Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 4. 2019,
10.03

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,71

4

Natisni članek

Kam na izlet izlet velika noč

Sobota, 20. 4. 2019, 10.03

5 let

Spomladansko odkrivanje Slovenije: osem idej za praznične izlete #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,71

4

Prihajajoče praznike in vse bolj tople dni izkoristite za krog po naši državi.

Velika noč velja za prelomnico, ko se začnejo obalna mesta in tamkajšnje turistične nastanitve vse bolj polniti. Seveda je prav fino pobegniti na morje, a mi smo se odločili, da pregledamo celino in zberemo nekaj točk po Sloveniji, ki jih je to pomlad vredno izbrati za izletniško destinacijo.

Prekmurje

Odkar smo pred dobrim desetletjem dobili avtocesto do madžarske meje pri Pincah, je najbolj vzhodna slovenska pokrajina bližje kot kdaj koli. Pa jo še vedno pozna premalo Slovencev. To pomlad lahko to popravite. Začnite ob "meji" na Muri v Ižakovcih, na Otoku ljubezni, sprehodite se ob reki in si oglejte tamkajšnji mlin na Muri.

mlin na Muri | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Nato se odpravite do Murske Sobote, kjer so pred kratkim uradno odprli Expano, turistično-rekreacijski objekt ob soboški gramoznici. Sestavlja ga sodobna zgradba, ki je bila slovenski paviljon na Expu v Milanu, okoli nje pa so urejene rekreacijske površine z enim največjih motoričnih parkov v Evropi.

Expano, Soboško jezero
Trendi Poglejte, kakšna atrakcija je zrasla pri Murski Soboti #foto #video

Za konec skočite še do Lendave, kjer je na tamkajšnjem gradu na ogled fantastična razstava avstrijskega umetnika Friedensreichna Hundertwasserja in japonskega umetnika Shoichija Hasegawe. Nato se povzpnite še na stolp Vinarium v Lendavskih goricah, izjemno priljubljeno turistično točko na tistih koncih, s katere je mogoče videti kar štiri države.

Vinarium Lendava
Trendi Vinarium: neverjetno priljubljena atrakcija nad Lendavo

Predvsem pa Prekmurja ne smete zapustiti, ne da bi si prej privoščili kakšne njihove dobrote. Kje se okrepčati? To so naši predlogi:

Ocena gostilne: Rajh
Trendi Gostilna Rajh: obnovljene prekmurske legende in okusi
Ocena gostilne: Kodila
Trendi Kodila: najboljši mesar kani postati tudi najboljši gostilničar
Ocena gostilne: K Rotundi
Trendi Gostilna k Rotundi: favoriti z Goričkega

Velika planina

Velika planina ponuja nešteto možnosti za pohodništvo, odlične izhodiščne točke za obisk okoliških vrhov ali pa le sprehod po pastirskem naselju, ki je eno od redkih ohranjenih v Evropi.

Velika planina
Trendi Pastirsko naselje na Veliki planini: ohranil ga je Plečnikov učenec

Te dni pa je še posebej privlačna, ker je odeta v vijoličasto odejo, saj so pašnike prekrili vijoličasti pomladanski žafrani.

Velika planina, žafrani | Foto: Velika planina d. o. o. Foto: Velika planina d. o. o.

Če temu dodate dela proste dni in sončno vreme, pravzaprav ni dileme. Na Veliki planini pa poudarjajo tudi, da nihalka obratuje vsak dan, sedežnica pa bo te dni obratovala od petka pa vse do ponedeljka.

Dežela kozolcev na Dolenjskem

Nova sezona se te dni začenja v Deželi kozolcev v Šentrupertu. V tem prvem muzeju s kozolci na prostem na svetu so v slabih šestih letih od odprtja našteli že več kot 55 tisoč obiskovalcev iz 58 držav, ta številka pa se bo v prihajajočih sončnih dneh nedvomno še zvišala.

Dežela kozolcev | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

Še posebej pestro bo tam na velikonočni ponedeljek, ko se bodo obiskovalci lahko brezplačno preizkusili v tipičnih delih s tradicionalnimi orodji, se pod kozolci igrali igre naših babic in dedkov (črni mož, ristanc, slepe miši, …) in se naučili uporabe zdravilnih rastlin (netresk, žajbelj, melisa, …), lahko pa se boste pomerili tudi v sekanju pirhov.

Pa še to - le lučaj stran od Dežele kozolcev najdete najboljšo gostilno na Dolenjskem po izboru Siol.net. Ko ste v tistih koncih, jih velja obiskati:

Ocena gostilne: Repovž
Trendi Gostilna Repovž: popolna pojedina pri Janezu Krstniku

Goriška brda

Ko začnejo v Brdih zoreti češnje, sploh pa v času Praznika češenj v začetku junija, se je, resnici na ljubo, v ta konec Slovenije že kar težko prebiti. Pa je morda najlepše prav zdaj, ko je prijetno toplo, ne pa vroče, ko je narava zelena in ceste še ne preveč nagnetene.

Goriška brda | Foto: Tomo Jeseničnik (www.slovenia.info) Foto: Tomo Jeseničnik (www.slovenia.info)

Za najboljši razgled na vinorodne griče (in za najlepšo fotografijo za Instagram) se odpravite do razglednega stolpa Gonjače, nato pa do zgledno urejene vasice Šmartno, ki s svojo značilno briško arhitekturo velja za kulturni spomenik. 

Razgledni stolp Gonjače, Goriška brda
Trendi Stolp, s katerega boste posneli najlepšo fotografijo Goriških brd

V Dobrovem se lahko ustavite in si ogledate tamkajšnji prepoznavni dvorec, potem pa se odpravite v najbolj kulinarični del Brd, vasi Medana in Plešivo.

