Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 7. 2010,
14.07

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 9. 7. 2010, 14.07

7 let, 12 mesecev

Na pot z Almo Karlin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Odpravite se na drzno potovanje okrog sveta v družbi samotne popotnice, prodorne in duhovite opazovalke kulture, narave in človeka – na razstavo Alma M. Karlin – Poti Pokrajinskega muzeja Celje.

V neznano s kovčkom in z eriko Alma Karlin se je iz uglajene dame, o kateri so sanjali njeni starši, spremenila v ukaželjno poliglotko in izseljenko, ki je potovala v neznano. V Celju rojena pisateljica, svetovna popotnica in raziskovalka se je 24. novembra 1919 z majhnim kovčkom in nepogrešljivim pisalnim strojem eriko odpravila na pot okrog sveta.

Neuklonljiva drobcena črnolaska je obiskovala kraje, kamor noga belcev skoraj še ni stopila, in pronicljivo raziskovala nove kulture, nepoznano naravo, navade in verovanja domačinov, odnose med spoloma v različnih kulturah ... Z očmi radovednega otroka je dobrih osem let sanjala divje neomejenosti 34 dežel na poti okrog sveta. Z japonskim vizumom v žepu se je najprej znašla v Peruju, s postanki v Nikaragvi, Kostariki, Gvatemali in Mehiki je dosegla ZDA, na poti do Japonske pa se ustavila še na Havajih. Pot jo je nato vodila v Korejo, na Kitajsko, v Tajvan, Hongkong in Oceanijo. Najtežji del potovanja prek Polinezije do Tajske in Mjanmara so zaznamovali malarija, ljudožerci, slabe ladijske povezave in pomanjkanje denarja, a je uspešno prispela do Indije ter se skozi Jemen, Eritrejo in Egipt vrnila nazaj v Celje – utrujena, bolna in v domovini skoraj nepoznana, a zmagovalka nad svojo nesrečno usodo.

Časovni stroj Almine odisejade

Razstava Alma M. Karlin – Poti v Stari grofiji v Celju lahko postane vaš časovni stroj drzne odisejade zvedave popotnice. Krožna pot po muzeju, ki vas z vmesnimi "sobicami" popelje okrog sveta, je začinjena z osnovnimi popotnimi informacijami, duhovitimi odlomki iz Alminih potopisov in etnološkimi predmeti posameznih držav (od jedilnega pribora, posode, oblačil in orodja do razglednic, spominkov, nakita, slik, pahljač ...) ter prepredena z zvoki obiskanih dežel. Ogledate si lahko tudi akvarele njenih botaničnih odkritij, liste iz herbarija in številne korale, školjke, koščke lesa, semena, plodove, ki jih je nadvse skrbno pošiljala domov.

Na častnem mestu se sonči tudi znamenita erika, ki je Karlinovi med potovanjem omogočala preživetje, družbo ji dela del Almine bibliografije. Pustolovko svetovljanskega duha lahko bolje spoznate v dokumentarnem filmu Alma M. Karlin: Samotno potovanje, ki se vrti v zadnji sobi razstave. Za piko na i si lahko na spletni strani Pokrajinskega muzeja Celje privoščite celo virtualno različico razstave o Alminih poteh.

Ne spreglejte