Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 6. 2021,
8.55

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,06

Natisni članek

dolina Soče Posočje potovanja počitnice izlet S kavča na plano S kavča na plano

Sreda, 16. 6. 2021, 8.55

2 leti, 10 mesecev

S kavča na plano

Vikend izlet z novimi doživetji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,06

 

Dolina Soče še posebej v razgretih poletnih dneh s svojim svežim zrakom, bujnim rastjem in spektakularnimi razgledi na razgibano pokrajino daje obiskovalcem občutek, kot da so stotine kilometrov zračne linije oddaljeni od razgrete osrednjeslovenske regije. Poleg čudovite narave pa je Posočje tudi pravi raj za vse, ki si želijo aktivnega preživljanja prostega časa in adrenalinskih doživetij.

Spremljajte novo spletno popotniško oddajo S kavča na plano!

Ta teden sta dolino reke Soče obiskala tudi Igor in Aleš Novak, ki v popotniški oddaji S kavča na plano potujeta po Sloveniji, odkrivata tiste bolj skrite kotičke in jih delita z nami. Za vas smo poiskali nekaj idej za nepozabna doživetja, ki jih lahko izkusite na izletu v Soški dolini. Eno izmed njih sta preizkusila tudi brata Novak.

Dolina Soče. Foto: Getty Images | Foto: Dolina Soče. Foto: Getty Images

V Bovcu najbolj zanimivo igrišče na svetu

V svojem pestrem izboru dogodivščin, ki jih ponuja Posočje, lahko pri podjetju Sport Mix med drugimi najdete tudi footglof. Ne gre za nogomet ali za golf. Footgolf je zabavna in preprosta igra, ki jo lahko igrajo družine, je priljubljena vrsta rekreacije za teambuildinge, je pa tudi profesionalen šport.

Po pravilih igre je podobna golfu, prav tako igralno polje, ki ga sestavljajo luknje, zelenica, avt in ovire. Pri footgolfu za igro ne potrebujete golf palic in žogice, temveč le nogometno žogo, ki jo je treba spretno spraviti v luknjo. Te so pri footgolfu prav tako označene z zastavicami, le njihov premer je nekoliko večji, saj znaša približno pol metra.

V footgolfu sta se preizkusila tudi Aleš in Igor Novak. Foto: Bojan Puhek | Foto: V footgolfu sta se preizkusila tudi Aleš in Igor Novak. Foto: Bojan Puhek

V Bovcu poleg tradicionalnega igrišča za golf najdete tudi igrišče za footgolf, to je zaradi svojih naravnih danosti eno od najbolj zanimivih igrišč za footgolf na svetu. Ponaša se z 18 luknjami, na njem pa je že kar trikrat igral tudi aktualni svetovni prvak v footgolfu, Argentinec Matias Perrone. Igrišče ima tudi kar nekaj vodnih ovir, med njimi tudi vsaj eno zahtevnejšo, pri kateri se je zataknilo tako Alešu kot tudi Igorju Novaku. V videu preverite, kako sta sklenila partijo footgolfa.

Izgubite tla pod nogami

Bi radi videli razgled, ki ga vsakodnevno opazujejo ptice? V Posočju sta obiskovalcem na voljo kar dva zipline parka, v katerih lahko na varen način, dobro pripeti poletite nad dolino Krnice ali nad samim kanjonom Učje s hitrostjo do kar 60 kilometrov na uro. Prvi zipline park meri dobre tri kilometre, drugi pa kar neverjetne kilometre in pol, s čimer se po dolžini uvršča na prvo mesto med zipline parki v Evropi. Kar pa obema parkoma daje neprecenljivo vrednost, pa je zagotovo neokrnjena narava v idiličnem alpskem okolju, ki blagodejno vpliva prav na vsakogar.

V Posočju sta obiskovalcem na voljo kar dva zipline parka. Fotografija je simbolična. Foto: Getty Images | Foto: V Posočju sta obiskovalcem na voljo kar dva zipline parka. Fotografija je simbolična. Foto: Getty Images

Ptičjo perspektivo na lepote Soče in njene razgibane okolice pa omogočata tudi skok s padalom in jadralno padalstvo. Oboje je obiskovalcem na voljo med pestro ponudbo aktivnosti, ki jih ponuja Posočje. V Dolini Soče je za jadralne padalce več vzletišč, med katerimi sta najbolj priljubljena Stol in Kobal. Če še nimate izkušenj, a si vseeno želite poleteti s padalom, vam to omogoča tandemski polet.

