Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 10. 2011,
13.17

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

noč čarovnic

Sreda, 26. 10. 2011, 13.17

7 let, 12 mesecev

Krompirjeve počitnice med čarovnicami in bučami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Začenjajo se prve počitnice v tem šolskem letu, ki bodo letos minile ne le v znamenju jesenskih plodov, ampak tudi noči čarovnic.

Čeprav se zdi, da je noč čarovnic oziroma halloween pri nas razmeroma nov praznik, ki smo ga kot marsikaj drugega prevzeli od Američanov, pravzaprav ne izvira iz ZDA. Tja so ga namreč prinesli evropski priseljenci, izvira pa še iz keltskih časov. Stari Kelti so namreč na ta dan praznovali novo leto, verjeli pa so, da takrat mrtvi vstajajo iz grobov. Tako je povezan tudi s predvečerom krščanskega praznika vseh svetih oziroma dneva mrtvih, ki se "praznuje" naslednji dan, 1. novembra. Ne glede na to, ali so nam noč čarovnic "prodali" Američani ali ne, je to odlična priložnost, da se z otroki ali sami malce poveselite, se razvedrite ob vse temnejših jesenskih dneh in spoznate kakšen nov kraj. Mi smo zbrali nekaj dogodkov, ki so jih za prihajajoče dni pripravili po Sloveniji. Noč čarovnic na Goričkem Zakaj tja? V parku najobsežnejšega grajskega kompleksa v Sloveniji, gradu Grad (ki stoji v istoimenskem kraju Grad na Goričkem), bodo v nedeljo od poldneva naprej "comprale" čarovnice, ki bodo obiskovalcem ponujale svoje domače dobrote in jih ves večer razveseljevale ob goreči grmadi in glasbi. Popoldne bodo potekale različne delavnice, na katerih bodo lahko otroci s starši risali, izrezovali in krasili buče ter izdelovali čarovniške klobuke in druge čarovniške pripomočke. Obiskovalci bodo lahko spoznali srednjeveško življenje, nakupovali na srednjeveški tržnici, streljali z loki in sodelovali v srednjeveških igrah.

Kako tja?

Če se boste pripeljali z avtomobilom, zapustite pomursko avtocesto pri Beltincih, potem pa se mimo Murske Sobote in skozi Bodonce odpeljite do Grada. Brezplačen avtobus vas bo s parkirišča odpeljal do grajskega parka, brezplačen avtobus pa bo po polnoči vozil tudi do Murske Sobote.

Koliko stane?

Odrasli bodo za vstopnico odšteli 6 evrov, otroci od 7 do 15 let in obiskovalci, našemljeni v čarovnice, lahko vstopnico kupijo za 4 evre, za otroke, mlajše od 7 let, pa je vstop brezplačen.

Začarani gozd v ljubljanskem živalskem vrtu Zakaj tja?

V živalskem vrtu Ljubljana bodo čarovnice za dve uri začarale gozd in ga poimenovale Začaran gozd. Družine si bodo lahko v soju sveč ogledale "zacoprane" kotičke vrta ter se spoznale z živalmi, ki po ljudskem izročilu včasih spregovorijo in imajo ponoči posebno moč. V ZOO Ljubljana obiskovalce opozarjajo, naj pridejo primerno oblečeni in obuti, saj gozd bo "začaran" v vsakem vremenu, odveč pa ne bo niti kakšna baterijska svetilka.

Kako tja?

Pri izvozu številka 16 – Brdo zavijte z ljubljanske obvoznice in sledite tablam ob cesti, ki označujejo pot do ZOO Ljubljana. Do 31. oktobra na relaciji Kolodvor–ZOO–Kolodvor vozi tudi avtobus Ljubljanskega potniškega prometa.

Koliko stane?

Za vstop v začarani gozd je treba ob vstopnici za živalski vrt doplačati še 6 evrov, v ZOO Ljubljana pa priporočajo, da vstopnico kupite v predprodaji.

Noč čarovnic v rovih pod starim Kranjem

Zakaj tja?

"Tudi letos sta se v Kranjske rove zatekli dve čarovnici, ki čakata na noč čarovnic. V rovih sta, ker ne prenašata dobro dnevne svetlobe, pa tudi med ljudmi se nočeta kazati," pripovedujejo v Kranju. Na predstavi bodo otroci skupaj s škratom Krančkom izganjali strah pred živalmi, se družili s čarovnicami, se podali v čarovniški svet skozi začarano omaro, kjer bodo nato v laboratoriju pričarali tudi kamenčke "Ničmenistrah", se po temnih delih rovov sprehodili z lučkami, na koncu pa bodo spoznali tudi Pižamo, edinega človeškega prijatelja čarovnic.

Kako tja?

Zbirno mesto je pred vhodom v rove na Jelenovem klancu (Ljubljanska cesta). Če nimate avtomobila, lahko za pot v Kranj izberete vlak ali avtobus.

Koliko stane?

Vstopnice so na voljo po ceni 5 evrov za otroke in 7 evrov za odrasle. Ker je število obiskovalcev na predstavo omejeno, je vstopnice priporočljivo kupiti v predprodaji.

Buče v Arboretumu

Zakaj tja?

Če vas noč čarovnic ne prepriča, se odpravite v Arboretum Volčji potok na razstavo buč. Te so sicer eden od simbolov noči čarovnic, a tudi eden najbolj prepoznavnih jesenskih plodov. Razstavo buč v Arboretumu so podaljšali do konca oktobra, zato je ta konec tedna zadnja priložnost, da si jo ogledate. Letošnja tema so instalacije v obliki živali in buče s portreti znanih Slovencev, med obiskom parka pa lahko tudi glasujete za najljubši portret na bučah.

Kako tja?

Avtocesto Ljubljana–Maribor zapustite na izvozu Domžale, sledite cesti proti Radomljam, tam pa je v krožnem križišču označen odcep proti Arboretumu. Od izvoza z avtoceste do Arboretuma je 6,5 kilometra. Med javnimi prevoznimi sredstvi je najprimernejši primestni avtobus KamBus, ki vozi na relaciji Ljubljana–Kamnik–Ljubljana. Nekajkrat na dan ustavi na postaji pred vhodom v park, še pogosteje na avtobusni postaji v Radomljah, ki je od parka oddaljena približno 1,5 kilometra. Najbližji železniški postaji sta Jarše-Mengeš in Homec, ki sta od parka oddaljeni nekaj kilometrov.

Koliko stane?

Razstava je brezplačna, plačati pa boste morali vstopnino v park, ki za odrasle znaša 5,50 evra, za upokojence, dijake, študente in večje skupine 4,50 evra, za osnovnošolske otroke ali skupine 3 evre, za predšolske otroke pa je vstop prost. Če s sabo pripeljete psa, morate zanj doplačati 1,10 evra.

Ne spreglejte