Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 12. 2013,
7.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

božič novo leto okrasitev hiša dom

Torek, 10. 12. 2013, 7.33

8 let

Top 10 kičastih prazničnih okrasitev (foto in video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pred prazniki vsako leto večina okrasi svoje domove. A s tem mislimo na notranjost. No, nekateri okrasijo tudi zunanjost, s katero pritegnejo številne obiskovalce.

1. Lučke Weingartnerjevih v Sloveniji

Blizu Juršincev v Slovenskih goricah stoji hiša, ki sta jo lastnika okrasila s tisoči lučk. Zakonca Weingartner že 13 let v prazničnih dneh svojo hišo okrasita z nešteto lučkami. Kot pove Franc Weingartner, sta z ženo začela skromno, z nekaj garniturami lučk, z leti pa je hiša dobila pravljično podobo. K okraševanju je zakonca spodbudilo vedno večje zanimanje okoliških prebivalcev in mimoidočih, ki si leto za letom hodijo ogledovat pravljično okrašeno hiško. Vsako leto jih obišče več tisoč ljudi. Skupaj hišo razsvetljuje več kot 45 tisoč lučk, znesek za plačilo elektrike pa je približno 800 evrov. Nekaj k temu primakne tudi občina, saj zakonca Weingartner storita veliko za promocijo Juršincev.

2. Osvetlitev monaške igralnice

Za posebno osvetlitev se vsako leto potrudijo tudi v Monaku. In čeprav vanjo vložijo na tisoče evrov, to še ne pomeni, da ni kičasta. Samo opomba: v decembru v Monaku ne sneži, pred to igralnico pa ni videti nič manj snega kot v istem času na Krvavcu. Umetnega, seveda.

3. Osvetlitev avtomobilov in motorjev

Največji navdušenci nad božičem in novim letom ne obidejo niti okrasitve svojih jeklenih konjičkov. Čeprav nenavadna okrasitev zahteva veliko truda in časa, predvsem pa potrpežljivosti, saj gre za manjše verige, je končni rezultat še najbolj podoben zabaviščnemu parku. Za okrasitev motorja je lastnik menda potreboval kar 14 ur. Upamo, da se mu je trud izplačal.

4. Osvetlitev v Grabovnici blizu Čazme

V osrednji Hrvaški se prebivalci kraja Grabovnica vsako leto še posebej potrudijo in okrasijo skoraj vse mesto. Sedem hektarjev veliko posestvo družine Salaj osvetljuje več kot milijon in pol lučk, ki vsak december privabijo v kraj blizu Čazme na tisoče ljudi, ti imajo kaj videti.

5. Božična okrasitev v Franciji

Na severu Francije se za okrasitev hiše vsako leto še posebej potrudi družina Paillencourt, ki že 13 let vse od sredine novembra do 2. januarja krajanom in obiskovalcem pričara pravo kičasto veselje. Hišo so lastniki opremili tako, da je videti kot velikanski Božiček, za okrasitev pa so letos porabili pet tisoč žarnic, 1.001 božični okrasek in 30 figur Božička. Malce pretiravajo?

6. Hiša s pol milijona lučk v Nemčiji

Hiša v Bueckenu v Nemčiji je vsako leto okrašena z več lučkami. Letos so za okrasitev lastniki porabili približno pol milijona lučk, hiša pa velja za eno od največjih prazničnih okrasitvenih atrakcij v Evropi. Ne le lučke, lastniki so se potrudili tudi za napis Vesel božič.

7. Praznična hiša v Hamburgu

Med najbolj osvetljenimi hišami v Nemčiji je ta, ki jo vsako leto okrasijo lastniki v Hamburgu. Božična razsvetljava lastnike stane dobrih 15 tisoč evrov, koliko pa jih vsako leto stane poračun električne energije, ni znano.

8. Južnoameriška božična okrasitev

Božič praznujejo tudi tam, kjer je toplo. Takole so eno od hiš okrasili v južnoameriški Bogoti.

9. Park v Manili

Tudi v filipinski prestolnici ob praznikih ne skoparijo z denarjem. Takšno praznično okrasitev parka Makati v Manili so pričarali ljudem, ki se z otroki sprehajajo po parku in občudujejo na tisoče in tisoče lučk.

10. Osvetlitev Creative Light Dispalys

O tej osvetlitvi pa res ni treba izgubljati besed. Ne le število lučk, tudi animacija, ki se odvija ob vnaprej določeni glasbi, preseže skoraj vse. Letos žal ekipa ne bo pripravila predstave, saj jih je lanska stala veliko preveč, vseeno pa so na svoji strani na Facebooku obljubili, da bodo leta 2014 opravičili zaupanje gorečih oboževalcev.

Ne spreglejte