in tam nakupiš goro stvari, potem pa podobno goro zmečeš v smeti. Vprašala sem se, kje je logika, da kupujemo smeti?

Sprememba mojega pogleda na čiščenje je bila povezana s skrbjo za zdravje in rojstvom otrok, s katerim se tako ali tako vse spremeni. Najprej začneš pridelovati svojo hrano, potem začneš drugače gledaš na svet, tudi na reklame, ki ti perejo glavo in ki te premamijo, da kupiš stvari, ki jih ne potrebuješ. V reklamah je vse lepo in čisto, vsi so nasmejani in srečni, no, pa ni čisto tako.

Sledila so dolga leta poskusov, razmišljanj, iskanj, velikokrat sem se spraševala, kako se je teh stvari lotevala moja mama. Kako so takrat preživeli, danes pa ne moremo?


Ne prezrite:


Nataša Gliha je avtorica knjige Zeleno in varčno, v kateri je strnila nasvete za poceni in učinkovito čiščenje z naravnimi čistili. | Foto: Matej Leskovšek Nataša Gliha je avtorica knjige Zeleno in varčno, v kateri je strnila nasvete za poceni in učinkovito čiščenje z naravnimi čistili. Foto: Matej Leskovšek

So se nasveti, ki ste jih nasledili od svojih babic v praksi izkazali kot učinkoviti?
Kakor kdaj. Ni vse suho zlato, marsikaj se je z leti spremenilo. Določene stvari, ki so jih včasih uporabljali, so se izkazale kot strupene in je nanje bolje pozabiti.

Bolj sem razmišljala o tem, kaj storiti, ko se znajdeš v divjini, kjer nimaš ničesar pri roki. Takrat boš umazano posodo z zažganimi ostanki najhitreje zdrgnil z mivko.

Mislim da je naša največja težava v tem, ne da ne znamo, ampak nočemo, ker nismo dovolj potrpežljivi. Rezultate hočemo takoj! Nekaj poškropimo, pobrišemo in je čisto. Da, ampka za to potrebujemo agresivna kemična sredstva, ki niso najbolj zdrava. Če pa daste času čas, boste odstranili vsako umazanijo. Z naravnimi čistili.

Knjiga je posledica vsega tega, s čimer živimo. Gre za izmenjavo izkušenj. O knjigi nisem nikoli razmišljala, kar rodila se je.

"Naša največja težava je v tem, da nismo dovolj potrpežljivi. Rezultate hočemo takoj! 
Da, ampka za to potrebujemo agresivna kemična sredstva, ki niso najbolj zdrava. Če pa daste času čas, boste odstranili vsako umazanijo. Z naravnimi čistili." | Foto: Thinkstock "Naša največja težava je v tem, da nismo dovolj potrpežljivi. Rezultate hočemo takoj! Da, ampka za to potrebujemo agresivna kemična sredstva, ki niso najbolj zdrava. Če pa daste času čas, boste odstranili vsako umazanijo. Z naravnimi čistili." Foto: Thinkstock

Ste vse nasvete iz knjige preverili v praksi?
Večino.

Do kakšnih ugotovitev ste se dokopali? Da je življenje na tak način cenejše?
Več vidikov je. Najprej zdravstveni. Želela sem se izogniti kemiji, ki je prisotna zaradi agresivnih kemičnih čistil. Med nami je vse več alergij, astme, težav z dihanjem, kožo.

Potem je tu finančni vidik. Če pri čiščenju uporabljate sodo, vas bo to stalo res malenkost. Izračunala sem, da bi že samo z uporabo sode na leto prihranili do 500 evrov, kar lahko zadostuje za plačilo mini počitnic.

In pa ekološki. To kar delamo z naravo je res žalostno.

Katere so ključne snovi, ki jih moramo po vašem mnenju imeti doma? Sol, soda?
Prva in glavna stvar je voda, par pridnih rok in volja. Vsako gospodinjstvo naj bi imelo tudi sodo in alkoholni kis. S tem pokrijemo veliko večino potreb. Dobrodošla je tudi citronka, ki jo potrebujemo za pripravo bezgovega soka, lahko pa jo uporabimo tudi za izdelavo praška za pomivalni stroj ter navadna sol.

