Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 6. 2016,
14.12

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

pohodništvo planinarjenje Srbija počitnice Srbska turistična organizacija

Ponedeljek, 27. 6. 2016, 14.12

6 let, 6 mesecev

Planinarjenje, pohodništvo in nešteto možnosti za aktivne počitnice v Srbiji

Oglasno sporočilo

Foto: Miloš Milenković

Ko pogovor nanese na počitnice, imamo ljudje različne predstave in želje. To je tisto, kar res mora biti odlično, izjemno in najboljše, saj smo si po trdem delu to pač zaslužili! Včasih se je zaradi različnih interesov celo v družini težko uskladiti. In ko se že odločite za destinacijo, so spet različne želje, kaj početi.

Kaj pravite na aktivne počitnice v Srbiji? Spoznavali boste deželo, ki nam je sicer blizu, a nas zna vedno znova presenetiti. Turizem je v Srbiji ravno prav razvit: še vedno lahko najdete neokrnjeno naravo in neodkrite kotičke, na drugi strani pa si lahko privoščite celo paleto organiziranih aktivnosti in izletov. Predvsem si lahko ukrojite počitnice po svojih željah in praktično vsak dan počnete kaj drugega, možnosti je res ogromno ... Cilj in smisel aktivnih počitnic in tovrstnega potovanja je, da se vrnete k naravi, sami sebi, družini, spoznavate domačine, kar vas bo vsekakor obogatilo in napolnilo z energijo za nove podvige. Sprehodi po naravi, obilo svežega zraka, nekaj vznemirjenja, kanček adrenalina, čista voda, ki jo lahko pijete v gorskem potoku, ter hrana, ki ima tako ali tako okus po svežini narave ... Formula za nepozabne aktivne počitnice. Le do Srbije morate priti.

 | Foto: Evin Pešić Foto: Evin Pešić

Jugozahodna Srbija

Kamena Gora, Devčibare in Golija – dih jemajoča narava in aktivno preživljanje počitnic

Pa se na začetku podajmo v jugozahodno Srbijo, kamor se pripeljete takoj, ko prečkate bosansko-srbsko mejo. Do Prijepolja, prvega večjega mesta, je iz Ljubljane dobrih 740 kilometrov. V tem delu Srbije priporočamo še razmeroma neznano območje Kamene Gore, ki je v bližini Prijepolja. Gre za avtentično gorsko vasico, do katere še niso segli vplivi urbanizacije. Kamena Gora je del Dinarskega gorovja, ki se od Alp na severu in Šar planine na jugu razteza vse do Jadranskega morja. Najvišji vrh Kamene Gore je Ravna Gora s 1.496 metri nadmorske višine (tu poteka državna meja). V vasi se diha svež zrak, pije ledena izvirska voda, ljudje so ostri in dolgoživi, vremenske razmere se hitro spreminjajo. Obisk Kamene Gore priporočamo vsem ljubiteljem narave in aktivnih počitnic. Zaradi klime se razvija zdravstveni turizem, zaradi tisočerih priložnosti pa tudi kmečki turizem.

 | Foto: Miloš Milenković Foto: Miloš Milenković

Na Kameni Gori lahko izbirate med različnimi nastanitvenimi možnostmi: na voljo so apartmaji, turistične kmetije, mogoče je kampiranje. Sicer je v naselju vsega skupaj 70 gospodinjstev in okrog 160 prebivalcev (število prebivalcev v zadnjih 50 letih stalno upada). Kaj vse lahko počnete, če se boste odločili, da počitnice preživite na Kameni Gori? Praktično vsak lahko najde nekaj zase: veliko sprehajalnih in planinskih poti za lažje in malce težje pohode in vzpone, označene kolesarske poti za MTB, naravna stena za plezanje, celo vzletišče za jadralne padalce je tu.

Kamena Gora je odlično geografsko izhodišče za planinarjenje, saj je v tem delu kar nekaj pobočij in vrhov, ki dosegajo nadmorsko višino med 1.000 in 1.500 metri in na katere se je vredno povzpeti: Zlatibor, Zlatar, Tara, Jadovik, Ozren, Golija, Mučanj, Radočelo, Čemerno, Giljeva, Rogoza, Jelica, Javor, Žilindar in Zvijezda. To območje je znano tudi po bogatem rastlinskem in živalskem svetu ter izjemnih naravnih pojavih. Tu boste našli 500-letni bor, ki mu domačini pravijo Svetibor in je simbol dolgoživosti prebivalcev na tej izjemni gori. Kraška zemlja Kamene Gore skriva v sebi veliko neraziskanih in še neodkritih kraških jam. Reke Lim, Uvac, Đetinja, Raška, Studenica, Mali in Veliki Rzav in Golijska Moravica so v stenah izklesale čudovita korita in soteske, ki obiskovalcem jemljejo dih. Obiščite kanjon Uvac, znan po svojih 100-metrskih meandrih in bivališču beloglavega orla. Po nekaterih od naštetih rek so mogoči tudi spusti z raftom.

Še ena zanimivost, ki kaže na izjemno bogastvo tega območja: samo na Kameni Gori je okrog 125 registriranih izvirov zdrave pitne vode, od tega 90 neusahljivih izvirov. Gre za geografsko zaščiteno območje, saj so tu poleg številnih vodnih izvirov izjemno raznoliko in redko rastlinstvo ter arhitekturni spomeniki. Ko boste na Kameni Gori, obiščite Kovčeg, ki nosi v sebi številne zgodbe o nastanku (o njih vam bodo pripovedovali domačini) in je sam po sebi pravo čudo narave.

