Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 7. 2012,
11.57

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 19. 7. 2012, 11.57

6 let, 6 mesecev

Med Prleke, vinograde in filmske navdušence

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Tam, kjer se gričevnate Slovenske gorice prelivajo v pomursko ravnino, leži Prlekija, turistično še vedno precej neodkrita regija, v katero pa se zaljubi vsak obiskovalec.

Zakaj tja? Pomurska hitra cesta je Prlekijo občutno približala preostanku države. Kraji, kjer ljudje "gučijo", so tako postali idealna destinacija za eno- ali večdnevni izlet. Vabijo Jeruzalem s svojimi z vinogradi obrastlimi griči, pa prleška gibanica, postržjača in druge prleške specialitete, kolesarji bodo navdušeni nad slikovitimi kolesarskimi potmi, za popolno sprostitev pa poskrbijo domača in bližnja prekmurska termalna kopališča.

Zakaj zdaj? Ljutomer, prestolnica Prlekije, ta teden gosti Grossmannov filmski festival oziroma, kot pravijo organizatorji, Grossmannov festival fantastičnega filma in vina. Začel se je že v ponedeljek, a še zmeraj imate čas, da ujamete nocojšnje projekcije, predvsem pa sobotno "strašljivo" parado in večerni slavnostni zaključek in podelitev nagrad.

Pijača in jedača Ker je v imenu festivala omenjen tudi najbolj znan prleški proizvod, vino, se obvezno odpravite proti Jeruzalemskim goricam južno od Ljutomera. Tam lahko uživate v idiličnih razgledih čez okoliške griče, medtem ko srkate pridelek vinogradnikov. Kam? Recimo v Zidanico Malek, ki toči vina največje slovenske kleti P&F Jeruzalem Ormož, zmaguje pa predvsem z res sijajno lokacijo in simpatičnim gostinskim vrtom pod brajdami. Za popoln pregled prleških vinarjev pa se odpravite v vinoteko Svetinjska klet, kjer lahko poskusite najboljše, kar Prlekija ponuja, od Kogla do Čurina.

Za podlago se je vsekakor treba tudi omastiti in konkretne hrane v teh krajih ne primanjkuje. Ob številnih turističnih kmetijah, kot je Hlebec na Kogu, je nemalo tudi bolj "resnih" gostiln, kot sta jeruzalemska institucija Taverna ali pa pri gurmanih še bolj cenjena gostilna Tramšek, ki jo najdete ob cesti Ljutomer–Ormož.

Kolesarske poti Kalorije, ki se naberejo med degustacijo prleških okusov, je treba nekje tudi pokuriti. Dober način je kolesarski izlet po eni od tematskih kolesarskih poti po Prlekiji, ki skupaj obsegajo kar 135 kilometrov. Za vsako od poti je izdelan zemljevid z vsemi znamenitostmi, gostinsko ponudbo in traso, na vseh poteh pa so tudi velike usmerjevalne označbe.

Kopališča Za bolj umirjen oddih se namočite v zdravilno vodo katerega od termalnih kopališč. Izbirate lahko med Termami Banovci ali novejšimi in še ne tako znanimi Biotermami Mala Nedelja, nedaleč stran pa so tudi zdraviliški Radenci – kjer se še niso zedinili, ali so Prleki ali ne – in Terme 3000 v Moravskih Toplicah.

Ne spreglejte