Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 9. 2016,
18.57

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

Natisni članek

rekreacija seniorji Siol z vami na dopustu Nazaj v šolo

Četrtek, 8. 9. 2016, 18.57

6 let, 6 mesecev

Ste med tistimi, ki poleti že razmišljajo o smučanju?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40
smučanje zimska rekreacija smuči smuka | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Medtem ko se nekateri Slovenci na Jadranu še vedno kopajo v morju, so drugi z mislimi že na smučeh. Preverili smo, kdaj je najbolje rezervirati smučarske počitnice, katera smučišča so med Slovenci najbolj priljubljena in koliko, če sploh kaj, lahko prihranimo z zgodnjo rezervacijo.

Smučišča bodo okoli novega leta in v času zimskih šolskih počitnic beležila največji obisk. Slovenci se sicer največkrat odločajo za smučanje v tujini, nekoliko bolj zadržani so do domačih belih strmin, pa čeprav so ta velikokrat cenejša. Kdaj pa je najbolj primeren čas za načrtovanje dopustniških radosti?

Najbolj zaželen termin: drugi del zimskih počitnic

Prodajo smučarskih kapacitet za zimsko sezono 2016/2017 so v turistični agenciji Ski fun začeli že julija, rezervacije terminov pa so se začele po 15. avgustu. Takrat se ljudje vračajo z dopustov in po mnenju Aljaža Lukmana, našega sogovornika iz agencije, že preverijo termine šolskih počitnic v novem šolskem letu, na podlagi katerih se lažje odločajo za rezervacijo.

V drugem delu zimskih počitnic lahko pričakujemo večji naval na smučišča, saj so pouka prosti učenci iz Gorenjske, Goriške, Notranjsko-kraške, Obalno-kraške, Osrednjeslovenske in Zasavske statistične regije ter občin v jugovzhodnemu delu Slovenije (Ribnica, Sodražica, Loški Potok, Kočevje, Osilnica in Kostel). 

Večjo zasedenost v času zimskih počitnic, zlasti v drugem delu (od 25. februarja do 4. marca), opažajo tudi v agenciji. Ta sovpada s pustnim tednom, ko je v večini evropskih držav dela prost teden, kar velja tudi za del Avstrije, Nemčije, Italije in Nizozemske. To je poleg termina med božično-novoletnimi počitnicami najdražji termin, o katerem je treba razmišljati zelo vnaprej.

smučanje zimska rekreacija smuči smuka | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Zakaj je zimske počitnice v najbolj vročih terminih pametno rezervirati že poleti?

  • Zato, ker so kapacitete na ali ob smučišču še na voljo.
  • Ker nekatere agencije smučarske pakete ponujajo po nižjih cenah.
  • Ker drugi teden zimskih počitnic sovpada s počitnicami v delu Avstrije, Nemčije, Italije in na Nizozemskem.

Zgodnja rezervacija ne prinaša nujno prihranka ...

Zgodnja rezervacija, se pravi rezervacija do konca septembra, v teh najbolj iskanih terminih le redko prinaša prihranek (v nekaterih agencijah prinaša desetodstotni popust). Zaradi velikega povpraševanja aranžmajev večinoma ne pocenijo, si boste pa z zgodnjo rezervacijo vsaj zagotovili nastanitev na smučišču ali v njegovi bližini.

Nekateri čakajo do konca, potem pa ostanejo praznih rok, dodaja Lukman.

... prinaša pa ga rezervacija v manj iskanih terminih

Položaj je precej drugačen pri preostalih terminih, v začetku januarja ali po glavni sezoni, po 4. marcu, ko pri rezervaciji aranžmaja v Franciji lahko prihranite tudi do 30 ali celo 40 odstotkov, kar pri družini ni zanemarljivo. Za smučanje v Avstriji lahko prihranite med 15 in 20 odstotki (gre za t. i. early booking).  

Ljubiteljem smučanja svetujejo, da pri rezervaciji terminov poskrbijo za snežno garancijo, saj pri zgodnjih rezervacijah vračila sredstev ni. Ponudniki teh kapacitet ne popuščajo.

smučanje zimska rekreacija smuči smuka | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Od najdražjih Dolomitov do najcenejše Jahorine

Največ povpraševanja je po smučanju v italijanskih Dolomitih, ki so cenovno najdražji, in na koroških smučiščih. Vedno več je tudi zanimanja za srednje velika francoska smučišča, ki so precej cenejša kot primerljiva smučišča v Avstriji ali Italiji (prihranite tudi do 500 ali 600 evrov), ter Jahorino, ki je cenovno najbolj privlačna.

Imajo avstrijski ponudniki raje domače goste?

Preverili smo tudi govorice, da naj bi avstrijski ponudniki v tem najbolj zasedenem počitniškem tednu prednost dajali domačim gostom. To drži?

"Delno. Pri nastanitvenih kapacitetah ob smučiščih gre večinoma za zasebne ponudnike, ki imajo na voljo zgolj od 10 do 15 enot. Logično je, da imajo raje goste, ki se nanje obrnejo neposredno in so pogosto tudi njihove stalne stranke. Tem dajejo prednost," odgovarja Lukman.

"To pomeni, da si želijo termine prodati po čim višji ceni ter da jim na račun turističnih agencij cen ni treba zniževati z raznimi popusti in plačevati provizij. Tudi agencije včasih s težavo pridemo do teh kapacitet," poudarja.

smučanje zimska rekreacija smuči smuka | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kaj pa slovenska smučišča?

Ugotovili smo, da je Slovenca najtežje spraviti na slovenska smučišča, pravi Lukman in dodaja, da je "prednost slovenskih ponudnikov v tem, da ponujajo tudi krajše termine smučarskih počitnic, medtem ko so v tujini na voljo večinoma le enotedenske. Če nimaš toliko časa, je najbolje, da ostaneš v Sloveniji".

Slovenija je v najbolj iskanih terminih (torej med zimskimi počitnicami) cenejša, pravi. "Težava pa so cene smučarskih vozovnic, saj trenutno marsikje ne vemo, na koga se obrniti in kdo bo sploh ponudnik vozovnic. To velja za Mariborsko Pohorje in Kranjsko Goro, verjetno pa še kje. Vozovnice so v Sloveniji dražje, a je namestitev toliko cenejša."

smučanje zimska rekreacija smuči smuka | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Čas za optimizem

Lukman opaža, da se letos ljudje pogumneje odločajo za rezervacije in ne ostaja samo pri povpraševanju.

"Bolj mirno se odločajo za rezervacijo, kar kaže na to, da jih ne skrbi, da bi v prihodnjih mesecih ostali brez službe," sklepa Lukman. "Zdi se mi, da je v zadnjem letu in pol to največja razlika. Tudi cena povprečnega smučarskega paketa, za katerega se odločajo Slovenci, se dviguje. Opažamo tudi, da si smučarske počitnice vedno več ljudi privošči dvakrat. Najprej v cenejšem terminu in nato še med šolskimi počitnicami. Smučarska tradicija med Slovenci se, kot kaže, ohranja."

Ne spreglejte