Več informacij: www.kamenagora.com; explore-serbia.rs.

Slabih 40 kilometrov od Valjeva je z gozdovi in vodami bogata planota Divčibare z 980 metri nadmorske višine. Po planoti vodijo planinske poti, ki jih lahko prehodite tudi v lažjih čevljih in z majhnimi otroki. Več na: www.divcibare.rs.

Neokrnjena narava Golije, ki je pravi rezervat biosfere, ni brez razloga pod Unescovo zaščito. Tri klimatske cone ustvarjajo izjemne pogoje za dopust in aktivne počitnice. Tu se boste nadihali svežega zraka in si lahko vsak dan izbrali novo destinacijo za izlet.

Nacionalni park Tara – planinarjenje in kolesarjenje, da o izjemni naravi ne govorimo

 | Foto: Branko Jovanović Foto: Branko Jovanović

Med reko Drino in Zlatiborom se razteza Nacionalni park Tara, ki poleg pohodništva omogoča tudi veliko možnosti gorskega kolesarjenja. Obiščite znano zdravilišče Bajina Bašta, le 16 kilometrov stran pa vas čaka kopica planinskih poti, katerih skupna dolžina je več kot sto kilometrov. Poti se vijejo po neokrnjeni naravi, pa tudi po turističnih središčih in planinskih postojankah. Gre za različne težavnostne stopnje: večina poti je lahkih in nezahtevnih, skozi sotesko Rače so zahtevnejše poti, skozi sotesko Brusnice pa se lahko odpravite le z vodičem in popolno gorsko opremo. Spet za vsakega nekaj, da se boste lažje odločili in uskladili.

Planinarjenje v osrednji Srbiji

Tri gore v osrednji Srbiji - Goč, Stolovi in Željin - tvorijo edinstveno turistično destinacijo. Locirane so na desni strani Ibarskega korita, južno od Kraljeva. Tudi tukaj so raznolike možnosti in izhodišča za planinarjenje: poti so dolge od osem do 27 kilometrov, med 700 in 1.785 metri nadmorske višine. Za različne okuse in različne zahtevnosti.

 | Foto: Dragan Bosnić Foto: Dragan Bosnić

V osrednji Srbiji, 160 kilometrov južno od Beograda, sta še dve zanimivi gori: Ovčar (985 m) in Kablar (889 m). Z Zahodno Moravo ustvarjajo sotesko z izjemnimi naravnimi meandri. Je pa tukaj poleg izjemnih naravnih znamenitosti, vrednih obiska, kar nekaj samostanov, zaradi česar to območje Srbi imenujejo kar srbska Sveta gora. Pohode si lahko oblikujete po svojih željah in se odločate za daljše, krajše, zahtevne in manj zahtevne ture.

Kopaonik in Šumadija

Nacionalni park Kopaonik se razteza od severovzhoda do jugovzhoda v dolžini 80 kilometrov, z najvišjim Pančićevim vrhom na 2.017 metrih nadmorske višine. Sneg je tu od novembra do maja, zato je Kopaonik odlično izhodišče za preživljanje poletnih in zimskih počitnic.

Za gorovje Šumadije z najvišjo goro Rudnik so značilna velika sončna območja, visoka ionizacija zraka, zato območje ni bilo zastonj že leta 1922 razglašeno za naravno klimatsko zdravilišče. Na tem delu je kar osem vrhov z nad 1.000 metri nadmorske višine, na voljo pa je veliko pohodnih poti različnih težavnostnih stopenj.

Vzhodna Srbija

Stara planina in Rtanj

 | Foto: Miloš Milenković Foto: Miloš Milenković

Stara planina je najvišja gora v vzhodni Srbiji, 70 kilometrov oddaljena od Niša. Najvišji vrh je z 2.169 metri MiDžor, malo nižje je Babin Zub na 1.740 metrih, kjer sta tudi istoimenski planinski dom in hotel. Pozimi smučanje, veliko umetno jezero, samostan Temska iz 16. stoletja, reka Temska, bogata z ribami, zdravilne rastline in gobe je le nekaj od turističnih zanimivosti. Več: www.srbija.travel/destinacije/planinski-centri/Stara-planina.

V vzhodni Srbiji je treba vsekakor omeniti še znamenito goro Rtanj, ki buri duhove in navdušuje s svojo obliko pravilne piramide, njena zdravilnih rastlin polna pobočja pa ponujajo izjemne možnosti planinarjenja in uživanja v naravi.

Jugozahodno od mesta Majdanpek boste na gorovju Homoljske planine našli goste stoletne gozdove, kraške jame, "zlato" reko Pek, samostan Gornjak, ki je sezidan v steni, izvir reke Mlave ... Verjetno ni treba posebej razlagati, da tudi to gorovje ponuja neštete možnosti planinarjenja in pohodništva za različne okuse in želje.

Za več informacij o odprtju in razpoložljivosti planinskih koč in domov ter raznih prireditvah poglejte stran Planinske zveze Srbije: www.pss.rs.

 

Ne spreglejte