Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 8. 2012,
13.00

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 7. 8. 2012, 13.00

7 let, 12 mesecev

Santorini, vulkanski otoček v barvah grške zastave

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pravljični grški otok obsega skromnih 73 kvadratnih kilometrov, s svojo edinstveno vulkansko pokrajino, modro-belo arhitekturo in nasmejanimi otočani pa očara še tako zahtevne popotnike.

Santorini (tudi Thira) je najjužnejši grški otok v Kikladih, nekateri viri pa ga navajajo tudi kot ostanek skrivnostne Atlantide. Santorini je bil ob bogati zgodovini že večkrat izbran za najbolj priljubljeno počitniško destinacijo v Evropi in za najlepši vulkan na svetu.

Na otoku prevladuje kikladska arhitektura, za katero so značilne bele hišice z modro pobarvanimi vrati, okni in balkoni, bele cerkve z modrimi kupolami, ozke ulice in sončne terase. Vreme je povečini sončno, če gre verjeti domačinom, dežuje le en mesec v letu, pogosto pa piha močan severni veter, imenovan meltemi.

Vulkan miruje že 62 let Otok je vulkanskega izvora, čez njegovo zahodno stran se razprostirata 300 metrov visok klif in potopljena kaldera, ki je posledica enega največjih vulkanskih izbruhov v zgodovini, medtem ko je vzhodna stran bolj položna in primerna za plaže.

Vulkan je aktiven še danes, trenutno je v fazi mirovanja oziroma ugašanja. Zadnji izbruh je bil leta 1950, območje pa je tudi potresno zelo dejavno. Leta 1956 je otok prizadel uničujoč potres, ki je uničil večino stavb.

Pomembnejši kraji Pravljična vasica Oia (izgovori se brez o-ja) velja za najlepši kotiček na otoku. Belo-modre hišice so ugnezdene v skalovje klifa, med ozkimi uličicami pa se skrivajo številni butiki in prodajalnice spominkov, oblačil in nakita. Oia velja tudi za najlepše mesto za romantični ogled sončnega zahoda, saj naj bi tam sonce kar ''padlo'' v morje. Meni osebno se je zdel sončni zahod popolnoma enak kot v Istri, pa vendar je navdušenje, ki ga oddajajo številni mimoidoči, kar nalezljivo. Slaba stran te opevane lepote je, da se ob večernih urah nabere ogromno turistov, ki pa sončnega zahoda sploh ne uživajo s pogledom, ampak se borijo za najlepše mesto, da bi posneli svojo fotografijo, ki bo verjetno enaka kot ''sosedova''.

Fira velja za glavno mesto, dviga pa se na klifu kaldere. Do starega pristanišča vodi okrog 600 stopnic, do tja pa se lahko popeljete tudi z gondolo ali osedlate osla. V Firi je tudi najbolj pestro nočno življenje in najboljše avtobusne povezave.

Kamari se nahaja na vzhodu, pod vznožjem hriba, na katerem se nahajajo ostanki starodavne Thire, sicer pa je najbolj turističen kraj, kjer so večinoma hoteli in restavracije ter lepa črna plaža.

Starodavno mesto Akrotiri je zelo dobro ohranjeno, zahvaljujoč vulkanskemu izbruhu, ki je naselje, podobno kot Pompeje, prekrilo z debelimi plastmi pepela. Izkopavanje je pokazalo, da je bila na otoku velika in močna minojska civilizacija.

Plaže Na vzhodnem delu otoka se nahajajo čiste plaže s črnim ali z rdečim peskom, ki pa se na močnem soncu zelo segreje, zato po njem nikar ne poskušajte hoditi bosi. Turistično najbolj prepoznavna je plaža Kokkini paralia (rdeča plaža), ki leži na južni obali otoka, blizu starodavnega Akrotirja. Edina plaža z belimi skalami se nahaja na jugu otoka in je dostopna izključno po morski poti. Do nje redno in dokaj poceni pogosto vozijo turistične ladjice. Dostop do morja s kopnega na zahodnem delu otoka je nekoliko onemogočen zaradi visokih klifov, sicer pa ima večina hotelov tudi svoj bazen. Vulkanska otoka Palea Kameni in Nea Kameni sredi kaldere sta rezultat vulkanske aktivnosti v zadnjih dveh tisočletjih, do njiju, vulkana in vročih vrelcev na zahodu, pa se prav tako lahko odpravite z izletniškimi ladjicami. Tovrsten dnevni izlet vas bo na osebo stal od 30 evrov naprej. Plaže so brezplačne, za 2 ležalnika in senčnik pa boste odšteli dobrih 5 evrov.

Hrana in pijača Na Santoriniju boste brbončice lahko razvajali ob pestri izbiri tradicionalnih grških gurmanskih užitkov, od mladega sira s paradižnikom in oreščki dotzatzikija, souvlakija, musake in girosa ter baklave za sladico. Za tiste bolj "ziheraške" jedce pa so na meniju tudi povsem komercialna pica, testenine in zrezki. Za zajtrk se najbolj prileže tradicionalni kremast grški jogurt z medom.

Voda na otoku ni pitna, za sprejemljivo ceno pa lahko ustekleničeno kupite v vsaki prodajalnici. Za pivo boste praviloma odšteli malo več, vendar na otoku vina obstajajo tudi druge alkoholne alternative.

Vinske poti Glavni vir zaslužka na Santoriniju je turizem, poznan pa je tudi po dobrem vinu, pistacijah in paradižnikih ter že skoraj vsiljivi prijaznosti domačinov. Na otoku lahko obiščete več vinskih poti in kleti, med drugim tudi vinski muzej, kjer vas čakajo tudi okusne degustacije.

Nočno življenje Če je otok že čez dan poln življenja, pa se ponoči šele resnično prebudi. Dogajanje se preseli na zahodni del otoka, kjer je tudi glavno mesto Fira. Med ozkimi pisanimi uličicami mesta na klifu se med raznimi trgovinicami in stojnicami z bižuterijo, oblekami, spominki in hrano tre turistov. Okoli ene ure zjutraj, ko se družinice odpravijo nazaj v hotele, pa se v eni od ulic, kjer se nahaja več klubov in barov, zabava šele začne. Javni prevoz med 1. in 7. uro zjutraj ne obratuje, za dobrih 15 evrov pa vas na drug del otoka odpelje tudi taksi.

Transport Santorini s celino povezujejo redni trajekti in ladje, na vzhodni strani pa se nahaja tudi mednarodno letališče, kjer na dan pristane tudi po 30 letal. Ta pred pristankom zaokrožijo nad turistično najbolj obleganim Kamarijem, kjer vas med ležanjem na plaži presenetijo z osupljivo nizkim in glasnim letom nad vašimi glavami.

Po otoku Ob počitnikovanju na Santoriniju nikar ne izkoristite celega tedna zgolj za poležavanje na eni sami plaži, ampak raziščite cel otok. Iz vseh večjih mest se lahko z javnim prevozom odpeljete do glavnega mesta Fire, od koder se z avtobusom lahko odpravite v vsa druga pomembnejša mesta (Oia, Kamari, Akrotiri, Perissa, Pirgos ...). Za eno vožnjo boste odšteli od 1,60 do 2,50 evra. Prav tako lahko za cel dan (ali več) najamete avtomobil, motor ali štirikolesnik, za katere boste na dan odšteli od 10 (za manjši motor) do 50 evrov (za povprečen avtomobil). Pri najemu vozil pa bodite pozorni na to, da cena vključuje tudi zavarovanje, saj so stroški ob nezgodi precej zasoljeni.

Ne spreglejte