Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 7. 2014,
14.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 28. 7. 2014, 14.02

8 let

Na izlet v Motovun v osrčje hrvaške Istre

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vasica v osrčju hrvaške Istre te dni živi s filmskim festivalom, a Motovun z okoliškimi kraji ponuja veliko več kot le to.

Motovun, mestece, ki je kot polž ovito okoli 277 metrov visokega griča v hrvaški Istri, je le 25 kilometrov oddaljeno od Sočerge, mejnega prehoda med Slovenijo in njeno južno sosedo. Sprva ovinkasta cesta pod skalnato steno se kmalu umiri, nekaj kilometrov pred Motovunom pa se že vije vzporedno z reko Mirno, ki teče v skoraj ravni strugi.

Povsem na vrhu hriba se nad obzidjem dviguje kamnit stolp, a do tam se lahko z avtom zapeljete le z dovolilnico. Jeklene konjičke lahko pustite na urejenem parkirišču ob vznožju hriba ter se nato peš podate med idilične uličice.

Po razgled in odlično fotografijo na obzidje Vrh griča obkroža obzidje, ki je nastalo v 13. in 14. stoletju, po njem pa se lahko tudi sprehodite in uživate v razgledu na okoliške hribe. Pogled seže vse do morja na eni ter slovenske Istre na drugi strani. Na glavnem trgu stoji zvonik, ob katerem je cerkev svetega Stjepana, zgrajena leta 1614. Za ljubitelje filma – motovunski filmski festival V Motovunu se te dni tare turistov in filmskih navdušencev, saj je tam med 26. in 30. julijem filmski festival. Motovunska filmska tradicija se je začela leta 1999, ko si je film med motovunskim obzidjem zamislil hrvaški režiser Rajko Grlić, od takrat pa festival privablja številne obiskovalce, ki v času festivala šotorijo tudi na okoliških travnikih.

Vino in olje z gričev hrvaške Toskane Tudi sicer je Motovun s svojo zanimivo lego, hišicami, obzidjem, pa tudi okoliškimi vinogradi, sadovnjaki in oljčnimi nasadi prava vaba za popotnike. Nekateri okolišu pravijo kar hrvaška Toskana. Nekatere domačije goste popeljejo na ogled svojih vinogradov in nasadov, pri njih pa lahko poskusite in nakupite tudi domače dobrote.

Tudi sicer so degustacije v Motovunu skoraj pravilo vsakega lokala, ki prodaja izdelke iz regije. Običajno kar pred prodajalno postavijo mizico z odprtimi lončki vloženih oliv, tartufov, oljčnega olja ter drugih izdelkov, ki jih lahko poskusite.

V lov za tartufi V Motovunu si preprosto morate privoščiti kulinarično razvajanje, ki vključuje tartufe. Poskusite fuže s tartufi ali pa namaz iz kaper, domačega oljčnega olja in tartufov.

Kaj so tartufi? Tartufi so gomolji, ki rastejo pod zemljo, uvrščamo pa jih med glive. Ker nadzemnih delov nimajo, jih je zelo težko najti, zato si iskalci tartufov pri tem pomagajo z izurjenimi psi in svinjami.

Prav v okolici Motovuna, v gozdovih ob vasici Livade, je domačin Giancarlo Zigante leta 1999 našel tartuf, ki še danes velja za rekorderja. Tehtal je kar 1,31 kilograma. Domačija Zigante je tudi pobudnica vsakoletnega festivala tartufov, ki se odvija jeseni. Številni dogodki – tudi iskanje tartufov – vsako leto privabijo več kot 30 tisoč obiskovalcev z vsega sveta.

V bližnji Grožnjan na jazz Nedaleč stran od Motovuna je še ena idilična istrska vasica – Grožnjan. Sprehod po prikupnih kamnitih uličicah vas bo vodil od ene umetniške galerije do druge, tudi tam pa ponujajo lokalne kulinarične dobrote. Poleti Grožnjan privablja tudi ljubitelje jazza, saj se na enem od dvorišč odvija festival Jazz is back!

Z vlakcem ali kolesom po Porečanki Ob vznožju Motovuna pa pelje tudi Porečanka, nekdanja železniška proga, ki je povezovala bližnji Poreč in Trst. Ozkotirna železniška proga, ki je obratovala med letoma 1902 in 1935, je vodila tudi čez Slovenijo. Poznamo jo tudi kot Parenzano.

Danes je Parenzana urejena priljubljena kolesarska tura, turistični vlakec, ki svojo pot začne prav v Motovunu, pa vas popelje tudi čez kamniti most nad reko Mirno.

Ne spreglejte