Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
19. 5. 2019,
7.00

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

Cerkniško jezero PR članek

Nedelja, 19. 5. 2019, 7.00

4 leta, 11 mesecev

Kmalu ga ne bo več

Oglasno sporočilo

Z vso pravico ga smemo imenovati redkost in pravo čudo narave. Vem, da ni najti ne v Evropi ne v ostalih delih sveta tako čudovitega jezera, kot je to. Takšne hvalospeve je jezeru, ki izginja, že pred več kot 300 leti pel slovenski naravoljubec in znanstvenik Janez Vajkard Valvasor. Cerkniško jezero, to največje presihajoče jezero v Evropi, skorajda dnevno zamenja svojo podobo, ob njem pa nekaj zase najde vsak.

jezero | Foto: Tur Servis Foto: Tur Servis

Domačini so danes vajeni, da ga včasih preprosto ni, a predstavljajte si, kako je bilo pred davnimi časi mlademu graščakovemu sinu, ki je bil za povrh še do ušes zaljubljen v hčer sovražnika, ko bi moral po njo priti v čolnu, jezero pa tedaj sploh še ni obstajalo?!  

Avtorica ilustracije Kristina Krhin | Foto: Avtorica ilustracije Kristina Krhin A Notranjska Romeo in Julija, Šteberčan in Karlovčanka, si nista mogla pomagati – strastno sta se privlačila in se zaljubila, kljub smrtnemu sovraštvu med njunima družinama.

Njen oče je Šteberčanu provokatorsko predlagal, naj si po svojo ljubezen pride kar s čolnom, če si jo tako želi. A le kako, ko pa je bilo vsepovsod kopno? Ob pomoči povodnega moža Jezerka pa mu je uspelo in ustvaril je jezero. Moč ljubezni je zmagala, a ne za dolgo – poroke ni bilo, le skrivna srečanja in rast ljubezni, ki se je končala tragično – z žalostnim koncem najprej Šteberčana, potem pa še njegove deklice.

Oba je pogoltnil požiralnik v podzemlju Karlovice, kraške jame, h kateri lahko konec maja zaplujete - s čolnom in mimogrede obiščete še kraje ljubezenskih sestankov naših zaljubljencev ter njunih domačih gradov, ali pa se tja podate peš.

jezero kanuji | Foto: Paolo Tanze Foto: Paolo Tanze

Do jame, ki je včasih nedostopna zaradi obilja vode, drugič pa vsa suha, se bo mogoče zapeljati tudi z lojtrnikom, tradicionalnim kmečkim vozom s konjsko vprego. Ta starinski voz vas popelje okrog in okrog Cerkniškega jezera, ki se je rodilo iz nesojene ljubezni.

jezero lojtrnik | Foto: Ljubo Vukelič Foto: Ljubo Vukelič

Ker je dež zadnje dni pridno polnil njegove kotanje in požiralnike, je jezero zdaj polno vode. In dokler je tako, sploh, ker vemo, da ga kmalu spet ne bo več, bomo temu neprecenljivemu slovenskemu biseru na čast priredili 4-dnevno zabavo, ki smo jo poimenovali Dnevi Notranjskega parka.

jezero | Foto:

Med 22. in 25. majem 2019 bo ob Cerkniškem jezeru obilo aktivnosti na vodi, v podzemlju, na hribovskih vrhovih in na tleh neokrnjene narave. Skozi tisočera doživetja se bo mogoče peljati s čolnom, lojtrnikom, kolesom, v sedlu ponijev, na krilih ptic ali peš.

jezero kolesarjenje | Foto: Anže Korenč Foto: Anže Korenč

Nepozabno avanturo bomo otvorili pod milim nebom, s kinom na prostem, začinjenim z lokalnimi prigrizki in dobro kapljico. Vrhunec prireditve bo v soboto, 25. maja, ko bodo na osrednjem prireditvenem prostoru ob parkirišču v Dolenjem Jezeru od 8. ure zjutraj dalje zanimive stojnice z lokalno hrano in obrtniškimi izdelki. Ob stojnicah bo nenehno dogajanje – delavnice, kulturni program, srečelov, vrsta aktivnosti za otroke.

jezero otroci | Foto: Ljubo Vukelič Foto: Ljubo Vukelič

Za veliki finale bodo poskrbeli glasbeniki – neukrotljivi raper Smaal Tokk, blago zveneči Voice up! in zabavljaški Šlajni. Zabava se bo nadaljevala tudi še po tradicionalnem sapo jemajočem sončnem zahodu nad jezerom, rojenim iz ljubezni.

jezero Smaal Tokk | Foto:

jezero | Foto: Tine Schein Foto: Tine Schein


Naročnik oglasnega sporočila je Notranjski park.

Ne spreglejte