Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 11. 2019,
8.38

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Sava turizem

Natisni članek

advertorial Sava turizem Terme Ptuj

Sreda, 13. 11. 2019, 8.38

2 meseca, 2 tedna

Vinske zgodbe mesta z najstarejšo vinsko kletjo v Sloveniji

Vsebino omogoča Sava turizem

Ste vedeli, da se Ptuj, najstarejše mesto v Sloveniji, ponaša tudi z najstarejšo vinsko kletjo v Sloveniji? Vino je tako močno prisotno v različnih plasteh mestnega dogajanja, tudi v Termah Ptuj, enem od najmlajših slovenskih termalnih središč, kjer se enako posvečajo tako vašemu razvajanju kot tudi skrbi za vaše zdravje.

Sava turizem | Foto:

Ljubitelji dobre žlahtne kapljice nad bivanjem v Termah Ptuj zagotovo ne boste razočarani. Vino je namreč na različne načine vpeto v ponudbo, od osvežilnih vinskih kopeli do masaže z vinskim oljem in bivanja v edinstveni Vinski vasi, kjer lahko preverite, kako je spati v vinskem sodu, v enem od njih pa je urejena celo savna.

"Vasico" obdajajo avtohtone vinske trte, sodi, ki so več desetletna zapuščina nekdanjega Kmetijskega kombinata Ptuj, pa pričajo o bogati tradiciji ptujskega vinarstva. Obenem se Terme Ptuj s to ponudbo navezujejo tudi na bogato rimsko dediščino, saj so trte na Ptuju začeli gojiti že Rimljani.

rezerviraj zdaj gumb | Foto:

 

V Termah Ptuj lahko prespite v pravem vinskem sodu. | Foto: V Termah Ptuj lahko prespite v pravem vinskem sodu.

Primusove vinske zgodbe  in "Martinova pojedina"

V duhu vsesplošne prisotnosti vinarske tradicije na Štajerskem se v Klubu Gemina XIII v Grand Hotelu Primus odvijajo tudi večeri pod imenom Primusove vinske zgodbe, ki jih pišejo priznani vinarji v družbi sommeliera in odlična kulinarika. V prijetnem ambientu Grand Hotela Primus namreč pripravljajo različna tematska kulinarična razvajanja. Na tematskem brunchu "Martinova pojedina" so tako svoje goste razvajali z martinovimi poslasticami ob pripravi številnih dobrot pod okriljem kuharskega chefa Roberta Žibrata.

Sava turizem | Foto:

Grand Hotel Primus je pribežališče za vse, ki si želite povrniti vitalno energijo in se obkrožiti z zdravjem, harmonijo in dobrim počutjem.

rezerviraj zdaj gumb | Foto:

Poseben čar martinovanja na Ptuju

Ob številčnem odzivu obiskovalcev se je tudi letos izkazalo, da ima martinovanje na Ptuju prav poseben čar, saj poleg vsega naštetega lahko v najstarejšem slovenskem mestu uživate v najboljših vinih, vinsko obarvanem kulturnem programu ter vodenih degustacijah in turističnih vodenjih po skritih kotičkih Ptuja.

Ptuj živi v sožitju s svojo vinarsko tradicijo. | Foto: Ptuj živi v sožitju s svojo vinarsko tradicijo.

 

Jesensko kulinarično razvajanje z mladim vinom:

Sava turizem | Foto: Hrustljavo pečena gos po receptu chefa Roberta Žibrata iz Term Ptuj

Sestavine:

gos
glava česna, dve jabolki
0,5 litra jušne osnove
sol, poper
med
Priprava:

Gos oplaknemo s hladno vodo, znotraj in zunaj, ter jo osušimo s papirnatimi brisačkami. Nato jo znotraj in zunaj z dlanjo natremo s soljo in poprom. Pečico ogrejemo na 180 °C. V ovalni pekač nalijemo 2,5 dl jušne osnove, vanj položimo gos (s prsmi navzdol) in neolupljene stroke česna, ki smo jih rahlo strli s ploskim delom noža (le toliko, da "počijo", a ne razpadejo) in neolupljene četrtine jabolk, ki smo jim odstranili sredico s peškami. Ker bo gos med peko spuščala maščobo, nam ni treba dodajati maščobe za peko.

Pekač postavimo v pečico za 45 minut. Nato gos obrnemo na hrbet. Čez pol ure gos spet obrnemo in prilijemo preostanek jušne osnove. Pustimo, da se peče še približno uro, pri tem jo vsake toliko polivamo s tekočino v pekaču, da se ne suši. Skupni čas peke je zdaj dve uri in 15 minut, gos je tako rekoč pečena, zato jo vzamemo iz pečice. Temperaturo povečamo na 200°C. Odlijemo tekočino iz pekača (lahko jo spravimo, če bomo iz nje pripravili omako) ter odstranimo česen in jabolka. Vzamemo čopič in gos premažemo z medom, nato pa jo še približno 20 minut pečemo pri 200 °C, da se lepo zapeče.

Gos lahko nato razkosamo, preden jo ponudimo, ali pa jo na mizo postavimo kar celo. Postrežemo z našimi najljubšimi martinovimi jedmi: mlinci in sladkim rdečim zeljem!

 

Ne spreglejte