Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
1. 7. 2016,
18.03

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

4

Natisni članek

Potovalni Avtomoto potovanje Z družino na poti mejni prehodi dopust počitnice Jadran Hrvaška Siol z vami na dopustu Plažnice Na dopustu

Petek, 1. 7. 2016, 18.03

6 let, 6 mesecev

Manjši mejni prehodi so lahko velik časovni prihranek

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

4

Med poletnimi konci tedna so najbolj obremenjeni mejni prehodi s Hrvaško predvidoma istrski prehodi Dragonja/Kaštel, Sečovlje/Plovanija in Sočerga/Požane, mejni prehod Jelšane/Rupa nad Opatijo ter predvsem tranzitna prehoda Obrežje/Bregana na avtocesti med Ljubljano in Zagrebom ter Gruškovje/Macelj na poti med Mariborom in Zagrebom. Pomislite na alternative!

Če je na kakšnem od teh mejnih prehodov treba čakati več kot pol ure, velja premisliti tudi o kakšnem od alternativnih, manjših prehodov. Večinoma gre za nekoliko počasnejše ceste, a bi časovni prihranek na meji lahko kar hitro odtehtal nekaj več minut vožnje po regionalni cesti.

Mejni prehod Podgorje/Jelovice: alternativa za hrvaško Istro in zahodno obalo Kvarnerja (Opatija, Mošćenička Draga …). Toda pozor – med 1. junijem in 31. avgustom je ta mejni prehod zaprt med polnočjo in šesto uro zjutraj, v drugih letnih časih pa tudi med 22. in 24. uro!

Mejni prehod Babno Polje/Prezid: alternativa za severnojadranske otoke, lepa, a časovno precej daljša pot skozi osvežujoči Gorski Kotar.

Mejni prehod Petrina/Brod na Kupi: marsikdaj najboljša izbira za pot do severnojadranskih otokov.

Mejni prehod Vinica/Pribanjci: ko se po nič kaj hitri slovenski cesti le prebijete do Vinice, je hrvaška avtocesta proti severnem, srednjem in južnem Jadranu le še pet kilometrov stran.

Mejni prehod Slovenska vas/Bregana naselje je najboljša izbira, ko so na le streljaj oddaljenem mejnem prehodu Obrežje/Bregana zastoji (velikokrat tudi, če niso). Pa še bonus: ko mejo prečkate v Slovenski vasi, kjer tovorni promet načeloma ni dovoljen, se boste obenem izognili tudi morebitnem zastoju in nedvomnem strošku tamkajšnje hrvaške čelne cestninske postaje (šest kun za avtomobile).

Za mejni prehod Rigonce/Harmica, ki je prav tako lahko izhod v sili, če so na Obrežju zastoji, je slovensko avtocesto iz Ljubljane in Novega mesta proti Hrvaški treba zapustiti že v Čatežu, od Harmice pa je najbližji uvoz na hrvaško avtocesto (šele) v Zaprešiću. Slovenska vas/Bregana naselje je praviloma boljša izbira.

Mejni prehod Zgornji Leskovec/Cvetlin: če je zastoj na Gruškovju, si privoščite obvoz čez haloške gričke, ki so gotovo privlačnejši od čakanja v vrsti – pa še pri slikovitem in zgodovinskem gradu Trakošćan se lahko ustavite.

Večja dela na hrvaških avtocestah

Vsi, ki na hrvaško obalo potujejo prek štajerskega konca in avtoceste Macelj (Gruškovje)–Zagreb, bodo morali na tej cesti prevoziti gradbišče med počivališčem Jakovlje in čelno cestninsko postajo Zaprešić, dobrih deset kilometrov pred koncem te ceste pri Zagrebu. Tam se na dvokilometrskem odseku vozi dvosmerno po eni strani avtoceste, zato so tudi tam danes popoldne in zvečer ter jutri mogoči zastoji.

Prav tako se dvosmerno vozi na petkilometrskem odseku avtoceste med Zagrebom in Slavonskim Brodom med priključkoma Novska in Okučani, okrog sto kilometrov jugovzhodno od Zagreba. Ta avtocesta je sicer namenjena predvsem prometu proti Osijeku in tranzitnem prometu proti Bosni in Hercegovini ter Srbiji, a je prav prek Slavonskega Broda, Sarajeva in Mostarja mogoče priti do kužnega Jadrana. Ta pot do Dubrovnika ali črnogorske obale zagotovo ni najhitrejša, a kdor ima čas in pravo mero radovednosti, bo s to izbiro poplačan s kar nekaj zanimivostmi in slikovitimi predeli ob poti.

Preberite še:
Dobra novica za vse, ki že danes potujete na otok Krk ali kam drugam na Kvarner

Ne spreglejte