Ocena gostilne: Domačija Belica
Trendi Domačija Belica: ne gostilna, ampak institucija v Brdih
Ošterija Klinec
Trendi Ošterija Klinec: ortodoksna lokalna tradicija
Trendi Nejka in Uroš Klinec: nedaleč stran pri mlajšem bratu

In ker ste vendarle v vinorodnih Brdih, ne smete zamuditi niti Vile Vipolže, kjer lahko ob kuhinji, ki jo je zastavil kuharski mojster Tomaž Kavčič z Zemona, uživate v najbolj pestri vinski ponudbi daleč naokoli.

Trendi Kruh in vino: ko Tomaž Kavčič pride v Brda

Solčavska panoramska cesta

Če ste Logarsko dolino že raziskali, lahko zdaj nanjo pogledate še z višine - s solčavske panoramske ceste, ki že z imenom pove, da boste ljubitelji spektakularnih razgledov na njej resnično uživali.

Solčavska panoramska cesta | Foto: Jošt Gantar (www.slovenia.info) Foto: Jošt Gantar (www.slovenia.info)

Panoramska cesta je skupno dolga 37 kilometrov, na njej je 20 točk z informativnimi in interpretacijskimi tablami, klopmi, ležalniki, mostički, zavetišči za kolesarje, skulpturami, igrali in razglednimi ploščadmi. Prevozite jo lahko z avtomobilom, motorjem ali kolesom ali pa jo prehodite peš, lahko si izberete le odsek ali pa premagate celo, vse možnosti in točke ob poti pa najdete na tem zemljevidu.

Trendi Ena najbolj fotografiranih turističnih kmetij v Sloveniji

Zaledje slovenske Istre

Ob brzenju proti morju mnogi spregledajo, kaj se skriva le lučaj stran od slovenske obale. Govorimo o istrskem zaledju, posejanem s tipičnimi kamnitimi vasicami, ki velja za deželo oljčnega olja in tartufov, spomladi pa tudi divjih špargljev.

Hrastovlje, slovenska Istra | Foto: Jaka Ivančič (www.slovenia.info) Foto: Jaka Ivančič (www.slovenia.info)

V Hrastovljah si lahko ogledate znamenito fresko Mrtvaškega plesa, se sprehodite po slikovitih vasicah, kot so Koštabona, Padna, Krkavče, Pomjan in Korte, hribolazce v tistih krajih privlači nekaj čez tisoč metrov visok Slavnik, žejni pa se ustavijo v Marezigah ob tamkajšnji vinski fontani.

Ocena gostilne: Jakomin
Trendi Gostilna Jakomin: kdor ima rad tartufe, bo tu užival
Trendi Hiša Torkla: istrska večerja ob odprtem ognju
Ocena gostilne: Korte
Trendi Gostilna Korte: legendarna konoba v slovenski Istri

Zgornjesavska dolina

Dolina, po kateri teče Sava Dolinka, je destinacija, kamor se lahko vračate in vedno znova odkrijete kakšen nov kotiček. Začnete lahko v Mojstrani, kjer obiščete Slovenski planinski muzej, nato pa se podate v katero od treh slikovitih alpskih dolin Vrata, Kot ali Krma, ki ležijo ob vznožju Triglava.

klin dolina Vrat
Trendi Ogromen klin v dolini Vrat: kaj pomeni in kako so ga postavili?
Jezero Jasna razgled
Trendi Jezero s spektakularnim razgledom, kjer je padel filmski rekord #foto

Le nekaj korakov iz Kranjske gore se lahko sprostite ob Jasni, enem najbolj priljubljenih in fotografiranih slovenskih jezer, ali pa se napotite v smeri Italije, kjer boste naleteli na slikovite Zelence, izvir Save Dolinke. Če vas vleče v hribe, pa je odgovor vzpon k Tromeji. Tja se napotite iz Rateč, vzpon traja okoli dve uri, nagrajeni boste pa z razgledom na tri dežele.

Tromeja
Trendi Stičišče treh držav, narodov in jezikov z razgledom na vse strani neba

Jeruzalemske gorice

Zdaj, ko so se vinogradi začeli barvati v zeleno, so Jeruzalemske gorice, gričevje med Ljutomerom in Ormožem, postale eden najbolj slikovitih kotičkov v Sloveniji. Ti vinorodni kraji še zdaleč niso tako slavni kot Goriška brda, lahko bi celo rekli, da boste tam srečali več Avstrijcev kot Slovencev.

Jeruzalem, Prlekija
Trendi Jeruzalem: čudoviti pogledi na vinograde, ki jih pozna bolj malo Slovencev

Najprej se ustavite v vasi Jeruzalem, kjer si lahko ogledate cerkev in se sprehodite po vrtu Dvorca Jeruzalem, nato pa se odpravite na lagoden sprehod po cesti, ki skozi Veličane vodi do sosednje vasi Svetinje. Na poti se ustavite v Zidanici Malek, vinoteki z lokalnimi vini, kjer lahko kozarček spijete na osončeni terasi, izjemno teraso (in vinsko ponudbo) pa ima tudi nekaj korakov oddaljeno gostišče Taverna.

Ocena gostilne: Taverna | Foto: Miha First Foto: Miha First

Predvsem pa Prlekije ne smete zapustiti, brez da bi si najprej privoščili pojedino. Najboljši kulinarični postojanki po izboru Siol.net v tistih krajih sta:

Ocena gostilne: Tramšek
Trendi Gostilna Tramšek: ekstremna prleška izkušnja
Ocena gostilne: Taverna
Trendi Gostišče Taverna: gostija ob najlepšem razgledu na Prlekijo
Ne spreglejte