Zakaj soda?
Zato ker ni agresivna, ni abrazivna, to pomeni, da ne poškoduje podlage, kamor jo natresemo, in zato ker je poceni. To je v bistvu pecilni prašek, ki ga lahko uživamo, to pa pomeni, da lahko z njo umivamo sadje, nekateri v vodi, v kateri je raztopljena soda, perejo tudi solato.

"Prva in glavna stvar pri čiščenju je voda, par pridnih rok in volja. Vsako gospodinjstvo naj bi imelo tudi sodo in alkoholni kis. S tem pokrijemo veliko večino potreb. " | Foto: Matej Leskovšek "Prva in glavna stvar pri čiščenju je voda, par pridnih rok in volja. Vsako gospodinjstvo naj bi imelo tudi sodo in alkoholni kis. S tem pokrijemo veliko večino potreb. " Foto: Matej Leskovšek

Omenili ste alkoholni kis. Ta ima zelo močan vonj. Kako se mu izognemo?
Kis ima vonj samo takrat, ko je topel in ko je tekoč. Ko se posuši, vonj izgine sam od sebe.

Kakšna je funkcija sode?
Soda odbija umazanijo. Vse kar soda lahko naredi je neprecenljivo in naravno. Uporabljam jo za izdelavo deodoranta, za čiščenje kopalnice, za čiščenje hladilnika in pečice. Ne smrdi, nima stranskih učinkov, ne spodbuja nastanka alergij. Nekoč so jo uživali tudi zaradi težav s pekočo zgago.

Menda pomaga tudi odstranjevanju neprijetnega vonja v čevljih.
Da, preprosto jo nasujete v čevlje, pustite čez noč in odstranila bo neprijetne vonjave. Enako velja za športne majice, ki jih ne moremo prati na visoki temperaturi. Po uporabi jo potresemo s sodo in shranimo v vrečki. To bo pomagalo do naslednjega pranja.

Enako velja za prepotene športne copate in kompostne lonce. Plastika se zelo hitro navzame vonja. Ko posodo izpraznite jo potresite z žlico sode in vonj bo izginil. Soda je super in zelo poceni.

Sodo lahko uporabljamo za peko, za čiščenje kopalnice, hladilnika in pečice. Soda ne smrdi, nima stranskih učinkov in ne spodbujka nastanka alergij. Navsezadnje je tudi zelo poceni. | Foto: Sodo lahko uporabljamo za peko, za čiščenje kopalnice, hladilnika in pečice. Soda ne smrdi, nima stranskih učinkov in ne spodbujka nastanka alergij. Navsezadnje je tudi zelo poceni.

Zakaj smo potem pozabili nanjo?
Zato, ker nam reklame prodajajao druge umetne izdelke. In logično je, da jim nasedamo.

Vas reklame kdaj vendarle še prepričajo v svoj prav?
Da, včasih še nasedem na kakšno neumnost in tega ne obžalujem. Enostavno poskusiš in ugotoviš, da je bolje poseči po naravnem.

Menda izdelujete tudi lasten deodorant. Zakaj ste se odločili za svoj produkt?
Iz zdravstvenih razlogov. V deodorantih je ogromno dodanih snovi. Ko na deodorantu vidim napis parfum, postanem alergična. V tem izrazu je obilčajno skrito mariskaj takega, kar meni ne odgovarja.

Deodorant, ki ga izdelujem, dejansko deluje, res pa je, da pušča madeže. Izdelam ga iz sode, žlice koruznega škroba in kokosove maščobe. Soda poskrbi za odboj s kože, škrob spije pot, ki se nabere, maščoba pa vse to poveže. Vse snovi premešam med seboj na višji temperaturi, potem pa se na sobni temperaturi tako ali tako strdi.

Nekateri dodajajo eterična olja, vendar so ta že problematična, saj lahko spodbujajo alergijo.

