Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 1. 2017,
16.56

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,28

Natisni članek

Hilton hotel New York Waldorf Astoria

Torek, 17. 1. 2017, 16.56

6 let, 6 mesecev

Zapirajo enega najslovitejših hotelov na svetu, Waldorf Astorio v New Yorku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,28
Waldorf Astoria, New York | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Hotel Waldorf Astoria v New Yorku je zagotovo legenda med hoteli, v njem so prenočevale in tudi živele nekatere najbolj znane osebnosti na svetu. A njegova prihodnost je nejasna, konec februarja ga do nadaljnjega zapirajo.

V Waldorf Astorii na newyorški aveniji Park so prespali, v tamkajšnjem stanovanjskem delu pa tudi prebivali mnogi hollywoodski zvezdniki, kot so Sophia Loren, Elizabeth Taylor in Frank Sinatra. V hotelu je živela tudi Marilyn Monroe, ko je leta 1955 "pobegnila" iz Hollywooda, ne nazadnje pa je v neposredni bližini Waldorf Astorie posnela enega najbolj legendarnih filmskih prizorov – tistega, v katerem v beli obleki stoji nad jaškom podzemne železnice.

Zvezdniški gostji hotelskih zabav: Marilyn Monroe leta 1957 in Marlene Dietrich leta 1959 | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Zvezdniški gostji hotelskih zabav: Marilyn Monroe leta 1957 in Marlene Dietrich leta 1959 Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Hotel ameriških predsednikov – dokler ga niso kupili Kitajci

V hotelu, ki je lani praznoval 85. obletnico, sta odrasli dedinji Paris in Nicki Hilton – do leta 2014 je bil hotel v lasti hotelske verige Hilton –, tam pa so tradicionalno spali vsi ameriški predsedniki od Herberta Hooverja do Baracka Obame. Prav Obama je to tradicijo leta 2015 prekinil. Uradno je njegova administracija drug hotel izbrala zaradi stroškov, prostorskih in varnostnih zahtev, v ozadju pa je šlo za protest proti novemu lastniku.

Leta 2014 je namreč hotel od verige Hilton za slabi dve milijardi evrov kupilo kitajsko zavarovalniško podjetje Anbang, ki bo 28. februarja Waldorf Astorio do nadaljnjega zaprlo.

Hotel 28. februarja zapirajo, večji del bodo spremenili v zasebne rezidence. | Foto: Getty Images Hotel 28. februarja zapirajo, večji del bodo spremenili v zasebne rezidence. Foto: Getty Images

Večino hotelskih sob in apartmajev bodo spremenili v zasebna stanovanja

Kdaj in na kakšen način bo zgradba, ki je ena največjih newyorških znamenitosti, znova zaživela, ni povsem jasno. Ameriški mediji poročajo, da namerava novi lastnik večino Waldorf Astorie spremeniti v zasebna stanovanja.

Newyorčani so zaradi te odločitve ogorčeni, Waldorf Astoria zanje ni le zgradba, ampak simbol newyorškega glamurja. Na tamkajšnjih gala dogodkih se je zbirala newyorška družbena smetana, v tamkajšnjih kuhinjah pa so pisali zgodovino z nekaterimi še danes priljubljenimi jedmi, kot je na primer waldorfska solata.

Najprej sta bila hotela Waldorf in Astoria

Waldorf Astoria je ime dobil po hotelih Waldorf in Astoria, ki sta ju na Peti aveniji zgradila sprta sorodnika iz bogate rodbine Astor. | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Waldorf Astoria je ime dobil po hotelih Waldorf in Astoria, ki sta ju na Peti aveniji zgradila sprta sorodnika iz bogate rodbine Astor. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Začetek zgodbe hotela Waldorf Astoria je prav tako zanimiv kot poznejše dogajanje v njem. Na Peti aveniji sta konec 19. stoletja zrasla ločena hotela, Waldorf in Astoria, ki sta ju postavila sprta sorodnika William Waldorf Astor in John Jacob Astor IV. Bogataša sta se sčasoma pobotala in svoja hotela povezala, leta 1929 pa so ju podrli zaradi gradnje Empire State Buildinga.

Prvi hotel s sobno strežbo

Novi hotel Waldorf Astoria – ta, o katerem govorimo danes – so na aveniji Park odprli 1. oktobra 1931. S 47 nadstropji in 190,5 metra višine je bil do leta 1963 najvišji hotel na svetu.

Fotografija iz leta 1930 prikazuje natakarja, ki delavcem med gradnjo hotela strežeta kosilo – napoved visokih standardov, ki so jih pozneje postavljali v Waldorf Astorii. | Foto: Getty Images Fotografija iz leta 1930 prikazuje natakarja, ki delavcem med gradnjo hotela strežeta kosilo – napoved visokih standardov, ki so jih pozneje postavljali v Waldorf Astorii. Foto: Getty Images

Waldorf Astoria je postavil še nekaj hotelskih mejnikov, med drugim so tam prvi uvedli sobno strežbo. Hotel ima tudi lastno progo podzemne železnice, progo številka 61, ki ga povezuje s postajo Grand Central.

Leta 1949 je upravljanje hotela prevzel sloviti hotelir Conrad Hilton, njegova korporacija Hilton Hotels je zgradbo kupila leta 1972, leta 2014 pa so hotel prodali novim lastnikom s Kitajske, s katerimi hotel stopa v novo, zelo drugačno obdobje.

Ne spreglejte