Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 4. 2014,
22.25

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

turistična kmetija Cankova Pomurje Goričko

Petek, 4. 4. 2014, 22.25

3 leta, 10 mesecev

Na kmetiji: Ferencovi na Goričkem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Tokrat se odpravljamo na Goričko, kjer v vasi Krašči tik ob Ledavskem jezeru stoji turistična kmetija Ferencovi.

Kje in kdo? Turistična kmetija Ferencovi Krašči 23 a 9261 Cankova

V Prekmurju na Goričkem leži umetno Ledavsko jezero, ki vas Krašči deli na dva dela. Ob vzhodnem bregu jezera je turistična kmetija Ferencovi, obdana s polji in travniki. Kmetija tu stoji že več kot dvesto let, prvič so obiskovalce sprejeli leta 1991, dve leti zatem pa so opremili še sobe in ponudili prenočišča. Zdaj je gostom na voljo pet sob in še dodatni dve sobi s skupnimi ležišči. Turistično kmetijo Ferencovi vodita Marjeta Ivanič Kous in Peter Ivanič z družino.

Kako do tam? Vas Krašči leži tik ob tromeji Slovenije, Avstrije in Madžarske. Do nje pridete, če se iz Murske Sobote podate na pot proti Cankovi, od koder se odcepi cesta proti vasi in Ledavskemu jezeru. Še ena pot vodi čez Gornjo Radgono in Avstrijo.

Posebnosti kmetije Posebnost kmetije Ferencovi je zagotovo že lega ob jezeru, ki ponuja čudovite razglede s terase ali vrta. Obiskovalcem so na voljo tudi dve teniški igrišči ter druge površine za športne aktivnosti. Otroci se lahko zabavajo na urejenem otroškem igrišču. Na kmetiji hranijo zbirko kmečkih orodij in strojev, tudi spomeniško zaščitene kulturno tehniške dediščine.

Kulinarična ponudba Pri Ferencovih poudarjajo lokalno, prekmursko kulinariko. Jedi pripravljajo iz živil, pridelanih doma ali v bližnji okolici, sami pa pridelujejo tudi pijačo. Ob toplih malicah in kosilih postrežejo z domačim aperitivom, vinom iz lastnega vinograda in z doma pripravljenimi sokovi. Jedi, značilne za te kraje, so tudi dödoli, postrežejo vam z mesninami, za sladkosnede pa seveda pripravijo tudi gibanico.

Izletniške ideje po okolici Na Lendavskem jezeru lahko ribarite ali veslate, na kmetiji pa si lahko izposodite tudi kolesa in se podate na kolesarjenje po bližnji okolici. Domačini priporočajo razgledni stolp v Sotini, ta velja za najvišji vrh v Prekmurju, kolesarski izlet na tromejo, oddih v katerih od bližnjih term, tudi vas Krašči pa kljub majhnosti ponuja marsikaj zanimivega. Ima svojo sušilnico sadja, žago, trgovinico ...

Za tiste, ki jih bolj mika kulturna dediščina, lahko na kmetiji organizirajo prikaz tradicionalnega pokrivanja strehe s slamo, pletenja košar iz šibja, izdelovanje cvetja iz krep papirja, lahko pa se odpravite do bližnjega lončarja in tam preizkusite svoje ročne spretnosti z glino.

Ne spreglejte