Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 7. 2017,
8.42

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Banka SKB

Foto: Thinkstock

Natisni članek

letalske vozovnice letalske karte počitnice Na dopustu gotovinski kredit Banka SKB advertorial

Sreda, 5. 7. 2017, 8.42

2 meseca

Na kaj morate biti pozorni, ko kupujete letalsko vozovnico?

Vsebino omogoča Banka SKB

Foto: Thinkstock

So potovanja vaša strast? Radi obiskujete in odkrivate nove dežele, spoznavate nove ljudi in njihovo kulturo? Čas je, da si rezervirate letalsko vozovnico in odletite v daljne kraje.

Potovanje | Foto:

Si za letošnji dopust želite odleteti v daljne kraje? Nekam, kjer ni ogromno turistov in kjer boste lahko spoznavali nove kulture? Cilj ste si že izbrali, zdaj pa ste se podali na lov za najugodnejšimi letalskimi vozovnicami. V nadaljevanju vam bomo predstavili nekaj nasvetov o tem, na kaj bodite še posebej pozorni pri nakupu letalske vozovnice.

Nakup vozovnice opravite čim prej ali tik pred odhodom

Če ste že kdaj preverjali cene letalskih vozovnic za določeno destinacijo, a jih v tistem trenutku niste rezervirali, ker niste imeli dovolj denarja na računu ali pa se še niste povsem odločili, da si tja želite odpotovati, potem pa ste čez nekaj tednov znova preverili njihovo ceno, ste zagotovo ugotovili, da je ta znatno poskočila. Zato je priporočljivo, da letalske vozovnice kupite čim prej pred odhodom, saj z bližanjem datuma poleta cene rastejo. Druga možnost je, da se, če imate to možnost in ste bolj spontane narave, odločite za nakup "last minute" poleta. Tudi morebitne notranje polete, če nameravate v ciljni državi premagovati daljše razdalje, rezervirajte prej, po nekaterih podatkih so vozovnice najugodnejše vsaj osem tednov prej. Na ta način boste ogromno privarčevali.

Potujte ob cenejših dnevih

Cene letalskih vozovnic se razlikujejo glede na dan v tednu. Najdražje letalske vozovnice so zagotovo ob koncih tedna. Če le imate možnost, zato odpotujte na katerikoli drug dan. Običajno so najcenejši ponedeljki in torki, odvisno seveda od destinacije in letalske družbe. Na iskalniku za spletno rezervacijo letalskih vozovnic preizkusite več različnih možnosti in spreminjajte dneve odhoda ter ugotovite, na kateri dan je najugodneje odpotovati. Verjemite, prihranite lahko kar precej denarja, ki ga raje porabite za užitke na potovanju.

Kako do letalskih vozovnic? Rešitev je na dlani!

Potovanje | Foto:

Če se vam zdi, da si ne morete privoščiti, da bi odleteli v daljne kraje in si privoščili nepozabne počitnice, je rešitev na dlani. Do 31. 8. 2017 si zagotovite Poletni gotovinski kredit po ugodni obrestni meri!

Če imate v SKB odprt Standardni, Zlati, Prestige ali Pokojninski osebni račun in nanj prejemate redne prihodke ali pa boste to storili v času akcije, vam ob najemu Poletnega gotovinskega kredita s fiksno ali spremenljivo obrestno mero do pet let:

Pozanimajte se o omejitvah prtljage

Dandanes je ob poplavi nizkocenovnih letalskih prevoznikov, ki tekmujejo, kdo bo omogočil najnižjo ceno in kdo bo prepeljal več potnikov, ob redni ceni letalske vozovnice običajno treba doplačati že vsako malenkost. Zato je nujno biti še posebej pozoren, kaj natanko je vključeno v ceno vozovnice oziroma koliko kosov in koliko kilogramov prtljage je dovoljeno imeti s seboj. Prtljago stehtajte že doma in verjemite, da se da včasih z malce bolj racionalno izbiro oblačil in drugih osebnih predmetov in praktičnim zlaganjem prihraniti tudi kakšen evro. Vsak dodaten kos prtljage boste primorani plačati, zato dobro preverite, kakšna je cena na kilogram dodatne prtljage, da ne boste že pred odhodom na dopust neprijetno presenečeni.