Največja težava pri vsem tem je pakiranje. Sama sem zadevo rešila tako, da z zmesjo napolnim prazne embalaže za deodorant v sticku in to je to.

Priznam, da relativno malo stvari kupim, Nisem človek, od katerega bi trgovine dobro živele. Naredim tisto, kar potrebujem. Ognjičevo in smrekovo mazilo in podobno.

Deodorant si izdela iz sode, koruznega škroba in kokosove maščobe. | Foto: Deodorant si izdela iz sode, koruznega škroba in kokosove maščobe.

Je bilo v v vaši družini veliko idej, kako se česa lotiti na naraven način?
Težko rečem, Moja mama ni bila eko frik, samo po zdravi pameti je živela. Odraščala je pred drugo svetovno vojno in zaradi pomanjkanja so se ljudje morali znajti po svoje.

Imate recept proti komarjem? Limona in klinčki ne delujejo.
Ja, res je, velikega učinka nima, tudi limonska trava ne deluje. Druga možnost je sprej proti komarjem, kar ravno tako ni zdravo. Nisem še našla rešitve, razen to, da pazite, da komarji ne pridejo v prostor, kjer se zadržujete. Nekateri predlagajo kis, vendar ga zaradi vonja odsvetujem.

Ali obstaja kakšen enostaven trik, ki pomaga pri večini madežev?
Voda in takojšnje ukrepanje reši veliko težav.

Kaj pa topla in mrzla voda? Tudi to je menda razlika, nekje pomaga mrzla, nekje topla.
Ja, mleka se nikar ne lotevajmo s toplim, ker se bo mleko zakisalo in bo madežu dal neprijeten vonj. Veliko me sprašujejo, kaj storiti z belim prtom, ki je dobil rjaste madeže. Svetujem, da ga premažejo s citronko, skratka z nečim, kar topi, …

Kaj narediti s črno srajco, da bo spet črna?
Namočite jo v močan ruski čaj.

Rdeče vino?
Polijte ga z mineralno vodo. Pomembno je tudi to, da madež postavite nad posodo, čezenj politje tisto, kar je treba, da se spere. Pomembno je tudi, da se ga lotite iz zunanjega roba proti notranjosti, zato da ga ne razmažemo.

Kakšna je rešitev za vodni kamen?
Kis. Vse stopi.

Za pomivanje oken?
Pozimi si pripravim slano vodo, s tem umijem okna in obrišem z okisano vodo. Zbrišem jih s časopisom ali platneno krpo, ki ne pušča muck. roti mušjim kakcem okna zdrgnem s prerezano čebulo. Vse to dela čudeže.

Kako se lotite mrežic na kuhinjskih pipah?
Odstranim jih s pip in čez noč namočim v kis. Zjutraj so kot nove. Samo potrpeti je treba.

Tudi o plesni na zidu je veliko vprašanj. Jaz se je lotim kar z alkoholom, zdrgnem, kar plesen požge, in nato zdrgnem še s krtačko. Če je pregloboko, je steno seveda treba tudi prepleskati.

Ste že razmišljali, da bi se ukvarjali s svetovanjem na domu?
Ne, o tem še nisem razmišljala, je pa to odlična tržna niša. Vendar raje ostajam v turizmu, kjer delam že 30 let in še vedno neizmerno uživam.

Okna očistite z oslajeno vodo in kisom. | Foto: Thinkstock Okna očistite z oslajeno vodo in kisom. Foto: Thinkstock


Še nekaj praktičnih nasvetov:

 

Če se iz pralnega strojna širijo neprijetne vonjave: v predalček za prašek natresite sodo in stroj prižgite na 90 stopinj Celzija. Ob koncu dodajte še dva decilitra alkoholnega kisa.

 

Prhljaj lahko odstranite z boraksom, podobno je tudi s travo, ki se razrašča med tlakovci. Raztopina v vodi deluje tudi kot mehčalec. Je pa boraks prepovedano uživati, zato je pazljivost pri njegovi uporabi ključnega pomena.


Ne spreglejte