Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 6. 2015,
16.07

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Hrvaška počitnice plaža top 10 advertorial

Nedelja, 14. 6. 2015, 16.07

2 meseca, 1 teden

Top 10 hrvaških krajev, ki jih morate videti to poletje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ko boste načrtovali letošnje poletne počitnice, ne pozabite v svoj koledarček dodati vsaj enega izmed predlaganih krajev. Vsak ponuja drugačno doživetje.

Počitnice na Hrvaškem vedno obljubljajo različne oblike zabave in sprostitve – v dvoje, troje ali solo, za vsakega se najde kotiček, kjer se lahko počuti veliko bolje kot kjerkoli drugje na svetu.

Naredili smo izbor krajev na Hrvaškem – izberite si tistega, ki najbolj ustreza vašemu pojmovanju popolnih počitnic.

Omiš

Eno uro od Splita stoji mestece, ki sicer kaže svoj tradicionalni dalmatinski utrip, vendar je hkrati posebno in izstopajoče predvsem v tem, da nosi v sebi tudi kanček hribovskega. Tradicionalnost in posebnost v enem sta izhodišče za klasično obmorsko zabavo, ponuja pa tudi pravo raziskovanje narave.

Leži pod mogočnimi stenami Omaške Dinare, skozi mesto pa se v morje izliva reka Cetina. Prav ta obiskovalcem ponuja malo drugačna obmorska doživetja na reki. Od kajaka, raftinga do piknikov na obrežju. V trenutku boste pozabili, da ste ob morju.

Split

Če boste v Omišu, morate seveda doživeti tudi veličastni hrup največjega hrvaškega obmorskega mesta. Split je več kot samo obalno mesto, je središče Dalmacije, v katerem lahko doživite urbanost večjih evropskih mest in se hkrati naužijete obmorskega utripa. To je kraj za nepozabne nočne zabave, neskončne sprehode po splitski Rivi in je hkrati tudi priložnost za pošten šoping.

V Splitu si morate obvezno ogledati Dioklecijanovo palačo, splitsko katedralo in Jupitrov tempelj.

Makarska

Še naprej proti jugu v smeri bosanske meje je eden najbolj mondenih in slikovitih obmorskih krajev. Dolga mestna plaža ponuja oblico vodne zabave – za velike in male, mesto pa obljublja veliko kulinaričnih, glasbenih in drugih vrst sprostitve. Znano je tudi po svojih ugodnih podnebnih razmerah, zato ga lahko obiščete praktično kadarkoli – povprečna temperatura v glavnih mesecih od junija do septembra je 20 stopinj Celzija, v vsem letu pa naštejejo kar 2.750 ur sonca.

Makarska vabi večerne turistične sprehajalce, razigrane družine in razposajene družbe prijateljev, ki iščejo nekaj dni popolne sprostitve.

Rovinj

Slikovito istrsko pristanišče je zelo priljubljena turistična destinacija, saj ponuja oblilo priložnosti tako za klasično poležavanje na plaži kot izhodišče za številne izlete.

Mesto ponuja urejeno mestno plažo Mulini Brach v zalivu Lone, lahko se pa tudi umaknete in se odločite za skok v morje z ene od bližnjih naravnih plaž: Palud, Zlatni rt in Cisterna. Najlepši razgled boste doživeli na plaži Porton Biondi.

Iz Rovinja boste zlahka našli tudi priložnost za dober izlet. Pet kilometrov stran je Monkodonja, arheološka znamenitost z najdiščem iz bronaste dobe, lahko pa preverite svet v zaščitenem območju Palud, ki je od Rovinja oddaljeno le deset kilometrov. Ljubitelji športa boste svoje doživetje lahko našli v zaščitenem gozdu Zlati rt.

Pelješac

Pelješac je drugi največji polotok na Hrvaškem, znan pa je predvsem po svoji naravni raznolikosti in neokrnjenosti, rodovitnih dolinah, gozdovih cipres in borovcev ter tipičnih kamnitih gričkih.

Polotok je prikrit z oljkami in trtami ter drugimi tipičnimi sadnimi drevesi (fige, pomaranče, mandarine in granatna jabolka).

Najbolj znane plaže na polotoku so Prapratno, Duba, Trstenica, Dingač in Mirce.

Kornati

Skupina 125 otokov, otočkov in podvodnih grebenov je pravi raj za ljubitelje robinzonskih počitnic. Kornati ležijo jugovzhodno od Pašmana in so zelo priljubljena destinacija morskih raziskovalcev, njegovi oddaljeni otoki pa ponujajo možnost za bolj osamljene počitnice.

Poleg številnih bolj ali manj obljudenih otočkov nacionalni park Kornati ponuja ogromno naravnih znamenitosti. Če boste Kornate raziskovali z morja, boste najbolj osupli nad razgledom, ki ga ponujajo "krone", navpični klifi nekaterih otokov, ki segajo celo pod morsko gladino. Na otoku Klobučar je najvišji klif, ki se vzpenja kar 82 metrov iz vode, najnižje v globino morja pa sega na otoku Piškera (92 metrov).

Plitviška jezera

Odlična alternativa morskemu izletu je obisk nacionalnega parka Plitviška jezera, ki velja za eno najatraktivnejših naravnih znamenitosti v tem delu Evrope.

V njem je kar 16 jezer turkiznih barv, ki jih objemajo neokrnjeni bukovi gozdovi. Jezera različnih velikosti in globin se v različnih slapovih zlivajo drug v drugega.

Izlet je lahko odlična priložnost za naravno osvežitev, naužili pa se boste tudi gorskega zraka.

Zagreb

Vsaj enkrat v življenju morate obiskat tudi hrvaško prestolnico in se prepustiti tamkajšnjemu mestnemu utripu.

Zagreb ponuja veliko možnosti za okuse vseh obiskovalcev – od ljubiteljev zgodovine in arhitekture do navdušencev nad šopingom in iskalcev pristne lokalne domačnosti.

Znamenitosti mesta: Kamnita vrata, Trg Bana Jelačića in katedrala.

Če boste imeli več časa, obiščite tudi botanični vrt ali se celo odločite za krajši izlet v okolici in obiščite katerega od gradov hrvaškega Zagorja.

Pulj

Poglobite se v središče hrvaške Istre. V Pulju boste doživeli pravi zgodovinsko-kulturni vrtinec. Obisk mesta ponuja veliko možnosti za raziskovanje in odkrivanje starorimske dediščine. Največji kulturni spomeniki mesta so nedvomno puljska arena, kjer so nekoč potekali gladiatorski boji, danes pa je pomembno kulturno središče, Avgustov hram in Slavolok Sergijevcev.

Mesto ponuja bogato turistično ponudbo, ki prijazno zaživi tudi v večernih urah.

Narodni park Mljet

Slikoviti naravni park leži na severozahodnem delu otoka Mljeta. Tukaj so slani jezeri Veliko in Malo jezero, zaliv Soline ter naselja Polače, Pomena in Goveđari.

V južnem delu jezera leži otoček Sveta Marija z benediktinskim samostanom iz 12. stoletja.

Otok Mljet je osmi največji otok Hrvaške, znan je tudi po svoji bogati zgodovinski dediščini, prvič so ga omenili že v četrtem stoletju pred našim štetjem. Številne grške amfore v globini morja v okolici otoka pričajo o tem, da so grški vojščaki preživljali veliko časa na obali tega slikovitega otoka.

Ena največjih znamenitosti otoka je nedvomno Odisejeva jama, ki je pravi geomorfološki fenomen.

Ne spreglejte