Potovanje | Foto: Kaj ne sme manjkati v vaši torbi?

Vso nepotrebno navlako pustite doma. Najpomembneje je, da imate letalsko vozovnico, ki vam jo je omogočil Poletni kredit, veljaven osebni dokument in denarnico. Vaše brezskrbne počitnice se lahko začnejo.

Pozorno preverite povezane polete

Če potujete v oddaljene kraje in boste morali prestopati, bodite posebej pozorni na datume in ure prihoda prvega poleta in odhoda drugega. Nemalokrat je med povezanimi poleti kar nekaj ur, včasih je celo treba prenočiti. Nekatere letalske družbe vam sicer zagotovijo prenočitev v hotelu, ki je všteta v ceno letalske vozovnice, vendar to ni pravilo. Dobro se pozanimajte, koliko časa boste na letališču čakali na naslednji polet oziroma ali si boste morali prenočišče zagotoviti sami. Verjetno si ne želite prespati kar na letališču. Če pa je med enim in drugim poletom le nekaj ur, boste ta čas – zlasti na večjih letališčih, kjer je malo morje trgovin, ponekod celo prava nakupovalna središča – z lahkoto preživeli.

Potovanje | Foto:

Preverite oddaljenost letališča

Običajno vas bo po prihodu na letališče čakala še relativno dolga pot do prenočišča bodisi s taksijem ali najetim avtomobilom bodisi s katerimkoli drugim javnim prevoznim sredstvom. Zato načrtujte svoje potovanje, že pred rezervacijo poleta preverite, kje je letališče, kamor boste prileteli, koliko kilometrov je oddaljeno od vašega kraja letovanja in ali obstaja še kakšno drugo letališče, kamor bi lahko leteli, da bi bili bližje cilju. Prihranili boste tako čas kot denar.

Odločite se za riziko odpovedi potovanja

Zlasti če potujete z majhnimi otroki, ko se lahko pogosto zgodi kaj nepredvidljivega – bolezen, poškodba, nesreča –, svetujemo, da se odločite za riziko odpovedi. Še posebej, če letalske vozovnice kupujete za pol leta vnaprej, saj nikoli ne veste, kaj lahko pride vmes – majhni otroci pogosto zbolijo ravno takrat, ko se odpravljate na dopust. Zato se je dobro zavarovati in si z rizikom odpovedi zagotoviti povračilo vsaj dela stroškov. Saj veste, letalske vozovnice niso poceni.

Potovanje | Foto:

Da bodo vaše počitnice brezskrbne

Poskrbite tudi za počitniško brezskrbnost v tujini in sklenite turistično zavarovanje Generali Turist z asistenco v tujini, pri SKB pa vam bodo dodali še nekaj popusta na ugodno obrestno mero ob najemu Poletnega gotovinskega kredita!

Potovanje | Foto:  

Poskrbite za osebne in druge dokumente

Pred odhodom preverite veljavnost osebnih dokumentov, da se ne bi zgodilo, da bi vam veljavnost potnega lista potekla ravno med vašim dopustom. Prav tako se pozanimajte, ali za vstop v ciljno državo potrebujete vizo in katerekoli druge dokumente. Poskrbite tudi za ustrezno zavarovanje ter po možnosti kupite vsaj nekaj lokalne valute. Zlasti če potujete v bolj odročne kraje, kjer bankomati niso ravno pogosti.

Zdaj, ko ste uredili vse potrebno, rezervirali letalske vozovnice, poskrbeli za svoje finance, sklenili potrebno zavarovanje za tujino in uredili vse druge dokumente, je čas, da se sprostite in se posvetite tistemu lepšemu delu – načrtovanju, katere kraje in zanimivosti si boste ogledali tam, kamor potujete, in katerim aktivnostim se boste posvečali.

Ne spreglejte