Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 6. 2017,
15.09

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Kompas

Foto: Thinkstock

Natisni članek

Na dopustu počitnice Kompas advertorial

Sreda, 28. 6. 2017, 15.09

2 meseca, 1 teden

Skandinavske prestolnice

V iskanju polnočnega sonca

Vsebino omogoča Kompas

Foto: Thinkstock

Za letošnje počitnice si zadajte nekoliko drugačen cilj. Odpotujte stran od prenatrpanih obmorskih plaž. Podajte se na potep po poteh osvajalskih Vikingov, po skandinavskih prestolnicah.

Skandinavija | Foto:

Svojevrstna kultura, skrivnostna mitologija, bogata kulturna dediščina, skromni in prijazni ljudje, predvsem pa edinstvena in dih jemajoča arhitektura in okoliška narava, ki obdaja vse štiri skandinavske prestolnice. Vse to in še več je Skandinavija – zaužijte delček njene posebnosti in obiščite štiri skandinavske dragulje: Köbenhavn, Oslo, Helsinke in Stockholm.

V mesto, kjer je navdih našel sam Hans Christian Andersen

Skandinavija | Foto:

Prvi od štirih skandinavskih draguljev Köbenhavn je mesto, posebno v številnih pogledih. Na eni strani majhno po površini, tako da si je glavne znamenitosti mogoče ogledati v enem samem dnevu, po drugi pa prestolnica v pravem pomenu besede. V mestu, ki mu slikovita barvasta pročelja hiš in značilna skandinavska arhitektura dajejo pravljični pridih – Kopenhagen, Mala morska deklica | Foto: navsezadnje je prav v Köbenhavnu sloviti pravljičar Hans Christian Andersen dobil navdih za svoje pravljice, ki jih že vrsto let prebirajo otroci po vsem svetu –, bi lahko ostali tedne in tedne, pa bi še vedno našli zanimive skrite kotičke. Glavna atrakcija tega pristaniškega mesta, ki predstavlja most med celinsko Evropo in Skandinavijo, je zagotovo sloviti kip Male morske deklice. Tega je leta 1913 po navdihu istoimenske Andersenove pravljice izdelal kipar Carl Jacobsen. V mestu, ki leži na vzhodni obali otoka Zelandija, deloma pa na otoku Amager, se na prav poseben način moderna arhitektura spogleduje s tradicionalnim, kar mestu daje poseben čar. Zaradi mogočnih in impozantnih stavb mestu mnogi pravijo tudi severni Pariz. Znano je tudi po izredno dobri kolesarski infrastrukturi, zato se je po ulicah priporočljivo zapeljati s kolesom in začutiti tisti pravi utrip mesta.

Zelena oaza ob Severnem morju

Skandinavija | Foto:

Glavno mesto Norveške Oslo, najstarejše med skandinavskimi prestolnicami, velja za najbolj zeleno mesto na svetu. Mesto, ki ga sestavlja več kot 40 otokov in 343 jezer, leži na severnem delu Oslofjorda in je obdano z zelenim hribovjem, ki mestu daje videz zelene oaze ob hladnem Severnem morju. V mestu je tudi veliko parkov, kar mu daje dodatno naravno podobo. Oslo ima bogato kulturno dediščino, saj so tam živeli Skandinavija | Foto: številni znani umetniki, od Henrika Johana Ibsena, Edvarda Muncha do Knuta Hamsuna in Sigrida Undseta. Norveški pisatelj in Nobelov nagrajenec Bjørnstjerne Martinus Bjørnson je leta 1870 mesto poimenoval mesto tigrov (Tigerstaden). V njegovo čast so leta 2000 okoli mestne hiše postavili vrsto kipov tigrov in s tem proslavili tisoč let ustanovitve mesta. Ljubitelji zgodovine se obvezno podajte na ogled ohranjene vikinške ladje Gokstad, ki priča o bogati osvajalski zapuščini teh neizprosnih pomorskih bojevitežev. Posebnost mesta je gotovo Vigelandov park skulptur, v katerem je razstavljenih 192 modernih upodobitev človeka, kipov v naravni velikosti, ki so delo kiparja Gustava Vigelanda. Poleg lepe narave in zanimivih arhitekturnih stvaritev je v mestu tudi ogromno muzejev, galerij in drugih naravnih kulturnih znamenitosti.

