Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 10. 2009,
7.14

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 2. 10. 2009, 7.14

7 let, 12 mesecev

Sprehod po bruseljskih čokoladnicah 1. del

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Prva asociacija na Belgijo? Pivo? EU? Hmm, čokolada seveda. Belgija je vsekakor vodilna sila v svetu čokolade.

Med sprehodom po belgijskih mestih se je nemogoče izogniti številnim čokoladnicam, pogled pa nam nehote uide do domiselno in izbrano urejenih izložb, v katerih se bohotijo čokoladne mojstrovine za vsak okus in žep.

Leonidas

Čokoladnice Leonidas lahko najdemo za vsakim vogalom. Imajo že skoraj 100 letno zgodovino in se lahko pohvalijo z zelo razvejano mrežo prodajaln po svetu.

Leonidas Kestekides, v ZDA živeči Grk, se je leta 1910 in 1913 udeležil sejmov v Bruslju in Genku in ob obeh priložnostih dobil priznanji za svoje čokoladne mojstrovine. Seveda pa pri čokoladi ne gre brez ljubezni. Tako je tudi nastanku belgijskih Leonidas botrovala ljubezen. Leonidas Kestekides se je namreč v Belgiji zaljubil v mlado Bruseljčanko. Ljubezen in ugled sta ga prepričala, da se je za stalno preselil v Bruselj in odprl več kavarn.

Leonidasa je nasledil nečak Basile Kestekides, ki je poskrbel za pravo revolucijo. Ustvaril je številne nove okuse in praline med njimi seveda tudi Manona, bisera čokoladnic Leonidas. Basile naj bi bil tudi prvi, ki je svoje čokoladice prodajal mimoidočim na ulici kar skozi izložbeno okno, ki je kasneje dobilo ime 'giljotina'.

Leonidas je v svojem razvoju vedno sledila vrednotam, željam in zamislim svojega ustanovitelja, ki je želel čokolado približat vsem slojem, ne da bi pri tem izgubila na kvaliteti.

Godiva Legenda o Lady Godiva V 11.stoletju je v Coventryju vladala velikodušna in izjemno lepa gospa. Poznana po svojih svetlikastih laseh in telesni lepoti, je svoje življenje posvetila revnim in prizadetim.

Njen mož, lord Leofric, pa je bil njeno pravo nasprotje, zelo neprijazen in strog do svojih podložnikov. Ko je ljudstvu naložil nov davek, je Lady Godiva odločno izrazila svoj protest. Lord Leofric jo je izzval: Če bo Lady Godiva gola jezdila po ulicah in bodo prebivalci ostali v hišah, bo davek ukinil. Lady Godiva je izziv sprejela.

Odločilen dan. Ura je odbila sedem, ulice je preplavilo zvonjenje, prebivalci so zagrnili in zaprli okna, Lady Godiva pa je odvrgla svojo tančico in zablestela v vsej svoji lepoti. Ježa se je začela. Po ulicah so odmevala kopita, a ljudje so ostali skriti v svojih hišah. Ko je prijezdila na cilj, je iz mesta odmevalo navdušeno vzlikanje. Lady Godiva je s svojo dobroto segla do vseh src in se za večno zapisala v zgodovino.

Več stoletij kasneje je belgijski izdelovalec čokolade izdelal linijo čokolad, izjemno bogatega okusa in oblike. Kolekcijo strasti in neomadeževanosti. Iskal je ime, ki bi ponazarjalo brezčasne lastnosti strasti, stila, čutnosti in sodobne drznosti. Izbral je Godivo.

Komaj 14-letni Joseph je pričel z delom v družinskem podjetju. Tam se je naučil vseh spretnosti izdelovanja čokolade kot tudi trikov poslovnega sveta. Odločil se je, da bo izdelal linijo prestižnih čokoladic z zelo sugestivnim imenom. Tako so leta 1926 nastale Godiva čokoladice in nekaj let kasneje je Joseph odprl čokoladnico na ulici ob bruseljskem Grand Placu. S svojim izjemnim občutkom za detajle je uveljavil standarde za inovativno selekcijo elegantnih, evropskemu okusu prilagojenih oblik pralin in unikatnih embalaž.

Godiva je njegove standarde skozi leta čuvala nič manj zvesto kot njegove recepte in danes velja za eno najbolj ekskluzivnih čokoadnic, tako glede kvalitete kot ročno izdelane embalaže.

Corné Port-Royal Blagovno znamko Corné je ustanovil Maurice Corné leta 1932. S svojimi čokoladicami je požel velik uspeh in s tem za ustvarjanje čokoladic navdušil tudi svoje brate in seste. Da bi svojim dal poseben pečat, ne zgolj po okusu in oblikah, ampak tudi na zunaj, je podjetje preimenoval v Corné Port-Royal.

Corné Port-Royal nadaljuje tradicijo svojega ustanovitelja, ohranja njegove recepte in se poslužuje novih oblik pri ročnem izdelovanju čokoladic. Slovi po svojih lično oblikovanih pralinah.

Ne spreglejte