Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 8. 2013,
14.13

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

izlet Prekmurje

Sreda, 14. 8. 2013, 14.13

6 let, 6 mesecev

V prekmursko središče štorkelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Če štorklje res nosijo otroke, je v Veliki Polani zagotovo glasen otroški živžav. Tam jih imajo namreč toliko, da so jih umestili tudi v svoj grb.

Zakaj tja? Velika Polana že 14 let nosi naziv Evropska vas štorkelj (skupno jih je v Evropi pet), skupaj z Malo Polano pa se lahko pohvali s kar devetimi gnezdi teh dolgonogih ptic. Sicer pa to vas najbolje poznamo iz zapisov Miška Kranjca, ki je sicer večji del življenja preživel drugod, a se je v svojih zgodbah vedno znova vračal v rodne kraje in na tamkajšnje močvirne ravnice.

Zakaj zdaj? Če štorklje še niste videli v živo, je te dni skrajni čas za to. Po besedah Dejana Jaklina, župana Velike Polane, so se namreč že začele zbirati v jate in se pripravljati na selitev. Če jih zamudite, pa boste morali na njihovo vrnitev čakati vse do pomladi – običajno se vračajo konec marca.

Kaj si ogledati? Tudi ko so štorklje na dopustu v južnih krajih, je Prekmurje odlična izletniška točka. Sploh odkar je dokončana pomurska avtocesta, ki je te kraje za vsaj kakšno uro primaknila k preostanku države. Če se mudite v teh krajih, v okolici Male Polane poiščite črni gozd, največji evropski nasad črne jelše oziroma prekmurske smreke, kot ji pravijo. V Veliki Polani si lahko ogledate domačijo Miška Krajnca, na obrobju Polanskega loga pa Copekov mlin, edini ohranjeni mlin na potoku Črnec.

Kaj pojesti in popiti? Prekmurska kulinarika končno dobiva pozornost, ki si jo zasluži, od prekmurske gibanice do prekmurske šunke, bograča in dödölov, krepkih in slastnih jedi, ki jih lahko poskusite v praktično vsaki prekmurski gostilni oziroma turistični kmetiji. Ljubitelji vina se napotite proti Goričkem ali Lendavskim goricam, kjer so povišan teren izkoristili prekmurski vinarji, za popoln poletni špricer pa je seveda obvezen še najbolj znan izdelek Radencev. Prekmursko gostoljubje in velikodušnost sta zagotovilo, da domov nikakor ne boste odšli lačni ali žejni.

Ne spreglejte