Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 6. 2017,
4.00

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

Natisni članek

#dopustujdoma Dolenjska #dopustujdoma #dopustujdoma Biseri Slovenije Najlepši razgledi v Sloveniji Dolenjska Trška gora Na dopustu

Petek, 16. 6. 2017, 4.00

3 leta, 11 mesecev

Najlepši razgledi v Sloveniji (11): Trška gora

Sanjski razgled za zaprisežene ljubitelje cvička

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33
Trška gora | Foto Zavod za turizem Novo mesto (visitnovomesto.si)

Foto: Zavod za turizem Novo mesto (visitnovomesto.si)

Hrib pri Novem mestu slovi po vinogradih in zidanicah, posejanih po njegovih prisojnih pobočjih, zaradi česar je že od nekdaj priljubljena točka vseh, ki si radi privoščijo najbolj znamenitega dolenjca - cviček. Vsem, tudi abstinentom, pa med vzponom in predvsem na vrhu postreže s krasnim razgledom.

Te dni kolesarski zvezdniki merijo svoje moči na dirki Po Sloveniji, ki se bo v nedeljo končala v Novem mestu. Ob tej priložnosti smo se ozrli po razglednih točkah na dolenjsko prestolnico, pogled pa nam je zastal na Trški gori, 428 metrov visokem hribu blizu Novega mesta.

 

A post shared by Maks Mencin (@maksmencin) on

Trška gora sicer ni izrazito visok vrh, sploh če jo primerjamo z Gorjanci na jugu, a je zagotovo ena najpomembnejših vzpetin tod okoli. Njena prisojna pobočja so namreč prekrita z vinogradi, v katerih pridelujejo cviček, tako imenovanega dolenjskega nabriteža, ti vinogradi pa skupaj z zidanicami Trški gori dajejo značilen videz in, seveda, šarm.

 

A post shared by Simona Šinkovec (@simonchella91) on

Pravijo, da tukaj najdete največ zidanic na svetu

Tudi vrh Trške gore kljub ne tako impozantni nadmorski višini obiskovalcem ponuja res lepe poglede. Dol po južnem pobočju se raztezajo vinogradi in menda največ zidanic na svetu, ko se ozrete naprej v daljavo, pa uzrete Novo mesto, zeleno Krko ter vse od Gorjancev do Kočevskega roga in Krške kotline.

 

A post shared by Mateja Preskar (@matejapr) on

Najdebelejša dolenjska lipa

Trška gora je znan romarski cilj, na njenem vrhu stoji cerkev Marijinega rojstva, ki jo je leta 1623 dal postaviti opat samostana v Stični, ob njej pa že stoletja rastejo lipe. Najbolj veličastna med njimi - ocenjujejo, da je stara prek 400 let - v obsegu meri kar 830 centimetrov in velja za najdebelejšo dolenjsko ter peto najdebelejšo slovensko lipo, v njeno votlo deblo pa se lahko hkrati stisne celo več ljudi.

V deblu lipe velikanke | Foto: Zavod Novo mesto (visitnovomesto.si) V deblu lipe velikanke Foto: Zavod Novo mesto (visitnovomesto.si)

Med trškogorskimi vinogradniki je bil tudi Lojze Slak

Trškogorske zidanice s seboj nosijo tudi glasbeno preteklost - tam so imeli svoje zidanice skladatelj Marjan Kozina in harmonikarja Henrik Burkat - Henček ter znameniti Lojze Slak, ki so mu pred štirimi leti na vrhu postavili tudi spominsko obeležje.


Najlepši razgledi v Sloveniji so tudi:


Zanimivosti v bližini

Gospodična na Gorjancih

Ko ste pogledali s Trške gore, se lahko povzpnete še na drugo stran, na Gorjance, in se od tam razgledate proti severu. Priporočamo obisk Gospodične, studenca na severozahodnem pobočju Gorjancev, in tamkajšnjega planinskega doma, enega najmodernejših v slovenskih hribih. Studenec Gospodična, ki ga najdete le 20 metrov od koče, medtem slovi po svojih čarobnih učinkih - že Janez Trdina je namreč v svoji pripovedi Gospodična zapisal, da vam voda, ki priteče iz tega studenca, povrne oziroma ohrani mladost.

Za vodo, ki teče iz studenca Gospodična, velja, da ima pomlajevalne učinke. Ali to drži, boste morali preveriti sami. | Foto: Ana Kovač Za vodo, ki teče iz studenca Gospodična, velja, da ima pomlajevalne učinke. Ali to drži, boste morali preveriti sami. Foto: Ana Kovač

Otočec

Če niste pogosto na Dolenjskem, si takrat, ko vendarle pridete v te kraje, vsekakor prihranite nekaj časa za obisk pravljičnega Otočca in tamkajšnjega gradu, ki ga objema reka Krka. Sprehodite se po mostovih in ob reki, potem pa si na grajskem dvorišču privoščite vsaj kavo, če ne kar kosila ali večerje v tamkajšnji restavraciji.

Otočec | Foto: Martin Metelko/Sportida Foto: Martin Metelko/Sportida

Praznik brusniške hrustavke

Če boste tokratni predlog v rubriki Najlepši razgledi v Sloveniji za izlet izkoristili že ta konec tedna, lahko zavijete še v Brusnice kakšnih 15 kilometrov proti jugovzhodu. Tam v soboto prirejajo tradicionalni praznik brusniške hrustavke, avtohtone sorte češenj, ki izvira, seveda, iz Brusnic.


Najboljše gostilne v bližini

Ne spreglejte