Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 12. 2016,
13.50

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Slovenske železnice

Foto: Thinkstock

Natisni članek

advertorial Slovenske železnice vlak potovanje

Sreda, 7. 12. 2016, 13.50

2 meseca, 2 tedna

Zakaj ne bi na kuhano vino odšli v mesto čudežnega otroka?

Vsebino omogoča Slovenske železnice

Foto: Thinkstock

Kuhano vino | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Pred nami so dnevi, ko bo vse v znamenju prazničnega druženja. Veliko bo tistih, ki si bodo ogledali praznične stojnice in se v prijetni družbi pogreli s skodelico čaja ali kuhanega vina.

Zakaj letos ne bi bilo malce drugače? V Sloveniji je lepo, a v času prazničnih decembrskih dni si je vredno ogledati še nekatere druge evropske prestolnice in praznični utrip začutiti še nekoliko drugače.

Zagreb, božični sejem | Foto:

Zakaj se ne bi odpravil kar k sosedom?

Na božični sejem se lahko odpravite k našim sosedom. Zagreb so pred časom razglasili za eno najlepših adventnih mest v Evropi. Če se želite o tem prepričati, se lahko do tja odpeljete kar z vlakom. Zakaj pa ne?

Božični zvonovi, vonj medenjakov, kuhano vino …  Zagreb v času adventa ponuja posebno vzdušje, ki ga morate preprosto doživeti. Zabava je praktično zagotovljena na vsakem koraku. Ulice glavnega hrvaškega mesta so polne glasbe, plesa in druge vrste zabave, ki jo lahko doživite z družino ali prijatelji.

Prav tako na stojnicah ne manjka njihovih tradicionalnih dobrot.  Ena izmed njih so  Lictarji, ki jih poznamo tudi pri nas. Narejeni so iz medenega testa, so rdeče barve in so lahko tradicionalno darilo za ljubljene osebe. Ne čakajte na Božička ob kaminu, morda ga najdete v Zagrebu.

Dunaj | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Na Dunaju je pestro že od sredine novembra

Eno izmed najlepših mest je avstrijsko glavno mesto Dunaj, ko po sladkih dobrotah, kuhanem vinu (Glühwein) in jajčnem punču (Punsch) zadiši že sredi novembra. Dunaj v tem času privabi več kot milijon obiskovalcev, ki lahko na 140 stojnicah izbirajo med čebelarskimi izdelki, steklenimi okraski, lesenimi igračami, toplimi volnenimi izdelki … Poskrbljeno je tudi za najmlajše, saj organizirajo posebne delavnice, na katerih ustvarjajo darila za svoje najbližje.

Salzburg | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Mesto, ki ga je treba začutiti

Ogromno navdušencev privablja tudi Salzburg. Mesto čudežnega otroka in mojstra svetovne klasične glasbe, Wolfganga Amadeusa Mozarta. Mesto "belega zlata" ali številnih solnih rudnikov, ki ga obdajajo … Njegove lepote je težko opisati, zato vsi, ki so bili tam, svetujejo, da je treba utrip tega mesta začutiti.

Glavna božična sejma se v Salzburgu odvijata na dveh trgih: Residenzplatz in Salzburger Dom, a čeprav veljata za največja v Salzburgu, je na vsakem le približno 85 stojnic. Medtem ko na prvem poglede pritegne tradicionalna božična jelka, pa na drugem to nadomestita zastekljen vodnjak sredi trga in grad, ki se bohoti na sosednjem griču.

Bi spili kozarček kuhanega vina in bili brez skrbi?

Destinacije bi lahko naštevali in naštevali … Včasih smo o teh doživetjih le poslušali, zdaj pa si lahko ta mesta brez težav tudi ogledate. Ste morda razmišljali, da bi nekatere od teh obiskali kar z vlakom in bili brez skrbi glede vožnje? Ni lepšega, kot da se usedete na vlak, opazujete pokrajino z malo drugačne perspektive in uživate v krogu svojih prijateljev ali družine.

potovanje, vlak | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Že od devet evrov

Zato so na Slovenskih železnicah za praznične dni pripravili nekaj izjemnih ponudb. Z vlakom lahko odpotujete tudi na adventne in silvestrske dogodke v evropska mesta, kot so Zagreb, Gradec, Beljak, Dunaj, Salzburg, Budimpešta, Praga, Beograd, München. Za določene poti v evropska mesta so vozovnice iz Ljubljane na voljo že od devet evrov. Število nizkocenovnih vozovnic je omejeno, zato priporočamo nakup v predprodaji.

To je le nekaj možnosti za izlet. Podrobnejše informacije o prazničnih doživetjih lahko preverite na spletni strani www.slo-zeleznice.si, na vseh prodajnih mestih Slovenskih železnic, v Infocentrih v Mariboru, Celju, Ljubljani in Kopru, na e-pošti potnik.info@slo-zeleznice.si ali na plačljivi tel. št. 1999. Zato ne odlašajte in se z vlakom odpeljite na nepozabna doživetja.
Ne spreglejte