Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 8. 2017,
19.57

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

Natisni članek

#dopustujdoma Savinjska #dopustujdoma #dopustujdoma Najlepši razgledi v Sloveniji pohodništvo Biseri Slovenije

Petek, 25. 8. 2017, 19.57

3 leta, 11 mesecev

Najlepši razgledi v Sloveniji (21): Stolp ljubezni na Žusmu

Osupljiv razgled z več kot 25 metrov visokega stolpa na Kozjanskem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

Razgledni stolp pri Šentjurju je prve obiskovalce sprejel pred dobrima dvema letoma, od takrat pa postal priljubljena izletniška točka. Veste, zakaj je posvečen ljubezni?

 

A post shared by igor (@igorpleh) on

Spomladi leta 2015 so na Žusmu, 669 metrov visokem hribu, ki predstavlja severni rob Kozjanskega, postavili razgledni stolp. Poimenovali so ga Stolp ljubezni, ker je na tem hribu, kot pravijo v Planinskem društvu Žusem, vse v znamenju ljubezni. Tamkajšnja cerkev je namreč posvečena svetemu Valentinu, zavetniku zaljubljencev, vsako leto pa priredijo tudi Valentinov nočni pohod.

Stolp ljubezni na Žusmu je pravzaprav dvojček tistega na Planini nad Vrhniko, načrte zanj je izdelal isti projektant Polde Torkar, le da je ta na Žusmu izdelan iz macesnovega lesa, medtem ko je tisti nad Vrhniko iz hrastovine.

 

A post shared by Tadeja Artiček (@tadeiya) on

Krasen razgled na vse strani neba

Prav zaradi lesa je Stolp ljubezni že med gradnjo povezal različne dele Slovenije, pravijo v PD Žusem - les je namreč iz Koroške, obdelali so ga v Komendi, zdaj pa stoji na Kozjanskem. Poleg tega z vrha tega 25,9 metra visokega stolpa pogled seže do številnih, tudi precej oddaljenih koncev Slovenije, kot je Triglav, in še dlje, videti je mogoče Hrvaško, Madžarsko in Avstrijo.

 

A post shared by Matic Gobec (@maticgobec) on

Stolp ima dve razgledni ploščadi, skupno do vrha vodi 116 stopnic, tam pa najdete tudi zvon želja. Da se želje po zvonjenju nanj res uresničijo, ni potrjeno, velja pa poskusiti.

 

A post shared by Janja Zver (@janjazver) on

Do Stolpa ljubezni vodi več poti, opisanih tukaj, od lahkih do strmih in zelo zahtevnih, opremljenih z jeklenicami in klini. Vsem pohodnikom, ki si za izhodišče izberejo turistično kmetijo Žurej, se zagotovo najbolj v spomin vtisne prvi krajši vzpon s hudomušnim imenom Kurčev breg.


Zanimivosti v bližini

Slivniško jezero

Nedaleč stran, na poti iz Šentjurja proti Žusmu, najdete Slivniško jezero, ki se ga je oprijel tudi vzdevek kozjansko morje. Pet kilometrov dolgo in do 500 metrov široko umetno jezero je priljubljeno tako pri ribičih kot rekreativcih in tistih, ki si želijo privoščiti piknik v naravi.

Rifnik

Še en znan hrib v okolici Šentjurja je Rifnik, ki je bil zaradi ugodne lege poseljen že v mlajši kameni dobi. Ostanke naselbin si lahko ogledate v arheološkem parku, urejenem na samem vrhu hriba, na pobočju pod vrhom pa lahko vidite tudi ostanke poznejšega gradu Rifnik. Mimogrede, na pobočjih Rifnika vino prideluje tudi eden najbolj znanih slovenskih biodinamičnih vinarjev Aci Urbajs.

Podčetrtek in Olimje

Le dobrih 20 minut vožnje je od Žusma oddaljen eden bolj znanih turističnih delov Slovenije - Podčetrtek s svojimi toplicami in vodnimi parki. Če niste pri volji za vodne radosti, lahko obiščete čokoladnico v Olimju in si tam privoščite vrečko ročno izdelanih sladkarij ali pa se sprehodite po urejenem in dehtečem zeliščnem vrtu tamkajšnjega minoritskega samostana in v samostanski lekarni kupite katerega od njihovih blagodejnih zeliščnih pripravkov.

 

Ne spreglejte