Kompas je za vse, ki ste željni odkrivanja dežel in ki vas navdušujejo malce drugačne počitnice, pripravil posebno ponudbo. Po skandinavskih prestolnicah se lahko odpravite v naslednjih terminih:

Datumi odhodov: 21. 7., 11. 8., 16. 9., 28. 10.
Čas potovanja: 6 dni/5 noči
Cena potovanja na osebo:

Termini: 16. 9. in 28. 10.
pri udeležbi najmanj 35 oseb - 849 EUR
pri udeležbi najmanj 25 oseb - 899 EUR

Termini: 21. 7. in 11. 8.
pri udeležbi najmanj 35 oseb - 899 EUR
pri udeležbi najmanj 25 oseb - 969 EUR

Cena vključuje:

  • letalski prevozi v ekonomskem razredu,
  • letališke in varnostne pristojbine,
  • avtobusni in ladijski prevoz po programu,
  • 2 prenočitvi z zajtrkom v dvoposteljni sobi v hotelih 3*,
  • 3 prenočitve z zajtrki na ladji v štiriposteljnih notranjih kabinah,
  • 1 samopostrežno večerjo na ladji,
  • slovensko vodenje,
  • organizacijo potovanja.

Bela hči Baltika

Skandinavija | Foto:

Helsinkov, najsevernejše od evropskih prestolnic, se je zaradi številnih belih arhitekturnih stvaritev, ki očarajo vsakega obiskovalca, oprijelo ime bela hči Baltika. Utrip mesta narekuje predvsem morje. Mesto je z vseh strani obdano z morjem, hkrati pa skupaj s številnimi otoki, ki so sestavni del mesta, sega še daleč v morje Finskega zaliva. Helsinki veljajo Helsinki, Suomenlinna | Foto: za največje finsko ribiško in tudi ladjedelniško pristanišče. Gotovo ena od najbolj slikovitih helsinških znamenitosti je trdnjava, ki stoji na skupini otokov, imenovanih Suomenlinna, kar v prevodu pomeni trdnjava Finske. Otočje Suomenlinna velja tudi za Gibraltar severa, saj je trdnjava včasih služila kot največja morska trdnjava na Baltiku. Poleg ogleda glavnih znamenitosti, kot sta koncertna in kongresna dvorana Finlandia ter mestni trg Kauppatori, sredi katerega stoji vodnjak Havis-Amanda z očarljivo morsko deklico, priporočamo, da se podate po ulicah Helsinkov. Posedite v kateri od številnih kavarn in začutite utrip ulic tega mesta, kjer se enakomerno zrcalijo finska, švedska in ruska kultura.

V Nobelovo mesto

Skandinavija | Foto:

Zadnji med dragulji Skandinavije, švedska prestolnica Stockholm, ki velja za neuradno prestolnico Skandinavije, je edinstven predvsem zaradi svoje lege. Mesto se namreč razprostira čez kar 14 otokov ob ustju jezera Mälaren, na jugovzhodni obali Švedske, zato mu mnogi pravijo tudi severne Benetke. Glavna točka večine obiskovalcev je staro mestno središče, imenovano Stockholm | Foto: Gamla stan. Leži na otoku Stadsholmen, kjer je večina glavnih znamenitosti, na primer Kraljeva palača ter mestni trg, kjer stojita muzej in knjižnica Alfreda Nobela. Za vse, ki radi raziskujete, velja izpostaviti gozdno pokopališče Skogskyrkogården, ki zaradi svoje edinstvenosti velja za eno najbolj posebnih pokopališč na svetu in je uvrščeno tudi na Unescov seznam svetovne dediščine. Stockholm je izrazito razgibano mesto, saj poleg številnih slikovitih ulic, ki jih krasijo pročelja pisanih stavb, zgrajenih v značilnem skandinavskem arhitekturnem slogu, ponuja tudi veliko zelenih površin ter rečnih in morskih kanalov, tako da se najde za vsakogar nekaj.

Vse štiri prestolnice Skandinavije vas bodo zagotovo navdušile s svojo zanimivo preteklostjo, bogatim kulturnim izročilom, presunljivo naravo, ki jih obdaja, in svojevrstnim načinom življenja, ki je značilen za prebivalce dežel polarnega kroga. Zagotovo bodo to počitnice, ki vam bodo še dolgo ostale v spominu.

 

Ne spreglejte