Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Marjan Žlogar

Petek,
9. 6. 2017,
3.52

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

Natisni članek

izdatki hotel potovanje tujina Slovenija turizem Na dopustu infografika prenočitev zasebno potovanje prevozno sredstvo kampi destinacija

Petek, 9. 6. 2017, 3.52

6 let, 6 mesecev

Potovalne navade Slovencev

Slovenski turist več zapravi doma kot na Hrvaškem

Marjan Žlogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53
turizem | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na turistična potovanja hodi dve tretjini Slovencev in devet izmed desetih prebivalcev, starih od 15 do 24 let. Povečali smo število prenočitev na potovanje, več potujemo v tujino in največ v zadnjih petih letih v države zunaj Evrope. Več prenočitev opravimo v hotelih, gora in podeželja smo se naveličali.

Potem ko se je število zasebnih turističnih potovanj Slovencev po letu 2013 dvakrat zapored zmanjšalo, smo v letu 2016 opravili slabih pet odstotkov več zasebnih potovanj kot leto prej. Glede na leto 2013 na potovanju ostanemo pol dneva več, lani smo opravili največ prenočitev v zadnjih petih letih. Na posamezno prenočitev v povprečju zapravimo najmanj v zadnjih petih letih.

Potujemo dalj časa, a manj po Sloveniji

V letu 2016 se je za zasebno turistično potovanje odločil največji delež prebivalcev Slovenije v zadnjih petih letih. Za potovanje se je odločilo skoraj 67 odstotkov prebivalcev, največ jih je bilo iz starostne skupine od 15 do 24 let, v kateri se je za potovanje odločilo devet izmed desetih prebivalcev. Glede na leto 2012 opravimo 10,8 odstotka več daljših potovanj (štiri ali več prenočitev) in 6,7 odstotka manj krajših potovanj (od ena do tri prenočitve). Povečalo se je tudi število potovanj v tujino (za 17,2 odstotka) in zmanjšalo število potovanj po Sloveniji (za 18 odstotkov).

Čedalje raje spimo v hotelih

V primerjavi z letom 2012 več potujemo z vlakom in letalom ter manj z osebnim cestnim vozilom. Enkrat več potovanj po Sloveniji opravimo z avtobusom, petino manj potovanj v tujino pa z vlakom. Več prenočitev opravimo v hotelih in drugih najetih nastanitvenih zmogljivostih, manj v kampih in brezplačno pri znancih.

 

Kje zapravimo največ

V tujini največ zapravimo v Grčiji in Italiji, ki sta edini državi, v katerih zapravimo več kot 80 evrov na prenočitev. Povprečno slovenski turist za potovanje v Sloveniji zapravi manj kot za potovanje v državah Evrope in več kot na Hrvaškem.  

Na zasebnem turističnem potovanju v Sloveniji zapravimo največ v zdraviliških občinah, kot sta Zreče in Moravske Toplice.

Raje imamo Češko, več obiskujemo mesta in zdravilišča

Pri treh četrtinah potovanj smo se odpravili na Hrvaško, v približno petih odstotkih pa v Italijo, Avstrijo ter Bosno in Hercegovino. Glede na leto 2012 se je najbolj povečalo število potovanj na Češko, Madžarsko in v Francijo, zmanjšalo pa število potovanj v Srbijo. Kar zadeva domača potovanja, se večkrat odpravimo v Moravske Toplice in Izolo, skoraj za polovico manj pa obiskujemo Koper in Zreče. Delež potovanj zunaj evropskih držav je bil v letu 2016 najvišji v zadnjih petih letih.

V primerjavi z letom 2013 se večkrat odpravimo v mesto ali zdravilišče, manjkrat v gore ali na podeželje. V letu 2016 smo glede na leto 2013 opravili dobro tretjino manj zasebnih potovanj v gore. Zdravilišča so edina lokacija, ki jo v Sloveniji obiskujemo pogosteje kot v letu 2013. V tujini je skoraj enkrat več obiskov zdravilišč, obiske mest smo povečali za tretjino.

Ne spreglejte