Za vse, ki si želite še več adrenalina, pa je tu skok s padalom, ki je zagotovo eno od najbolj adrenalinskih doživetij. Pilot vas z letalom ponese na nadmorsko višino kar 4.000 metrov, od koder nato s padalom skočite proti tlom. Tudi tukaj je za neizkušene na voljo skok v tandemu.

Panoramski poleti iz letališča Bovec. Foto: Getty Images | Foto: Panoramski poleti iz letališča Bovec. Foto: Getty Images

Morda je Slovenija res majhna, a lahko še veliko pokaže. Če torej niste adrenalinski navdušenci, vseeno pa si želite videti dolino Soče in Julijske Alpe iz zraka, vam to omogoča panoramski polet z vzletom na letališču Bovec, kjer lahko izbirate med različno dolgimi poleti z različnimi razgledi, med katerimi pa so prav vsi enako spektakularni.

Kolesarske trase tudi za družine

Med Slovenci priljubljen šport je svojo pot našel tudi v Dolini Soče, kjer raznolika pokrajina omogoča raznovrstne kolesarske ture. Od zahtevnejših gorskih pa do lažjih družinskih prog, ki so primerne tudi za otroke. Zahtevnejšim kolesarjem so na voljo številne gozdne poti, ceste, kolovozi, manj zahtevne ture pa potekajo po cestah ob dolinah in po planotah. Večina poti v naravi žal še ni označenih, so pa predstavljene v vodnikih, veliko si jih lahko ogledate tudi tukaj.   

V Posočju so kolesarjem na voljo številne kolesarske ture, od zahtevnejših, gorskih, pa do lažjih družinskih prog, ki so primerne tudi za otroke. Foto: Getty Images | Foto: V Posočju so kolesarjem na voljo številne kolesarske ture, od zahtevnejših, gorskih, pa do lažjih družinskih prog, ki so primerne tudi za otroke. Foto: Getty Images

Naravna kopališča, kjer voda dosega tudi 20 stopinj Celzija

Še posebej po daljših in zahtevnejših pohodih v naravi Posočja se prileže ohladitev, ki jo lahko poiščete v naravnih kopališčih, med katerimi so še posebej priljubljene reke Nadiža, Soča in Idrijca. Če Soča velja za hladnejšo reko, pa se voda v tolmunih Nadiže segreje tudi do 20 stopinj Celzija. Poleg tega se naše alpske reke ponašajo ne samo z izjemno privlačnim barvnim odtenkom, temveč tudi s svojo čistočo. Zato ob obisku narave vedno poskrbimo, da tudi po našem odhodu ostane takšna, kot je bila ob našem obisku.

Reka Nadiža ponuja številne tolmune, kjer se voda segreje tudi do 20 stopinj Celzija. Foto: Getty Images | Foto: Reka Nadiža ponuja številne tolmune, kjer se voda segreje tudi do 20 stopinj Celzija. Foto: Getty Images

Od naravnih kopališč do naravnih toboganov

Nepozabna in adrenalinska izkušnja je zagotovo tudi soteskanje ali kanjoning, ki pa ga je treba vedno izvajati le v spremstvu izkušenega in usposobljenega vodnika. Vključuje spuščanje po naravnih toboganih, skakanje v tolmune in spuščanje z vrvmi po slapovih, v Dolini Soče pa ga je mogoče preizkusiti v kanjonih:

  • potoka Sušec,
  • potoka Fratarica,
  • potoka Predelica,
  • Globoškega potoka,
  • potoka Pršjak.

Soteskanje v Posočju. Slika je simoblična. Foto: Getty Images | Foto: Soteskanje v Posočju. Slika je simoblična. Foto: Getty Images

Več informacij:

sportmix | Foto: Sport Mix
Trg golobarskih žrtev 18
5230 Bovec
team@sportmix.si
www.sportmix.si
+ 386 (0)41 395 778

Spremljajte novo spletno popotniško oddajo S kavča na plano!

Ne spreglejte