Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
25. 8. 2016,
12.25

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

Kip svobode New York Grand Canyon Yellowstone spomenik narodni park ZDA

Četrtek, 25. 8. 2016, 12.25

6 let, 6 mesecev

Sto let ameriških narodnih parkov

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
The Grand Prismatic Spring, Yellowstone National Park | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Na današnji dan pred sto leti so ustanovili ameriško službo za narodne parke, ki še danes skrbi za največji enotni sistem zavarovane narave in znamenitosti na svetu.

Vse se je pravzaprav začelo že davnega leta 1872, ko so na območju današnje ameriške zvezne države Wyoming, v manjši meri tudi Idaho in Montana (takrat še nobena izmed njih ni bila del ZDA, temveč le njihovi teritoriji), zavarovali območje narodnega parka Yellowstone, ki je tako postal prvi narodni park na svetu.

Skoraj 60 narodnih parkov, več kot 400 zavarovanih območij

Danes pod okriljem ameriške službe za narodne parke (United States National Park Service, skrajšano NPS ali USNPS) skrbijo za 59 narodnih parkov in skupaj 412 zavarovanih območij in znamenitosti, ki poleg narodnih parkov zajemajo še spomenike, zgodovinske kraje, pohodniške poti … Značilne rangerje tako med drugim srečamo tudi na otoku s Kipom svobode v newyorškem akvatoriju.

NPS skrbi za največji enotni sistem zavarovanih območij na svetu, ki letno privabi 280 milijonov obiskovalcev – v letošnjem jubilejnem letu, ko so z mnogo slovesnostmi in ugodnostmi želeli privabiti čim več predvsem domačih obiskovalcev (uspelo jim je do te mere, da so marsikje navali na meji obvladljivega ali celo čez njo), bo ta številka še bistveno višja.

Ameriška uprava za narodne parke (National Park Service) ne skrbi samo za 59 narodnih parkov temveč za skupaj 412 zavarovanih območij, med katerimi so spomeniki, zgodovinska prizorišča, pohodniške poti ... Njihove rangerje je tako moč srečati tudi na otoku Libery v newyorškem akvatoriju, kjer je Kip svobode. | Foto: Reuters Ameriška uprava za narodne parke (National Park Service) ne skrbi samo za 59 narodnih parkov temveč za skupaj 412 zavarovanih območij, med katerimi so spomeniki, zgodovinska prizorišča, pohodniške poti ... Njihove rangerje je tako moč srečati tudi na otoku Libery v newyorškem akvatoriju, kjer je Kip svobode. Foto: Reuters

Za širitev narodnih parkov je zelo zaslužen Theodore Roosevelt …

Za velik napredek pri ustanovitvi novih ameriških narodnih parkov je bil zaslužen Theodore Roosevelt, ameriški predsednik v začetku 20. stoletja. Kot 26. predsednik ZDA med letoma 1901 in 1909 je pripomogel tudi k sprejemu večjega števila zakonov o varovanju naravnih območij, a še vedno je vsak narodni park deloval kot samostojna in nepovezana enota.

… za enotno upravljanje pa Stephen Mather

Leta 1916 je ameriški industrialec in konzervator Stephen Mather glasno opozarjal na nedoslednosti pri upravljanju ameriških narodnih parkov in sprožil kampanjo za ustanovitev enotne ustanove za upravljanje vseh ameriških narodnih parkov. Uspelo mu je točno pred stotimi leti in Mather je postal tudi prvi direktor te ustanove.

Nekateri najbolj znani ameriški narodni parki

 

Ne spreglejte