Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 3. 2013,
14.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

izlet Svečina Štajerska vino

Sreda, 13. 3. 2013, 14.03

8 let

Na spomladansko pokušino štajerskih vin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V štajerskih vinogradih ob avstrijski meji bodo ta konec tedna vrata odprle vinske kleti. Vzemite kozarec v roke in poskusite, kaj so pridelali svečinski vinarji.

Zakaj tja? Da se na štajerskih gričih rojeva odlično vino, Avstrijci že dobro vedo. Vinarji z avstrijske Štajerske so med najbolj cenjenimi pridelovalci belih vin, Polza in Tementa dobro poznajo v vseh pomembnih avstrijskih restavracijah. Vinogradi seveda prekrivajo tudi griče na slovenski strani meje, vina so prav tako odlična, le tako zvenečega imena si še niso ustvarila. O njihovi kakovosti se lahko prepričate ta konec tedna, ko bo v Svečini, tam med Mariborom in avstrijsko mejo, praznik pomladi, v okviru katerega bodo vinarji na stežaj odprli vrata svojih kleti in mimoidočim ponujali svoja vina, nekateri pa tudi tople jedi.

Kdaj, kako in za koliko? Svečinski praznik pomladi bo obsegal soboto in nedeljo. Sobota bo dan odprtih kleti, ko boste lahko za 15 evrov kupili kozarec in z njim degustirali vino pri 19 svečinskih vinarjih. Zloženko z zemljevidom in seznamom kleti lahko dobite v turistično-informacijskem centru Svečina, ki bo odprt od 10. do 16. ure, kleti pa lahko obiščete od 10. do 19. ure. Na (Jožefovo) nedeljo opoldne prirejajo svečano rez vaške trte, srečale pa se bodo tudi slovenske vinske kraljice, ki bodo v pokušino ponujale vina po svojem izboru. Seveda ne bo izostala harmonika, dovolj pa bo tudi domačih dobrot za lačne trebuhe.

Če vas srbijo pete … Ob vse toplejših dnevih pa lahko v teh krajih na svoj račun pridete tudi ljubitelji aktivnega preživljanja prostega časa. Skozi Svečino se namreč vije Vinotour, prva mednarodna pot nordijske hoje med vinogradi. Sestavljena je iz treh poti, ki peljejo čez dvorišča slovenskih in avstrijskih vinogradniških kmetij. Seveda ni nujno, da ste nordijski hodci – izkoristite jih lahko tudi za prijeten sprehod, med katerim nikar ne izpustite pogleda na najbolj znan svečinski ovinek, tako imenovano srce med vinogradi (na sliki zgoraj). Vprašajte po turistični kmetiji Dreisibner, z njihovega dvorišča se ga menda vidi najlepše.

Ne spreglejte