Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
4. 5. 2014,
14.57

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 4. 5. 2014, 14.57

6 let, 6 mesecev

Vatikan, papeška državica v srcu Rima (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Če vas pot zanese v Rim, je ogled Vatikana, ne glede na vašo veroizpoved, skoraj nujen.

Vatikanska mestna država je najmanjša neodvisna država na svetu, tako po površini kot po številu prebivalcev (manj kot tisoč), popolnoma pa jo obkroža italijanska prestolnica Rim. Vatikan je dom papeža, ozemlje s posebnim statusom, ki ga upravlja cerkev oziroma verska skupnost, ozemlje Svetega sedeža, osrednje oblasti Rimskokatoliške cerkve. Je tudi edina država na svetu, v kateri je prav vse nepremično premoženje last enega samega subjekta, Svetega sedeža. Ime je dobil po griču Vatikan, ki leži na desnem bregu reke Tibere.

Vatikan se deli na štiri dele, Baziliko in Trg svetega Petra, Vatikanske muzeje, Vatikanske vrtove, ki obsegajo največji del ozemlja, ter na stavbe med muzeji in vzhodnim obzidjem. Kljub njegovi majhnosti pa Vatikan vsakodnevno obiščejo trume turistov, romarjev, vernikov in ateistov, nekatere tja vodi vera, druge radovednost. Samo ob smrti papeža Janeza Pavla II. in na volitvah novega papeža je Vatikan obiskalo 6 milijonov vernikov, papeža Frančiška pa tudi danes na osrednjem vatikanskem trgu vsakodnevno pozdravljajo množice več deset tisoč vernikov.

Zanimiv vernikom in radovednim turistom Osrednja cestna povezava z Rimom je Cesta sprave (Via della Conciliazione), ki jo je dal zgraditi Mussolini. Do Vatikana se lahko iz Rima odpravite na različne načine – peš, z avtobusom, podzemno ali vlakom, ena od poti vodi mimo gradu Sant' Angelo. Prednost vlaka je v tem, da boste v Vatikan prišli z druge strani kot večina in se nekoliko izognili nepredstavljivo veliki gneči. V vsakem primeru pa boste morali čez rentgenska vrata, kjer vas bodo pregledali.

Če se boste tja odpravili na nedeljo ali sredo, boste ujeli sveto mašo, ki jo pod milim nebom na Trgu svetega Petra daruje sam papež Frančišek, a bodite pripravljeni na velike množice ljudi z vseh koncev sveta.

V središču trga se nahaja štiri tisoč let star obelisk iz Egipta, nad njim pa se bohoti bazilika svetega Petra. Ogled bazilike je mogoč, a vas bodo tja spustili le, če boste imeli pokrita kolena, kratka krilca in hlačke torej odpadejo. Z bazilike, najznamenitejše zgradbe v Vatikanu, se odpre lep pogled na mesto in na Vatikanske vrtove. Poleg muzejev si lahko ogledate čudovito Sikstinsko kapelo v Apostolski palači, uradni rezidenci papeža. Ogled je seveda plačljiv, vrste pa ogromne. Najpomembnejše umetniško delo v kapeli je stropna poslikava, ki šteje za najzahtevnejši Michelangelov podvig.

Vatikan torej ponuja številne znamenitosti z bogato zgodovino, njegov obisk pa ni namenjen zgolj vernikom. Če se boste kdaj mudili v Rimu, vam ogled Vatikana, ne glede na vašo veroizpoved, priporočamo, a bodite pripravljeni na množice ljudi, tako vernikov kot ateistov. Več o zanimivostih Rima pa si preberite TUKAJ.

Ne spreglejte