Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 6. 2015,
13.58

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 30. 6. 2015, 13.58

7 let

Pred evrsko krizo pobegnite v Grčijo!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Letos poleti ni svetovnega nogometnega prvenstva, ni nobenih volitev, tema letošnjega poletja je Grčija. Pa ne njene plaže, hrana in bogata zgodovina.

V ospredju so ugibanja o grškem bankrotu, zapiranje bank, dvigovanje denarja na bankomatih … Ključno vprašanje za dopustniški razmislek: Se je letos bolje izogniti počitnicam v tej državi?

Grčija ni ena, Grčiji sta dve

V nedeljo sem se vrnila z enotedenskega oddiha na Kefaloniji, največjem otoku v Jonskem morju in šestem po velikosti med grškimi otoki. Moj dopust se je tako začel ravno pred zloglasnim ponedeljkovim izrednim vrhom EU, ki naj bi določil usodo Grčije. Ni bilo jasno, ali bodo banke ostale odprte in koliko denarja bo mogoče dvigniti na bankomatih. Prav, sem si rekla, se bom pa izognila dvigovanju denarja na bankomatih in vzela nekoliko več denarja s sabo.

Po prihodu sem se pri predstavnici agencije pozanimala, kakšno je vzdušje na otoku in ali turisti občutijo krizo. Samo nasmehnila se je in rekla, da so grški otoki povsem drug svet kot Atene. Ljudje tam živijo od turizma in Grki bodo naredili vse, kar je v njihovi moči, da ne bi odgnali turistov. To je bil že šesti grški otok, ki sem ga obiskala, kakšnih sprememb zaradi aktualnega dogajanja pa nisem občutila. Cene so primerljive z našimi.

Je sef res potreben?

S prijateljem sva se ob prihodu spraševala, ali bi doplačala tri evre na dan za uporabo sefa, pa se na koncu nisva odločila za to. Ne vem, v Grčiji se počutim tako domače, nikoli še nisem imela slabe izkušnje, pa sem mogoče že kar preveč zaupljiva. Po drugi strani si vedno pred odhodom uredim zavarovanje v tujini, v sobi v hotelu pa želim hladilnik (kakšno plastenko mrzle vode je vedno dobro imeti pri roki), klimo in sušilnik za lase. Za enotedenski aranžma s polpenzionom, ki je vključeval vse našteto, sem odštela 600 evrov.

Lahkih nog gremo naokrog

Večina hotelov ponuja prenočitev z zajtrkom, priporočam pa, da se izognete skromnemu kontinentalnemu in raje izberete samopostrežnega. Tako se lahko zjutraj dobro podkrepite ter se založeni z dovolj tekočine in kakšnim prigrizkom v nahrbtniku odpravite raziskovat lepote otoka.

Za vsaj nekaj dni je dobro najeti avtomobil ali skuter. Za petdnevno uporabo chevrolet matiza sva odštela 180 evrov, za bencin pa, potem ko sva prečesala ves otok in zaradi zelo ovinkastih cest prevozila kar 700 kilometrov, še 60 evrov.

Najem avtomobila sva plačala s kartico, medtem ko so na bencinski črpalki sprejemali samo gotovino. Na plažah je treba plačati za uporabo senčnikov in ležalnikov, vendar boste precej prihranili, če v najbližji trgovini kupite senčnik in kakšno zložljivo podlogo za pod brisačo. Tako boste lahko izbrali bolj miren in neobljuden del plaže, hkrati pa se boste brez slabe vesti premaknili še na kakšno drugo plažo v bližini.

Smo že omenili najbolj fotografirano plažo?

Ljubitelji mivke bodo na svoj račun prišli na jugu otoka, na vzhodni obali pa je najbolj znana prodnata plaža Antisamos, kjer boste našli tudi naravno senco, saj je obdana z zelenjem. Nikakor ne smete izpustiti plaže Myrtos s turkizno modrim morjem, ki naj bi bila največkrat fotografirana plaža na svetu. Na zahodu je polotok Paliki, na katerega lahko pridete s trajektom, ki povezuje Lixouri z glavnim mestom Argostoli.

Otroci bodo zagotovo uživali na peščeni plaži Xi, kjer se voda dolgo ne poglobi, čudovit pa je tudi pogled na plažo Petani pod klifom, ki ji rečejo kar mali Myrtos. Otok je leta 1953 prizadel hud potres in uničil večino arhitekture. Zares slikoviti in vredni ogleda sta severni vasici Assos ob istoimenskem polotoku z ostanki beneške trdnjave ter nekoliko bolj elitni Fiskardo.

Za sedem evrov si lahko ogledate jamo Melissani s podzemnim jezerom, po katerem vas zapeljejo s čolnom. Odkrili so jo pred mnogo leti, ko se je udrl njen strop, sončni žarki, ki posvetijo skozi luknjo, pa dajejo vodi posebno barvo.

Grčija v moji denarnici

Skupaj sem za dopust zapravila 900 evrov. Turistični delavci so zelo prijazni in delajo od jutra do večera, v restavracijah in barih je običajna desetodstotna napitnina. Kefalonija zaradi potresa in namensko zgrajene arhitekture nima toliko zgodovinskega pridiha kot nekateri drugi grški otoki, razočarani bodo tisti, ki jih pritegne pestro nočno življenje, navdušila pa bo ljubitelje narave in lepih plaž.

Če torej razmišljajte o dopustu, vam priporočam obisk katerega izmed grških otokov. Tam boste veliko lažje pozabili na evrsko krizo kot doma, kjer so že nekaj časa glavna tema izredne razmere v Grčiji. Pred tem lahko pobegnete na Kefalonijo ali kateri drug grški otok, za vsak primer pa s sabo vzemite nekoliko več gotovine. Kmalu se boste tudi sami nalezli grške ležernosti in umirjenosti.

Ne spreglejte