Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 6. 2017,
4.08

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,28

1

Natisni članek

nevarnost plaža Na dopustu top 10 kbm

Torek, 6. 6. 2017, 4.08

6 let, 6 mesecev

Najbolj nevarne plaže na svetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,28

1

Čeprav so skoraj vse sanjsko lepe, oddih na njih ni priporočljiv. Nekatere so nevarne zaradi nepredvidljivega morja, na drugih prežijo nevarne živali, na nekaterih pa so obiskovalci najbolj ogroženi zaradi - ljudi.

Reunion

otok Reunion | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

V vodah, ki obkrožajo ta otok v Indijskem oceanu vzhodno od Madagaskarja, so v zadnjih nekaj letih zabeležili občutno rast napadov morskih psov na ljudi, od leta 2011 jih je bilo več kot 20, v njih pa je umrlo osem ljudi, nazadnje februarja letos.


Fraserjev otok

Fraser Island | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Otok ob vzhodni obali Avstralije velja za največji peščeni otok, tamkajšnje dolge zlate peščene plaže pa so videti kot iz pravljice. A žal so tako le videti - v morju namreč mrgoli morskih psov, nič bolje pa ni na kopnem, kjer med drugim bivajo nekatere najbolj strupene kače in pajki na svetu.


New Smyrna Beach

New Smyrna Beach | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

To floridsko obalno mesto in tamkajšnje plaže veljajo za eno najboljših surferskih destinacij na svetu, obenem pa tudi za svetovno prestolnico napadov morskih psov. Septembra lani so denimo v enem dnevu, v razponu le nekaj ur, morski psi ugriznili kar tri surferje.


Playa Zipolite

Playa Zipolite | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Plaža na tihomorski obali na jugu Mehike slovi kot ena redkih nudističnih plaž v Mehiki, zaradi močnih morskih tokov in visokih valov pa je tudi ena najnevarnejših - po nekaterih razlagah njeno ime v jezikih avtohtonih prebivalcev pomeni "plaža mrtvih".


Gansbaai

Gansbaai, morski pes | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Morje okoli tega mesta jugovzhodno od Capetowna v Južni Afriki velja za najgosteje poseljenega z velikimi belimi morskimi psi in je prav zaradi tega izjemno priljubljena turistična destinacija - le da se turisti v morje spustijo izključno v varnostnih kletkah, iz katerih opazujejo in fotografirajo morske pošasti.


Avstralski zvezni državi Severni teritorij in Queensland

Avstralija, meduze, ožigalkarji, opozorilo | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Vsako leto med oktobrom in aprilom zaprejo stotine plaž na severnih obalah Avstralije. Razlog? Obalne vode zasedejo jate izjemno nevarnih ožigalkarjev, predvsem morskih os, ki veljajo ne le za najbolj strupenega ožigalkarja, ampak tudi za eno najbolj strupenih živali na svetu.


Chowpatty

Chowpatty, Mumbaj | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ena od najbolj znanih mumbajskih mestnih plaž je tradicionalno prizorišče hindujskega praznovanja, na katerem slavijo boga Ganeša, je pa tudi ena najbolj onesnaženih plaž na svetu - obala je prekrita s smetmi, v morju pa je zaradi odplak, ki se zlivajo vanj, vsebnost fekalnih bakterij visoko nad sprejemljivo.


Hanakapiai

Hanakapiai | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Zaradi močnih morskih tokov ter visokih in močnih valov, ki bičajo to plažo na severu havajskega otoka Kauai, se je od leta 1970 v teh vodah utopilo okoli 30 ljudi, od tega jih 15 niso nikoli našli.


Jurska obala

Jurska obala, Dorset | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Visoki klifi, ki se obsegajo okoli 150 kilometrov obale angleške grofije Dorset, so vsekakor spektakularni, med drugim so vpisani na seznam Unescove svetovne dediščine, so pa tudi zelo nevarni, saj skale, ki se krušijo z njih, ogrožajo kopalce in sprehajalce na plaži - leta 2012 je pod kupom odlomljenih skal umrla 22-letnica.


Copacabana

Copacabana | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Na tej najznamenitejši brazilski plaži glavna nevarnost niso morski psi - od 30. let prejšnjega stoletja so jih zabeležili "le" šest -, ampak ljudje. Tatvine in ropi niso redkost, še posebej ob špicah, ko je plaža nabito polna, zato velja biti previden, predvsem pa na plažo prinesti le kopalke in brisačo.

Ne spreglejte