Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 4. 2015,
13.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

ekoresort ekoturizem ekologija turizem zeleni turizem

Sreda, 8. 4. 2015, 13.13

8 let

Pojdi z menoj v ekotoplice, bova lepa, bova fit!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ekoturizem v Sloveniji morda bolj kot z luksuznimi resorti povezujemo s turističnimi kmetijami, a se trendi tudi pri nas pomikajo k zelenemu, bio in eko hotelskim in drugim nastanitvam.

Pred letom dni so na Bledu na opuščeni vrtnariji odprli zeleni resort Garden Village Bled. Gre za nekakšno turistično vasico, sestavljeno iz hišk na drevesih, šotorov, glamuroznih šotorov in apartmaja.

"Naš izziv je bil iz območja nekdanje vrtnarije ustvariti kraj, kjer bi lahko gostje sredi narave uživali v intimi in samozadostnosti," pravi Barbara Kotnik iz ekoresorta, pri gradnji katerega so upoštevali načela trajnostne gradnje. Uporabili so slovenski les, najeli okoliške mojstre in izkoristili naravne danosti v bližini.

Med počitniškimi hišicami lahko utrgaš solato ali ujameš ribo za večerjo

Tako imajo lastno vrtino s pitno vodo in izvirom, ki ima stalno temperaturo 15 stopinj Celzija. Skozi resort teče potoček iz bližnjega Blejskega jezera, v katerem se lahko gostje poleti tudi kopajo.

Uredili so tudi zunanji bazen in ribnik, v katerem lahko gostje, ki bivajo v šotorih na pomolih, ulovijo večerjo.

Ekološko naravnanost prenašajo tudi na goste – v prvem letu obratovanja je bilo teh največ iz Slovenije, v prvih mesecih letošnjega leta pa so gostili največ družin iz Nizozemske in Belgije.

Ekoturizem ni doma le na kmetijah

Spodbujajo ločevanje odpadkov, v bolj rodovitnih mesecih pa si lahko gostje kar sami postrežejo s solato in drugo zelenjavo ter sadjem, ki raste na vrtičkih med kočami in šotori. Imajo tudi svoj rastlinjak, v katerem pridelek iz vasice predelujejo v končne izdelke, ki so na voljo v ekološki trgovinici.

Blejska zelena vasica temelji na načelih ekoturizma. V Sloveniji v povezavi z ekoturizmom bržkone najprej pomislimo na turistične kmetije, a imajo oznake bio in eko tudi druge oblike turističnih nastanitev: hoteli, terme, apartmaji.

Značilnosti ekohotela: energijska varčnost, naravni materiali in k naravi usmerjena ponudba

Prvi certificiran ekoresort smo v Sloveniji dobili pred petimi leti, ko si je Bohinj Park Hotel prislužil certifikat Green Globe in s tem oznako eko resort in spa. Gre za mednarodni sonaravnostni certifikat, ki temelji na mednarodno sprejetih kriterijih za trajnostno sonaravno delovanje in menedžment v turizmu.

S čim so si v Bohinju prislužili oznako eko? Je energijsko varčen hotel, zgrajen iz naravnih materialov: lesa, kamna, stekla. Ena od usmeritev hotela je zmanjševati vplive na okolje, ki izhajajo iz turistične dejavnosti, obenem pa želijo spreminjati načela trajnostnega razvoja v način preživljanja prostega časa svojih gostov.

Pojdi z menoj v biotoplice*

V Sloveniji, v Mali Nedelji blizu Ljutomera, stojijo Bioterme. Kot nam je pojasnil Aleš Radičevič iz tamkajšnjega hotela, so že ob gradnji hotela upoštevali standarde eko marjetice – evropskega znaka za do okolja prijazne turistične namestitve.

"Energijo za svoje delovanje hotel pridobiva iz virov, ki ne obremenjujejo okolja. Poleg proizvodnje električne energije s sončnimi sistemi oziroma fotovoltajiko se tako hotel kot termalni park pozimi ogrevata in poleti hladita in ogrevata s termalno vodo," razlaga Radičevič.

Posebnost hotela so tudi t. i. zdrave sobe. Opremljene so s pohištvom iz masivnega lesa in obdelane z naravnimi materiali, posebna stikala preprečujejo elektrosmog, stene so prebarvane z bio barvami brez škodljivih primesi, posteljnina in druge tkanine pa so izdelane iz naravnih materialov.

Ločevanje odpadkov na ekoloških otočkih sredi hotela

Ob tem v hotelu uporabljajo varčne in led žarnice, goste spodbujajo, da smeti ločujejo na ekoloških otočkih, ki so nameščeni v vsakem nadstropju, uporabljajo čistila na naravni bazi, strežejo ustekleničene pijače, ne tistih v plastenkah, goste seznanjajo z ukrepi glede varčevanja vode in pranja brisač.

Promovirajo neuporabo avtomobila v času bivanja, omogočajo uporabo koles in organizirajo skupinske prevoze. Pri kulinarični ponudbi sodelujejo z okoliškimi ekološko osveščenimi pridelovalci hrane.

* Sposodili smo si (in ga malo preoblikovali) verz iz skladbe Pojdi z menoj v toplice slovenske skupine Mi2

Ne spreglejte