Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 10. 2013,
14.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

izlet Barkovljanka Barcolana prosecco Trst

Četrtek, 10. 10. 2013, 14.11

8 let

V Trst med jadrnice in mehurčke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Čas je za največji športno-družabni dogodek na Tržaškem, znamenito regato Barkovljanko. Letos bo še posebej vesela, saj so v dogajanje vključili tudi priljubljeno italijansko peneče vino prosecco.

Vino je logična dodatna oprema bark. Ob krstu je treba na njih razbiti steklenico, da bo morje mirno, pozneje pa seveda ni lepšega, kot na krovu spiti kozarec ali dva. Tako razmišljajo tudi v Trstu, ki bo to nedeljo utripal v ritmu znane regate Barkovljanke oziroma Barcolane, ob njej pa bo ves konec tedna trajala tudi razstava oziroma degustacija proseccov, penečih vin iz Veneta in Furlanije - Julijske krajine.

Zakaj tja? Trst že zdavnaj ni več le nakupovalno središče. Ob sončnih koncih tedna se pogosto prelevi v sprehajališče Slovencev s celine in nenadoma na vsakem vogalu uzrete kakšen znan obraz, ki je prišel na sladoled, kavo ali aperol – vsi trije pač bolj teknejo v senci avstro-ogrskih stavb na osrednjem tržaškem trgu Piazza dell'Unità.

Zakaj zdaj? Ko se pripeljete v Trst, boste na krajevni tabli uzrli pripis città della Barcolana. Mesto Barkovljanke torej. Ta največja regata v Sredozemlju s kakšnimi dva tisoč jadrnicami se bo zgodila prav to nedeljo in če si je do zdaj še niste ogledali, je letos odlična priložnost za premiero. Če ne drugega, zato, ker vremenska napoved kaže, da bo nebo jasno, kot nalašč za ogled pomorske dirke.

Barkovljanka pa ni edina, ki ta konec tedna vabi v Trst. Na prireditvi Prosecco Show v glavnem tržaškem razstavnem prostoru Stazione Marittima se bo namreč od petka do nedelje predstavljalo 25 proizvajalcev prosecca, priljubljenega italijanskega penečega vina, ki ga opisujejo kot "preprosto, a sofisticirano vino, ki pooseblja življenjski slog Italijanov". Se strinjamo.

Kako tja? Z vlakom se v Trst ne morete pripeljati, saj so pred časom na žalost ukinili vse neposredne linije med Slovenijo in Italijo. Dokaj redne so avtobusne povezave iz slovenskih obalnih mest, še najbolj uporabna možnost pa je avtomobil. Le na dan Barkovljanke je lahko parkiranje v središču mesta manjša nočna mora. Če si želite ogledati jadrnice, raje parkirajte na Opčinah ob krožišču v bližini tramvajskega postajališča. Blizu je začetek Napoleonike, sprehajalne poti, ki ima enega lepših razgledov na prizorišče Barkovljanke.

Iz Opčin se lahko v središče Trsta zapeljete kar s tramvajem. Vožnja s starinskim tramvajem je prava avantura, ko se po strmi progi – premaga več kot 300 metrov višinske razlike – spuščate do tržaškega trga Oberdan.

Ne spreglejte